teži oblik kovida
Foto: EPA-EFE/Karoly Arvai/kormany.hu

Pratite najnovije informacije o koronavirusu u Srbiji na Nova.rs

-Prema poslednjim zvaničnim podacima, u  poslednja 24 časa preminulo je 9 osoba od koronavirusa, dok je zaraženo 412 osoba.

-Trenutno je 185 pacijenata  na respiratoru.

– Ukupno  je do sada testirano 591.350, dok je od početka epidemije ukupno registrovano 22.443 slučajeva virusa.

23.55 – Pored umetnika i 168 prosvetnih radnika stalo uz lekare

Prosvetni radnici, njih za sada 168, podržalo je pored umetnika lekare okupljene u grupi „Ujedinjeni protiv kovida“ koji su pre tri dana zatražili odgovornost i hitnu smenu Kriznog štaba.

23.50 – Šarčević: Nastava od jeseni i u školi i na daljinu

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da se intenzivno radi na pripremi različitih modela za nastavu od jeseni i da će stariji učenici i srednjoškolci verovatno imati po dve sedmice nastvu u školi i kod kuće, a osnovci od prvog do četvrtog ići u školu sve vreme ili tri nedelje pratiti nastavu u školi, a jednu nedelju na daljinu.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

23.00 – Muškarac iz Ivanjice preminuo od posledica koronavirusa

Muškarac star 90 godina iz Ivanjice preminuo je danas na kovid odeljenju čačanske Opšte bolnice, saopštila je večeras bolnica.

21.45 – Tiodorović: Za mesec dana potpuno smirivanje epidemije

Epidemiolog Branislav Tiodorović predviđa da će broj zaraženih koronavirusom početi da pada u narednim danima, a za tri nedelje do mesec dana očekuje potpuno smirivanje epidemije.

19.30 –  Formiranje novog Kriznog štaba traži 1.539 lekara u Srbiji

Broj lekara koji zahtevaju hitnu smenu Kriznog štaba u borbi protiv virusa kovid 19 porastao je na 1.539. Oni su svojim potpisima podržali kolege okupljene u grupi „Ujedinjeni protiv kovida“.

Krizni stab
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

18.55 – U Šumadijskom okrugu 118 novoinficiranih koronavirusom

Pozitivan nalaz na koronavirus potvrđen je kod 118 osoba u Šumadijskom okrugu, od čega je njih 91 iz Kragujevca.

18.46 – Pik talasa u Novom Pazaru bio dve nedelje nakon izbora

Najveći broj inficiranih koronavirusom u Novom Pazaru tokom „drugog pika prvog talasa“, zabeležen je dve nedelje nakon izbora odnosno 4. jula, kada je bilo preko 120 novoinficiranih, izjavio je danas direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić.

18.30 – Još jedna osoba preminula u Čačku

U toku dana preminuo je jedan pacijent u čačanskoj bolnici, a na svim kovid odeljenjima hospitalizovano je njih 152, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

18.21 – Petar Đurić političarima: Kako vas nije sramota?

“Zahvaljujem novinarima koji su postavili prava pitanja i dobili smušene odgovore jer je istina jednostavna kako reče, lažni premijer. Posuli su se pepelom insistirajući i dalje da odbrane ortodoksnu laž da moj otac nije čekao četiri dana na respirator“, kaže za Nova.rs Petar Đurić koga je javnost upoznala tokom prenosa protesta ispred Skupštine Srbije, kada je reporterki N1 ispričao da je na protestima zbog oca, koji je nedavno preminuo u Zemunskoj bolnici jer „nije bilo respiratora“.

17.40 U Kraljevu juče preminule dve osobe, još 40 zaraženo

Juče su bitku sa koronavirusom izgubila dva pacijenta u Opštoj bolnici Studenica u Kraljevu, tako da je ukupan broj preminulih 24, saopšteno je iz kraljevačkog Zavoda za javno zdravlje.

17.05 Vlada: Atenica u Čačku privremeni smeštaj za kovid pacijente

Vlada Srbije danas je odlučila da se Sportska hala Atenica u Čačku otvori kao privremeni objekat za smeštaj i lečenje lica obolelih od zarazne bolesti Kovid-19. Medicinska sredstva, lekove, sanitetski materijal i drugu neophodnu medicinsku opremu i zaštitna sredstva za privremenu bolnicu obezbeđuje Republički fond za zdravstveno osiguranje, navedeno je u saopštenju sa sednice Vlade.

16.50 – Niš: Smanjuje se broj onih koji se javljaju u kovid bolnice

Epidemiološka situacija nešto je povoljnija ali daleko je od stabilne, izjavio je danas nakon sednice Gradskog štaba za vanredne situacije u Nišu koordinator Žarko Ranković i naveo da se broj građana koji se javljaju u Covid ambulante poslednja tri, četiri dana smanjuje.

16.17 – Kraljevo: Još dve osobe preminule od kovida 19

Prema najnovijem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, od 113 uzoraka testiranih u laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo. pozitivno je 40 osoba. Prema informacijama Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, ukupan broj registrovanih pozitivnih na koronavirus na teritoriji Kraljeva je 1.019 osoba.

15.30 – Brnabić: Laž je da je Ljubiša Đurić umro je nije bilo respiratora

Ana Brnabić Foto:TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je „bezočna, stražna laž i ništa drugo do laž“ navod da je Ljubiša Đurić oboleo od KOVIDA-19 umro u KBC Zemun jer za njega nije bilo slobodnog respiratora. U bolničkom izveštaju, čiju je kopiju dobila francuska agencija AFP, doktorka je napisala da je 9. aprila, 2020. godine u 03.08 sati „kontaktiran anesteziolog iz Respiratornog centra radi prevođenja – trenutno bez slobodnih mesta“. Brnabić je navela da „neće dozvoliti“ da se o Srbiji „laže“ i da se zemlja „unižava“ – „samo iz nekih političkih razloga“ i dodala je da je „nejasno“ zašto taj tekst dolazi od francuske novinske agencije.

15.20 – Još devet žrtava koronavirusa

U poslednja 24 časa od koronavirusa preminulo je još devet osoba, dok je zaraženo novih 412 osoba. Na respiratoru se trenutno nalazi 185 pacijenata. Od početka epidemije od koronavirusa preminulo je 508 osoba.

14.55 – Lončar: Poverenje u zdravstvo nikad nije bilo na višem nivou

Poverenje u zdravstveni sistem i zdravstvene radnike u Srbiji nikada nije bio na višem novou, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i upozorio da napadi na zdravsteni sistem u ovom trenutku nisu slučajni, i izrazio žaljenje što bacaju senku na prave junake i borce koji se ozbiljno bore protiv epidemije. „Upravo iz tog razloga cilj nam je da politika ne uđe u zdravstvo“, rekao je Lončar.

14.40 – Vučić: Imamo 1500 slobodnih respiratora

FOTO: TANJUG/ INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ima 1.500 slobodnih respiratora.  „Mi imamo u ovom trenutku 958 neotvorenih respiratora u magacinu u Krnješevcima, 72 još nam stiže u 24 sata, to je 1.030 respiratora koji su neotpakovani. Jutros je 205 pacijenata bilo na respiratorima, a u bolnicama imamo još slobodnih 400 respiratora“, naveo je Vučić.

14.20 – U Podunavskom okrugu 23 novozaražena, u Braničevskom 17

U Podunavskom okrugu zabeležena su 23 nova slučaja virusa korona, dok je u Braničevskom okrugu broj zaraženih veći za 17, saopštila je danas direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac Ana Jovanović. Kada je u pitanju Podunavski okrug, u Velikoj Plani registrovano je još četiri nova slučaja, Smederevu osam i Smederevskoj Palanci devet.

13.25 – Četiri osobe preminule u Novom Pazaru, jedna od kovida

Foto: TANJUG / LAZAR LAZAREVIC / an

U poslednja 24 sata u regionalnom kovid centru u Novom Pazaru preminule su četiri osobe, od kojih jedna od posledica infekcije koronavirusom, dok kod tri kovid pozitivna pacijenta ta bolest nije bila neposredni uzrok smrti, saopštio je gradski Štab za vanredne situacije. Trenutno se na lečenju u toj zdravstvenoj ustanovi nalaze 153 pacijenta, od kojih je jedan na respiratoru, dok ih je osam na haj-flou (High Flow) ventilaciji. Na bolničko lečenje primljeno je 11 osoba, dok su 23 pacijenta otpuštena kući.

12.10 – Povećava se broj potpisnika, na spisku više od 1.200 lekara

Medicinski radnici Srbije, okupljeni u inicijativu Ujedinjeni protiv kovida, objavili su na svom sajtu da je 1.206 lekara, imenom i prezimenom, potpisalo proglas kojim su se odlučili na javno istupanje jer, kako je navedeno, ne vide drugo rešenje za javno-zdravstvenu katastrofu u kojoj se Srbija nalazi.

11.46 – “Epidemija pokazala ogromne ponore u zdravstvu”

„Mislim da građani treba da uzmu stvar u svoje ruke, da brinu o sopstvenom zdravlju, jer kapaciteti države nisu dovoljni i bližimo se momentu, mada se istovremeno nadam da do njega neće doći, kada država neće moći da odgovori na zdravstvene potrebe u kontekstu pandemije“, ocenio je epidemiolog Predrag Đurić.

11.30 – U poslednja 24 sata tri osobe preminule u Vranju 

U prethodna 24 časa u Pčinjskom okrugu je potvrđeno 38 novih slučajeva infekcije koronavirusom dok su tri osobe preminule u Zdravstvenom centru Vranje od posledica infekcije, saopštio je gradski Krizni štab za vanredne situacije.

11.07 – Dve žene preminule u Čačku

U čačanskoj bolnici tokom prethodne noći od posledica zaraze koronavirusom preminule su dve osobe ženskog pola, potvrđeno je info-lideru u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

10.26 – Smrt ispred Kovid ambulante u Pančevu

Čitaoci pančevačkog portala 013info.rs zabeležili su juče dramu u ulici Zmaj Jovinoj na ulazu u Kovid ambulantu gde je, kako navode, starije lice u kolicima pod nadzorom nadležnih preminulo. Kako navodi 013info.rs, prema svedočenju Đure Vlajića koji je i napravio snimke, nemoćno i bolesno lice u kolicima iza kombija Doma za lica ometena u razvoju “Srce u Jabuci” još oko 14.30 bilo je u kolicima na ulici, a već nešto posle 16 sati na istom mestu bilo je prekriveno belim čaršavom. Dakle preminulo.

10.10 – KC Niš: Dve trećine pacijenata u jako teškom stanju

Klinički centar Niš / Foto: N1

-Zamenik direktora niškog Kliničkog centra Radmilo Janković izjavio je danas da je epidemiološka situacija na jugoistoku Srbije relativno stabilna i da je broj prijema i otpusta kovid pacijenata iz te zdravstvene ustanove „u dobrom odnosu“. Ipak upozorava da je dve trećine pacijenata u teškom stanju.

09.49 – Gojković: Zaštitne mere se mnogo bolje poštuju

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković ocenio je da se u prethodnih sedam do 10 dana, epidemiološke mere u Srbiji mnogo bolje poštuju i da je mnogo veća svest gradjana „u kakvom se problemu nalazimo“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare