Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U Srbiji je u protekla 24 časa od posledica zaraze koronavirusom umrlo još 49 osoba. Zaraženo je još 3.823, a testirano 14.794 osoba. Na respiratorima je 300 pacijenata.

***

Dr Branislav Tiodorović: U Srbiji je ukupno hospitalizovano 9.699 ljudi. zaraženo je 2.534 zdravstvena radnika, od kojih je 81 hospitalizovan.

Svesni smo toga da i  zdravstveni sistem prenapregnut. Moramo u narednim mesecicma sprovoditi mere u potpunosti da bismo uspeli da u narednim mesecima uspeli da obezbedimo, a zajedno sa početkom vakcinacije – da postignemo kolektivni imunitet o kojem stalno pričamo.

 

O merama

Konstruktivna sednica Kriznog štaba je bila. Medicinski deo je da nema nikakvih popuštanja. Razgovarali smo da samo vikend bude ovakav da se stanovništvo snabde i  da može da funkcioniše za preznike. Zato je omogućen produžetak radnog vremena u prodajnim objektima za vikend do 20 časova.

U tržnim centrima moraju u potpunosti da funkcionišu njihovi kovid redari. Zapaženo je da jedan deo to ne poštuje. Tu će biti stroga sanitarna kontrola.

Podignuta kvadratura 

Sa 4 kvadrata na 9 kvadrata po osobi podignuta je kvadratura po jednom čoveku u zatvorenom javnom prostoru.

Kontrola hotela

Hoteli će biti strogo kontrolisani, a sada na raspolaganju imamo više ljudi koji mogu da kontrolišu sprovođenje mera

Bežanijska kosa

Dr Marija Zdravković: U KBC Bežanijska kosa smešteno je 300 pacijenata, od kojih je 40 u jedinicama intenzivne nege.

Zlatibor i Kopaonik i Nova godina

Novinar: Ugostitelji čekaju ponedeljak i konačnu odluku Kriznog štaba oko mera za Novu godinu.

Dr Tiodorović: Taj koji je odlučio da prodaje aranžmane za Novu godinu to je njegov problem. Takva odluka ne postoji. Znam stav medicinskog dela Kriznog štaba, a verujem da većina Kriznog štaba to misli – da nećemo doneti popuštanje mera za Novu godinu.

O tome ćemo pričati vrlo konkretno u ponedeljak, ali siguran sam da neće biti popuštanja mera.

Ako se organizuju koncerti na otvorenom i tamo važi mera od maksimum pet osoba na otvorenom.

Ugostitelji nisu imali saglasnost za prodaju aranžmana za Novu godinu.

PCR test pri ulasku u zemlju

Dr Marija Zdravković: Ko nema negativan PCR test pri ulasku u zemlju, mora u karantin. Ako želi da ga prekine, neophodno je da se testira PCR testom. Ako je rezultat negativan, sistem automaski skida oznaku karantina i prosleđuje direktno ukidanje karantina u kućnim uslovima sanitarnoj inspekciji i MUP-u.

Nova godina

Novinar: Rekli ste da ne verujete da će biti popuštanje mera za Novu godinu. Od Gorana Vesića smo danas čuli da medicinski deo kriznog štaba nije hteo ni da produži radno vreme za vikend, ali je bio nadglasan. Zašto smatrate da nećete biti nadlasani i za mere oko Nove godine?

Dr Tiodorović: Budimo objektivni – to nije kompromis, već realno sagledavanje situacije. Danas sam siguran da je situacija potpuno drugačija. Popuštanje mera bi moglo da ima za posledicu da već 15. ili 20. januara imamo novi talas zaraženih. To nam ne treba.

Niko nije ni tražio saglasnost

Dr Tiodorović: Niko nije dobio saglasnost, niko nije ni tražio saglasnost. Na osnovu čega neko prodaje aranžmane ili organizuje koncerte. Niko nije tražio saglasnost za to ni od svojih lokalnih samouprava.

Zašto nema Fraksiparina

Dr Zdravković: Fransiparin nije jedini preparat koji se koristi u tu svrhu, kod pacijenata u ekvivalentnim dozama. Postoji još dva preprata. Ako pacijenti ne mogu da nađu taj preprat mogu da se konsulturu sa svojim lekarom ili farmaceutom o davanju paralele i nove doze. Mi u KBC Bežanijska kosa imamo tri vrste niskomolekularnih heparina.

Oni se ne smeju samoinicijativno, od strane pacijenata, menjati aspirinom.

Na tržištu ne postoji nedostatak niskomolekularnih heparina.

O vakcinaciji

Dr Tiodorović: Za mene lično i moje kolege je velika stvar što je Srbija među prve tri zemlje koja je počela vakcinaciju. Nadam se da ćemo imati uslova da primenimo i druge vakcine koje su sada u postupku. Nema bojazni nikakve, ovo se očekivalo, pripremalo. Sad je samo pitanje da se to sprovede po utvrđenoj dinamici. Juče je bio Beograd, danas Niš – gerontološki centar.

Vakcine se daju u dve doze, sa razmakom od 21 dan. Stariji možda sporije imunološki odgovaraju na vakcinaciju. Tek posle ćemo govoriti o posetama u gerontološkim centrima. Ali, maske će nam još biti potrebne – sve dok ne postignemo tih idealnih 60 procenata zaštite.

Stvarno smo zadovoljni, pozitivno smo ocenili odnos prema proslavi slave Sveti Nikola. Ogromna većina naroda se ponaša disciplinovano u sprovođenju mera. Ali to nije dovoljno, već svi moramo da budemo svesni. Siguran sam da u Srbiji nema čoveka koji nije doživeo da ima nekog u porodici, na poslu, u komšiluku koji je oboleo od kovida, pa možda čak i preminuo.

O novom soju

Dr Tiodorović: Naše kolege imunolozi, molekularni biolozi, to do sada nisu utvrdili. Sve što ima veze sa mutiranim tipom koronavirusa, prati se. Medicinski deo Kriznog štaba bio je za to da se prekinu letovi sa Velikom Britanijom. Ceo sve je jedno selo. Svi smo upućeni jedni na druge i moramo svi dobro sarađivati.

Najveća žarišta

Dr Tiodorović: Beograd je, normalno, na prvom mestu sa 1.040 pozitivnih, Novi Sad 246, Niš 147, Kragujevac 132. Buni me Kraljevo sa 115, Pančevo 80, Užice i Trstenik sa 56. Čačak 52, Vranje 52… Moramo da postavimo pitanje šta rade lokalne zajednice.

O kućnim žurkama za doček

Vrlo je opasno – nećemo dozvoliti kafićima restoranima, hotelima, organizovan doček Nove godine, a to se desi u kućnim uslovima. U čemu je razlika ako je pik na 10.000 ili na 15.000? Nema razlike. Posledice su strašne. Danas Infektivna klinika ima 98 pacijenata, a ona ima 96 postelja. Sve naše kovid bolnice su u teškoj situaciji. Dobra okolnost je što smo otvorile kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu, to je ipak omogućilo da se rasterete glavni centri.

Za nas je, bezmalo istog kapaciteta i opasnosti i kućne žurke.  Ako neko kaže da je zakupio kuću – to je vrlo opsano. Moraće situacija biti opreznija i kontrola veća i u tom smislu.

 

 

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar