Foto: TANJUG / JAROSLAV PAP

Pratite najnovije vesti o epidemiji koronavirusa u Srbiji.

– U Srbiji je od  srede do četvrtka u 15 h od posledica zaraze koronavirusom umrlo sedam osoba

– Od poslednjeg preseka stanja testirane su 8 804 osobe,  321 je pozitivna na koronavirus

– Na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalazi 150 pacijenata

23.40 – Profesor Zoran Radovanović obratio se putem društvenih mreža kolegama iz Kriznog štaba za borbu protiv kovida, i poslao im više nego oštru poruku

Naime, Radovanović je članovima Kriznog štaba poručio da se izvinu narodu Srbije.

22.50 – Čačak: Još četiri osobe preminule od korone

Četiri osobe iz Čačka preminule su na kovid odeljenjima čačanske bolnice – dve žene od 81 i od 65 godina, i dva muškarca od po 80 godina, saopštila je bolnica večeras.

Foto: N1

22.15 – Srbi zarobljeni u Indiji zbog pandemije još čekaju pomoć države

Državljani Srbije koji se nalaze u Indiji tvrde da je dosadašnji ambasador Vladimir Marić napustio rezidenciju u Nju Delhiju, dok u Ministarstvu spoljnih poslova odgovaraju da država građanima nastavlja da pruža pomoć pri organizovanju povratka za Beograd.

22.00 – Dr Grujičić ogorčenim kolegama: Diskutujmo kad korona prođe

„Nema razloga da bilo ko bude ogorčen zato što ja mislim da sada nije trenutak da se pišu pisma poput onog ‘Ujedinjenih protiv kovida’, ali ne mislim ni da ti lekari politizuju situaciju“, kaže za Nova.rs direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Danica Grujičić.

18.21 – Psiholog: Borba sa koronom će biti maraton

Borba sa koronavirusom će očigledno biti maraton, kako to kaže Svetska zdravstvena organizacija i zato moramo biti psihički spremni, izjavila je psiholog i docent na odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta Milica Vukelić na webinaru Srpske asocijacije menadžera (SAM).

17.16 – U Novom Pazaru nema preminulih od kovida u poslednja 24 časa

Prema poslednjim podacima, u regionalnom kovid centru u Novom Pazaru hospitalizovano je 90 osoba, na respiratoru su četiri pacijenta, a preminulih nije bilo.

16.23 – Dr Ivo Udovičić – Šta znači biti na respiratoru?

„Pacijentu koji ima blažu kliničku sliku, a zahteva kiseoničku potporu, možete dati obične maske, gde regulišete protok kiseonika do 15 litara. Međutim, kada imate težu kliničku sliku, tih 15 litara koju pacijent dobija preko obične maske ili preko nazalnog katetera nije dovoljno“, objasnio je danas tokom obraćanja Kriznog štaba anesteziolog pukovnik docent dr Ivo Udovičić, komandant Vojne bolnice Karaburma.

dr Ivo Udovičić Foto: Printskrin, Youtube

15.44 – Problemi roditelja dece sa autizmom zbog epidemije 

Novinari su članove Kriznog štaba pitali i kako će biti rešeni problemi roditelja dece sa autizmom: dnevni boravci rade sa 10 odsto kapacitetea pa ne mogu decu na povere na čuvanje,  u drugim stacionarima zabranjene su posete
a deca sa autizmom, u slučaju da obole od kovida, se tretiraju i leče kao druge osobe obolele od kovida.

Roditelji ove dece smatraju da bi ova deca mogla da zasluže neki poseban tretman.

„Takva vrsta zahteva je već stigla i tražimo način da se to što pre reši“, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

15.38 – Kisić Tepavčević: Povećan broj zaraženih u Aleksincu

„Najviše novozaraženih je na području Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Šapca. Imamo primere gradova sa dosta povoljnijom epidemiološkom situacijom. U Leskovcu je jedan pozitivan, u Tutinu od 49 testiranih nije bio nijedan pozitivni slučaj, U Valjevu od 42 jedan pozitivan, Smerderevo, Požarevac, Čačak u poslednja 24 sata nisu imali nijedan pozitivan slučaj, iako su imali između 50 i 100 testiranih.

Danas imamo povećan broj pozitivnih na kovid na području grada Aleksinca, pa ćemo proveriti šta se dešava“, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za medije Kriznog štaba.

15.00 – Najnoviji epidemiološki podaci: U poslednja 24 časa još 7 žrtava korone

Sedam osoba je umrlo u Srbiji od posledica zaraze koronavirusom, tako da je od početka epidemije umrlo 565 ljudi, saopštio je Krizni štab.

14.00 – Mirović: Situacija u Vojvodina i dalje nestabilna

Situacija u Vojvodini je i dalje nestabilna, a tokom jučerašnjeg dana je prvi put bilo manje od 300 pacijenata koji su smešteni u covid centru Kliničkog centra Vojvodine (KCV), izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, naglašavajući da se to nikako ne može uzeti kao parametar za optimistične izjave.

„I dalje imamo najveći porast obolelih sa teritorije Novog Sada koji je na dnevnom nivou negde oko 50 odsto od ukupnog broja obolelih u Vojvodini, a taj broj je i dalje dnevno između 150, 160 i 170, tako da nema tu nekih većih pomeranja“, rekao je Mirović.

13.37 – Smanjuje se broj novoobolelih u Tutinu

Epidemiološka situacija u Tutinu trenutno je mnogo bolja i sve je manje novoobolelih od korona virusa, izjavila je portparolka Doma zdravlja u Tutinu Azra Dreković.

13.35 – Kuršumlija: Još pet pozitivnih na koronavirus

Prema poslednjim podacima Doma zdravlja Kuršumlija, od 22 uzorka pet je pozitivno na virus korona, navedeno je sajtu te opštine.

13.32 – Situacija u Nišu još je nesigurna

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je Niš u drugom piku virusa korona ipak u boljoj situaciji nego što je bio u prvom piku i da epidemiloška situacija u ovom trenutku u tom gradu deluje mirno i stabilizovano, te da je još nesigurna, ali da je pod kontrolom.

Epidemiolog Branislav Tiodorović daje izjavu za medije
Branislav Tiodorović Foto:Nova S

13.27 – Rasinski okrug: Novozaraženih 14, preminula jedna osoba

U Rasinskom okrugu, prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje u Kruševcu, virus korona potvrđen je kod još 14 osoba i to 12 u Kruševcu i dve u Trsteniku, a posledica Covid 19 virusa preminula je jedna osoba.

12.44 – U srpskim sredinama na Kosovu preminule još dve osobe
U većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metihiji u poslednja 24 časa preminule su još dve osobe prethodno inficirane korona virusom, a registrivano je i 25 novozaraženih, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici, prenosi RTS.  Iz tog grada je jedna preminula osoba dok je druga iz Zvečana. Među novoobolelima sedmoro je iz Leposavića, petoro iz Mitrovice, četvoro iz Štrpca, troje iz Zvečana, dvoje iz Gnjilana i po jedan slučaj zabeležen je u Peći, Prizrenu, Gračanici i Prilužju.

12.38 – U Braničevskom okrugu pet slučajeva, Podunavski bez novih obolelih

U Braničevskom okrugu, prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, registrovano je pet novih slučajeva Covid 19, dok u Podunavskom okrugu nema novozaraženih.  Novi pozitivni slučajevi zabeleženi su u Požarevcu, pa je tako sada u tom gradu ukupno od početka epidemije registrovano 265 pozitivnih na virus korona.  U ostalim opštinama Braničevskog okruga nije bilo novozaraženih, pa je tako od početka epidemije broj pozitivnih na virus korona nepromenjen u odnosu na juče – Veliko Gradište 33, Golubac i Malo Crniće po devet, Žabari 17, Žagubica šest, Petrovac na Mlavi 142, Kučevo 23.

12.00 U Nišu otvorena laboratorija „Vatreno oko“, druga u Srbiji
Laboratorija „Vatreno oko“, u kojoj će biti testirani uzorci na koronavirus, otvorena je u Nišu.  Prvi uzorci biće testirani sutra. Kapacitet laboratorije je 1.000 testova dnevno.

Foto:TANJUG / DIMITRIJE NIKOLIC

 

11.00 – Vučić: Bićemo među prvih 20 koji će da plate vakcinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Srbija u razgovoru sa predstavnicima dve zemlje, to jest dve kompanije, koje rade na vakcini, te da ćemo biti među prvih 20 zemalja koje će vakcinu da plate.

10.42 – Dve žene preminule u Čačku od posledica zaraze koronavirusom

U čačanskoj bolnici preminule su dve pacijentkinje od posledica zaraze koronavirusom, V.Z. (70) iz Lučana i M.R. (70) iz Čačka, saopšteno je danas iz Radnog tima za praćenje epidemije u Čačku. Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid paciljone hospitalizovano je ukupno 140 osoba. U protekla 24 časa primljeno je 15 pacijenata, a u respiratornom centru gde su hospitalizovani oboleli sa teškom kliničkom slikom smešteno je 13 njih, od kojih je 11 priključeno na respiratore.

9.58 – U Pirotskom okrugu još osam pozitivnih na koronavirus

Od 31 uzorka testiranih sa područja Pirotskog okruga, njih osam je pozitivno na koronavirus, od kojih su dvoje ljudi iz Pirota i šest iz Bele Palanke, poslednji su podaci Zavoda za javno zdravlje Pirot. Od ukupnog broja testiranih  okrugu do sada je laboratorijski potvrdjeno 327 pozitivnih na COVID-19. U junsko -julskom epidemijskom talasu registrovan je 171 laboratorijski potvrdjen slučaj, a dve trećine je izlečeno.

9.50 – Jedan preminuli u Vranju od posledica koronavirusa

Prema podacima gradskog Štaba za vanredne situacije, tokom jučerašnjeg dana u Vranju je jedna osoba pozitivna na koronavirus preminula. Broj hospitalizovanih u četiri kovid bolnice Zdravstvenog centra Vranje je 140 pacijenata, od kojih je na kovid pozitivno 77, a bilo je i 16 novih prijema. Među hospitalizovanima nema dece.

9.40 – Kon: Poboljšanje se naslućuje, broj pozitivnih PCR testova pao na osam odsto od broja prijavljenih

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je danas da se situacija u Srbiji stabilizovala, ali na dosta visokim brojevima, ali se poboljšanje „može naslutiti“. Kon je na televiziji Pink rekao da je dobro što je broj pozitivnih PCR testova pao na osam procenata od broja pacijenata koji se jave na pregled, a taj procenat je do pre nekoliko dana bio od 20 do 30.

Objašnjavajući svoju izjavu o Beogradu kao „tempiranoj bombi“ Kon je rekao da „Beograd nikada nije imao najveći aktivni broj obolelih prema broju stanovnika, ali da pošto je ogroman grad uvek je potencijalno mesto širenja zaraze“. Trenutno je, kako je rekao Kon, najkritičnija situacija u Bujanovcu i celom Pčinjskom okrugu, ali se u manjim sredinama epidemija lakše kontroliše.

9.00 – Sazdanović: Manimo se ćorava posla, budimo disciplinovani inače nam nikada neće biti bolje
Sa ovakvom nedisciplinom ne može nam biti bolje, upozorio je direktor Kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović. Klinička slika pacijenata sa koronavirusom je mnogo teža sada nego što je bila na proleće a pred nama je i treći talas koji se očekuje na jesen, rekao je Sazdanović za RTS.

8.10 – Niš dobija „Vatreno oko“, analiziraće se 1.000 testova dnevno
Posle Beograda, i u Nišu se otvara laboratorija za testiranje uzoraka na korona virus „Vatreno oko“. Reč je o donaciji kineske Vlade. Laboratorija će moći dnevno da obradi oko 1.000 uzoraka dnevno. Građena je dva i po meseca i radiće u okviru Instituta za javno zdravlje u Nišu. Miodrag Stojanović, direktor Instituta za javno zdravlje, kaže za RTS, da je danas istorijski dan, jer će laboratorija dati konkretan doprinos borbi protiv epidemije koronavirusa.“Zgrada ima 790 kvadrata. Postoji razlika u odnosu na Beograd, jer pored dela za molekularnu detekciju, postoji deo koji će se baviti serološkom dijagnostikom. Taj deo ima 80 kvadrata i već je u upotrebi. Kompletna virusologija je prebačena u tu zgradu“, napominje Stojanović.

Svečano otvaranje laboratorije zakazano je za 11 časova

7.00 – Gojković: Nema validnih podataka da je pola Balkana zaraženo koronom

Na Zapadnom Balkanu jeste povećan broj obolelih, potvrdio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, ali je odbio juče da komentariše izjave pojedinih austrijskih stručnjaka da je na Balkanu i do 50 odsto stanovištva zaraženo uz ocenu da austrijski stručnjak “sigurno nema validne podatke koji bi mogli da se komentarišu”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar