Foto: Tanjug/AP Photo/Giannis Papanikos

Pratite najnovije vesti o epidemiji koronavirusa u Srbiji.

-U Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo je još devet osoba, dok su od početka epidemije zabeležene 543 žrtve.

– U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 9.560 osoba, od čega je 411 bila pozitivna.

– Od početka epidemije ukupno je testirano 631 274 građana.

– Na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalazi 171 pacijenta.

 

22.56 -Vanredna situacija u Leskovcu produžena do 10. avgusta

U Leskovcu je vanredna situacija produžena još dve nedelje, do 10. avgusta zbog nepovoljne epidemiološke situacije. U poslednja 24 sata stigli su rezultati za još 176 osoba od kojih su 38 pozitivni u Jablaničkom okrugu, od toga deset su korisnici Gerontološkog centra što je ukupno 53 korisnika i pet zaposlenih. Ceo stacionarni deo Gerontološkog centra sa 53, 45 korisnika i osam zaposlenih je kovid zona pod nadzorom kovid bolnice. U kovid bolnici su 143 pacijenta, deset su korisnici Gerontološkog centra.

21.00 – Naši istraživači prave softver koji predviđa tok bolesti obolelih od korone

Istraživački timovi Univerziteta u Kragujevcu i Rijeci (Hrvatska) rade na razvijanju softvera i novog metoda koji uz koršćenje veštačke inteligencije predviđa razvoj bolesti kod pacijenata obolelih od kovida-19, rečeno je na današnjem predstavljanju projekta „COVIDAI“.

20.10 – Novi Pazar: Kafići mogu da rade do 21.00, bašte dva sata duže

Štab za vanredne situacije Novog Pazara odlučio je danas da ugostiteljski objekti i noćni klubovi koji nemaju baštu mogu raditi do 21 sat, a otvoreni delovi objekta ili bašte do 23.00.

20.00 – U Vojvodini 3.348 obolelih od korone, situacija nepovoljna

U Vojvodini je trenutno 3.348 obolelih od kovid-19, a najviše bolesnih je u Novom Sadu – 1.621, saopštio je danas Institu za javno zdravlje Vojvodine uz ocenu da je epidemiološka situacija u pokrajini nepovoljna.

19.20 – Na KiM u poslednja 24 sata najveći broj pozitivnih na koronavirus

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova (NIJZK) saopštio je danas da su tokom 24 sata testirana ukupno 404 uzorka, od kojih je 276 pozitivno na kovid-19, tako da je broj inficiranih dostigao 7.413 od 34.720 osoba za koje se sumnja da su zaražene virusom SARS-CoV-2.

U isto vreme umrlo je osam pacijenata pozitivnih na koronavirus što je povećalo ukupan broj preminulih od početka epidemije na 185 osoba, a svi oni imali su i druge prateće hronične bolesti.ž

18.26 – Ukinuta zabrana: Srbi u Bugarsku mogu uz negativan PCR test

Bugarska vlada je odlučila da državljanima Srbije omogući ulaz u tu zemlju sa negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata potvrđeno je Tanjugu u bugarskom Ministarstvu zdravlja u Sofiji. Kako je navedeno iz tog ministarstva ta mera je stupila na snagu danas.

Foto: shutterstock By Martin Georgiev

18.00 – U bolnici u Prokuplju na lečenju 25 pacijenata sa koronavirusom

Od 47 hospitalizovanih na Infektivnom odeljenju prokupačke Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ kod 25 je potvrđena infekcija korona virusom, kazali su Beti u toj zdravstvenoj ustanovi.

Kako su naglasili svi pacijenti imaju srednje tešku upalu pluća, a zbog problema sa disanjem pet ih je priključeno na kiseonik.

17.41 – Ljig: Od 1. jula 54 osobe zaražene koronavirusom

Od 1. jula, odnosno, 54 osobe sa područja Ljiga pozitivne su na koronavirus, saopšteno je iz kovid ambulante te opštine.

17.27 – Hirurg iz Beograda sa koronom: Ovo nikome ne bih poželeo

Kako je kad lekar postane pacijent, šta loše a šta dobro korona nosi sa sobom, kako se menja pogled na život posle ove i dalje misteriozne bolesti, šta više ne možemo kao pre, priča Duško Spasovski, ortopedski hirurg iz Beograda.

17.10 – U Boru skok broja zaraženih, 16 novih slučajeva

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje “Timok” Zaječar, na teritoriji Bora, od poslednjih informacija, šest osoba je izlečeno, a zabeleženo je 16 novih slučajeva zaraze virusom korona, što je najveći skok za 24 časa u tom gradu od početka drugog pika virusa korona.

17.05 – Preminula još jedna osoba u Kraljevu

Od poslednjeg izveštaja, u Opštoj bolnici „Studenica“ Kraljevo, od posledica zaraze koronavirusom umrla je jedna osoba, tako da je ukupan broj preminulih 26, saopšteno je iz kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje.

16.00 – U Kragujevcu još 60 novozaraženih

Institut za javno zdravlje, Kragujevac / Foto: Predrag Petrović

U Šumadiji je za poslednja 24 sata, od 263 urađena uzorka,  koronavirus potvrđen kod  88 građana, od kojih je  60 iz Kragujevca, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.  Osim građana Šumadije, Institut  testira i građane drugih regiona, pa je tako virus potvrđen i kod pet osoba koje nisu iz Šumadije,  a zabeležen je po jedan pozitivan slučaj kod građana Beograda, Novog Sada i Trstenika i dva iz Kraljeva. Među testiranim gradjanima Šumadije, pozitivni rezultati potvrđeni su kod 10 osoba iz Aranđelovca, sedam iz Batočine, šest iz Topole i pet iz Knića. U opštinama Lapovo i Rača, nije otkriven nijedan novi potitivan rezultat, saopšteno je iz Instituta.

15. 25 – U Braničevskom okrugu 64 novozaraženih, Podunavskom 61

U Braničevskom okrugu, prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, zabeleženo je novih 64 slučajeva virusa korona, dok je u Podunavskom okrugu broj zaraženih veći za 61, saopštila je danas direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac Ana Jovanović. U Braničevskom okrugu, u Petrovcu i Požarevcu registrovano je po 20 novozaraženih, dok je broj novozaraženih u Velikom Gradištu 12, Golupcu devet, Žabarima dva, Kučevu tri, koliko i u Malom Crniću. Kada je u pitanju Podunavski okrug, najveći broj novozaraženih zabeležen je u Smederevu – 29, dok je u Smederevskoj Palanci registrovano 17 novih slučajeva, a u Velikoj Plani 15.

15.15 – Još devet žrtava koronavirusa 

U Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo je još devet osoba kao posledica zaraze koronavirsom, dok je još 411 osoba zaraženo. U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 9.560 osoba, dok je ukupno od početka epidemije testirano 631 274 građana. Prema podacima Ministarstva zdravlja na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalazi 171 pacijenta.

14.25 – U Kragujevcu najviše obolelih: Pik u avgustu ako ne pazimo

Kragujevac, Šumadija, koronavirus
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kragujevac je prema broju pozitivnih građana u odnosu na broj stanovnika, grad sa najvećim brojem obolelih, ali se epidemiološka situacija od sredine prošle nedelje blago stabilizuje, izjavio je za portal Nova.rs dr Predrag Delić, epidemiolog u kragujevačkom Institutu za javno zdravlje. Prema poslednjim podacima u Kragujevcu je od početka pandemije registrovao 1.520 pozitivnih građana, dok je u celoj Šumadiji ukupno 1.900 pozitivnih.

13.12 – Čačak: Dve žrtve koronavirusa

U čačanskoj bolnici od posledica zaraze koronavirusom umrla su još dva pacijenta. Reč je o M. O. (80) iz Čačka i D. P. (89) iz Ivanjice. U formiranom respiratornom, centru, gde su smešteni bolesnici sa najtežom kliničkom slikom, trenutno se nalazi 13 osoba, od kojih je njih devet na respiratoru.

13.00 – Pogoršana situacija u Leskovcu, jo 36 zaraženih 

Foto: REUTERS/Marko Djurica

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje Leskovac, od 176 testiranih uzoraka sa teritorije Jablaničkog okruga, 38 je pozitivno na virus korona, od čega u Leskovcu čak 36. Po jedan novozaraženi registrovan je u Vlasotincu i Medveđi. Najnoviji rezultati pokazuju da je pogoršana epidemiološka situacija u Leskovcu, pa će zbog toga, kako je kazao gradonačelnik Goran Cvetanović, biti produžena vanredna situacija u tom gradu, prenose Južnevesti.

12. 15 – Manje prijema u kovid bolnice u odnosu na prošlu nedelju

U odnosu na prošlu nedelju broj pregleda i prijema u kovid bolnice je smanjen, izjavio je danas ministra zdravlja Zlatibor Lončar, koji je dodao da sada raste broj kontrolnih pregleda. „Kovid ambulante i dalje rade, ali raste broj kontrolnih pregleda, onih pacijenata koji dolaze na kontrole i moraju do daljneg da se prate“, rekao je Lončar u izjavi novinarima, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, dodajući da je juče zabeležen najveći broj novozaraženih, ali i najveći broj testiranih.

12.00 – U četvrtak otvaranje „Vatrenog oka“ u Nišu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da se u Nišu završavaju radovi na izgradnji laboratorije „Vatreno oko“, koja će u četvrtak biti otvorena, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića. Laboratorija od petka počinje sa radom, dodao je Lončar.

11.30 – Infektivna: Za trećinu manje prvih pregleda

Foto: Nela Bunčić/Nova.rs

U toku jučerašnjeg dana u Infektivnoj klinici u Beogradu obavljeno je 167 prvih pregleda, izjavio je danas direktor te zdravstvene ustanove Goran Stevanović, koji je dodao da je to za 30 odsto manje nego u vreme najintenzivnijeg porasta obolelih, ali da predstavlja i dalje značajan broj za Beograd. Stevanović je, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica i ministrom zdravlja, naveo i da je 60 pacijenata zahtevalo hospitalizaciju što, precizirao je, takođe znači nešto malo manji procenat, odnosno spušteno je ispod jedne trećine.

10.00 – Vranje: U bolnici 178 obolelih, od toga 31 na kiseoniku

U četiri kovid bolnice u Vranju hospitalizovano je 178 pacijenata, od kojih je 31 pacijent na kućnom lečenju, pokazuju poslednji podacima, od sedam sati jutros, a saopšteno je na sajtu Grada Vranja. Kod svih pacijenata dijagnostikovana je bronhopneumonija, a laboratorijski potvrđena pozitivna na virus korona su 93 pacijenta

09:15 – U Šumadijskom okrugu više od 1.500 obolelih
Epidemiolog Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu Predrag Delić kaže za RTS da na teritoriji Šumadijskog okruga ima 1.520 zaraženih koronavirusom i da ako se uzme u obzir broj stanovnika to je deo Srbije sa najviše obolelih.

08.50 – Niš: Krivulja u stagnaciji,nema potrebe za kovid bolnicama

Epidemiolog u Kliničkom centru Niš Nikola Milenković izjavio je danas da u poslednjih sedam dana epidemiološka kriva u tom gradu u stagnaciji i da nema potrebe za otvaranjem kovid bolnica. Specijalna bolnica u Sokobanji trebalo je danas da počne sa radom kao kovid bolnica, međutim, zbog trenutne epidemiološke situacije to se neće desiti, ali ostaje u stanju pripravnosti, kao i stacionar Zelengora u Niškoj banji.

08.45 – Кisić: Ne nameravam da napustim Krizni štab uprkos peticiji

DARIJA KISIC TEPAVCEVIC, Krizni štab
Foto: TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an

Članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će nastaviti da se bori protiv koronavirusa i da ne planira da napusti to telo, uprkos negativnim komentarima na društvenim mrežama i peticije koju je potpisalo više od 2.600 lekara. Ona je rekla da svako ima pravo na svoje mišljenje.

“Poznajem neke od ljudi sa spiska, čula sam se s njima, razmenjujemo poruke, u tome ne vidim ništa spektakularno. Navikli smo da u ovakvim okolnostima disktujemo i radimo. Nadam se da smo zaista udruženi protiv korone i svaka podrška je dobrodošla. Trudili smo se i trudimo se da svaku odluku obrazložimo, odnosno preporuke koje donosimo”, rekla je Kisić za TV Pink.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar