Dobro došli na blog Nove.rs uživo o koronavirusu u Srbiji.

  • U Srbiji je u poslednja 24 sata još pet osoba preminulo usled virusa korona, ukupno 28
  • Novozaraženih je 160, pa je sada ukupno 1.060 zaraženih kovidom 19
  • Testirano je ukupno 4.371 osoba
  • Epidemiolozi su jučerašnji dan proglasili najtežim danom za Srbiju od početka epidemije, 7 novih smrtnih slučajeva
  • Još uvek bez odluke o celodnevnoj zabrani kretanja
  • Među preminulima i državni sekretar Branislav Blažić

 

00.43 – Prvi smrtni slučaj od korone u srpskim sredinama na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić saopštio je večeras da je zabeležen prvi smrtni slučaj od posledica koronavirusa u većinski srpskim sredinama na Kosovu.Đurić je u dnevnom izveštaju objavljenom na Instagram profilu naveo da je reč o muškarcu iz opštine Leposavić, rođenom 1973. inače bubrežnom bolesniku, koji je preminuo u KC Niš.

23.41 -Stiglo još medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa

Na aerodrom „Nikola Tesla“ sletela su dva aviona, koja prevoze medicinsku opremu i materijal koje je Srbija obezbedila za borbu protiv KOVID-19. Evropska unija u potpunosti finansira troškove letova kao deo paketa od 15 miliona evra pomoći Srbiji. Na beogradski aerodrom  večeras je sleteo i avion sa donacijom medicinske pomoći iz Kine: 98.000 zaštitnih maski, 1.280 odela i 245 beskontaktnih toplomera.

22.57 – Direktor Opšte bolnice u Ćupriji pozitivan na koronavirus

Generalni direktor Opšte bolnice u Ćupriji, dr Slobodan Gajić pozitivan je na virus korone, potvrđeno je večeras Tanjugu u toj ustanovi. Gajić je prevezen u Beograd u Kliničko bolnički centar “Dragiša Mišović”. Pre nego što je saznao da je zaražen, Gajić je lokalnoj televiziji “Pomoravlje” izjavio da je devetoro zdravstvenih radnika Opšte bolnice, lekara i medicinskih sestara – tehničara zaraženo, a da 26 čeka rezultate.

22.41 – Nesvakidašnji gest: Trudnica šila maske za bolničare

Nataša Dejanović, trudnica iz Kragujevca, koja je trenutno u sedmom mesecu trudnoće, danima je šila pamučne maske i poklanjala ih zdravstvenim ustanovama u ovom gradu. Sada, kada je medicinskim radnicima obezbeđena oprema iz donacija, Nataša je odlučila da maske pokloni svojim komšijama u naselju Aerodrom u Kragujevcu. Paketiće, koji sadrže pamučnu masku, voće i poneki slatkiš, Nataša je okačila na ogradu vrtića koji se nalazi u blizini njene zgrade.

22.24 -Na Kosovu još 13 obolelih od korone, ukupno 125

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopštio je da je prema današnjim rezultatima testova, još 13 osoba zaraženo koronavirusom, pa je ukupan broj inficiranih na Kosovu porastao na 125Od novoinficiranih osoba, njih 11 je iz sela Topanica u opštini Mališevo, jedna osoba je iz Prištine i jedna iz Đakovice, a svi su zaraženi posle kontakata sa prethodno obolelim.

21.17 -U Ćupriji testiranje svih medicinara i dezinfekcija bolnice

Opštinski štab za vanredne situacije Ćuprije doneo je večeras odluku da se svi zaposleni u Opštoj bolnici, Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravlje (ZZJZ) u tom gradu testiraju na korona virus, a bolnica i Dom zdravlja kompletno dezinfikuju. U Opštoj bolnici devetoro zdravstvenih radnika  je zaraženo virusom korona od kojih je četvoro lekara, a jedan lekar je preminuo od posledica zaraze.

20.30 -Srpski državljanin među žrtvama korone u Italiji

Jedan državljanin Srbije je među žrtvama koronavirusa u Italiji, izjavila je danas konzul Srbije u Milanu Radmila Selaković. “Četvoro srpskih državljana nalazi se na kućnom lečenju, jedan je u bolnici, a jedna osoba iz Srbije je preminula”, rekla je Selaković za Televiziju Pink

20.24 -Imunolog Jovanović: Porast broja zaraženih koronom očekivan

Imunolog Srđa Jovanović iz Univerzitetske dečije klinike Tiršova, rekao je tokom gostovanja u emisiji “Među nama” da su brojke porasta broja zaraženih virusom COVID-19 očekivane, te da je do ove situacije kad-tad moralo doći. On se osvrnuo i na masovna testiranja građana na koronavirus, koja su pre nedelju dana najavljena u našoj zemlju.

21.20 – Stefanović: Zbog kršenja zabrane kretanja 2.500 prijava

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je večeras da je podneto oko 2.500 prekršajnih ili krivičnih zbog kršenja mera zabrane kretanja, koje je država uvela u cilju sprečavanja širenja virusa, ali da najveći broj građana poštuje propisane mere, piše Tanjug.

20.17 – Prenos virusa na lekare “u jednom trenutku se mora dogoditi”

Prenos koronavirusa s pacijenta na zdravstvene radnike posebnim merama sveden je na minimum, kazala je danas Verica Jovanović, direktorka Instituta Srbije za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović – Batut“. Jovanović je za TV Prva rekla da se to “u jednom trenutku mora dogoditi”, ali da se radi na pripremi za takvu situaciju tako što se primenjuju lične zdravstvene mere, koje bi odložile ili čak sprečile da dođe do zaraze medicinskih radnika.

19.43 – Tiodorović: Da ovladamo situacijom do Uskrsa

Nadležne službe „još uvek drže pod kontrolom“ epidemiju koronavirusa u Srbiji, ocenio je večeras epidemiolog Branislav Tiodorović i dodao da veruje da ćemo usporiti širenje virusa i do Uskrsa ovladati situacijom.

19.14 -Više od hiljadu ljudi zvalo Slavicu Đukić Dejanović u pomoć

Slavica Đukić Dejanović, specijalista neuropsihijatrije i ministarka bez portfelja, već dve večeri putem Vajbera savetuje građane kako da prevaziđu strah, paniku i druge pishološke tegobe izazvane epidemijom koronavirusa. Ona za Nova.rs navodi da je do danas u terminu od 21 do 22.30 razgovarala sa oko 45 ljudi, kao i da je primila još blizu 1.000 poziva na koje nije stigla da odgovori.

17.41 – U petak počinje dezinfekcija ulaza stambenih zgrada

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da u petak počinje dezinfekcija ulaza stambenih zgrada u cilju čišćenja svih površina na kojima se može zadržati virus Kovid-19. Radojičić, koji je i komandant Štaba za vanredne situacije, je objasnio da će se čistiti stepeništa, zajedničke prostorije, gelenderi, liftovi, zvona…

17.30 – Zaražena direktorka doma za stare, u opasnosti i korisnici

U Domu za stare „Doživeti stotu“ u Zemunu korisnici su ostali bez adekvatnog nadzora i brige, nakon što je koronavirusom zaražena direktorka, a virus se pojavio i kod zaposlenih i kod korisnika. Trenutno o penzionerima brinu samo tri volontera.

17.20 – Došli da pomognu, sada su  zarobljeni u karantinu

„Mi smo humanitarci, došli smo, da pomognemo, a ne da budemo zatvoreni. Ovde i psihički najstabilnija osoba postaje labilna, situacija je jako teška i napeta“, priča za Nova.rs Zita Belić, jedna iz grupe od oko 20 medicinara koji su u Srbiju došli iz Nemačke i sada su u karantinu u beogradskoj Vojnoj gimnaziji.

17.00 – Dr Kisić: Nijedan grad u Srbiji neće biti pošteđen korone

Zamenik direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčevcih izjavila je danas da nijedan grad u Srbiji neće biti pošteđen širenja zaraze novim virusom korona ukoliko građani ne smanje cirkulaciju i komunikaciju. Odgovarajući na pitanje novinara u Palati Srbija da li su potvrđena nova žarišta u Srbiji, Kisić je rekla da trenuno nema podatke koliko je gradova sa najvećim brojem zaraženih, ali da oni jesu dobar pokazatelj gde bi mere u sprečavanju širenja infekcije trebalo povećati.

16.53 – KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre

Svaki peti oboleli od koronavirusa u Vojvodini je, prema zvaničnoj izjavi predsednika vojvođanske Vlade Igora Mirovića, medicinski radnik. U prilog tome ide i informacija da je u novosadskom Kliničkom centru sedam sestara sa Infektivne klinike u izolaciji, a jedna od njih i pod visokom temperaturom.

16.45 Sutra sednica oba krizna štaba

Predsednik Srbije Aleksandar Viučić i predsednica Vlade Ana Brnabić održaće sutra u 18.00 sati sednicu sa oba krizna štaba, nakon koje će se predsednik Vučić obratiti javnosti.

U pitanju je sastanak Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu.

16.12 Donete nove odluke Vlade Srbije

Prema novim odlukama, zatvaraju se kozmetički saloni, fitnes klubovi, teretane, ali i kockarnice i kladionice. Pored toga, odlučeno je da zastave na svim javnim institucijama od danas budu spušene na pola koplja.

15.53 Kon: Nemam nameru da se pravdam

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da nema nameru da se pravda zato što je juče, uz druge kolege, naglo napustio konferenciju za novinare.

15.49 Među preminulima državni sekretar

Na konferenciji za novinare rečeno je i da je među preminulim osobama državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, za koga je prethodno rečeno da je zaražen koronavirusom.

15.24 Sutra odluka o novim merama

Sutra će dva krizna štaba proceniti potrebu novih mera prevencije širenja virusa, ali, kaže Kisić, ključ ostaje ponašanje građana. On je kazala i da nijedan grad u Srbiji neće biti pošteđen širenja zaraze novim virusom korona ukoliko građani ne smanje cirkulaciju i komunikaciju.

15.17 Kisić: Nije nam namera da širimo paniku

Na pitanje novinara šta je cilj poruka koje građani dobijaju kao upozorenje na širenje kronavirusa, odnosno molbu da ostanu kod kuća, doktorka Darija Kisić Tepavčević je kazala da im nije namera da šire paniku.

„Širenje panike nije bio cilj, kao što to nije nijedno obraćanje, svima nam je cilj da sprečimo širenje dalje infekcije“, rekla je Kisić Tepavčević.

15.05 U Srbiji još petoro umrlih od korone

U Srbiji je u poslednja 24 sata još pet osoba preminulo usled virusa korona, ukupno 28, uz 160 novoobolelih, pa je ukupno 1.060 zaraženih kovidom 19, saopštila je danas epidemiolog Darija Kisić Tepavčević..

15.00 Pratite uživo najnovije informacije

14.46 U KPZ-u u Sremskoj Mitrovici spremaju pakete za najstarije
U Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici danas je počela priprema paketa pomoći za najstarije sugrađane.

Član Štaba za vanredne situacije Miroslav Jokić kaže da će biti podeljeno oko 10.500 paketa, u kojima će biti ulje, šećer, so, konzervirana hrana, sredstva za ličnu higijenu…

14.42 u Kosovskoj Mitrovici još dvoje zaraženih

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić izjavio je danas da su potvrđena dva nova slučaja zaraze novim korona virusom u Kosovskoj Mitrovici.

14.15 Drakulić: Mere za oporavak privrede primeniti što pre

Program mera za oporavak srpske privrede je optimum onoga što je država mogla da ponudi u ovom trenutku, kaže predsednik srpskog poslovnog kluba „Privrednik“ Zoran Drakulić, ali ukazuje da bi mere trebalo što pre primeniti, jer su mnoga preduzeća već u teškom položaju.

13.43 Preminuo državni sekretar

Državni sekretar u Vladi Srbije, koji je bio hospitalizovan 24. marta, preminuo je od posledica zaraze koronavirusom.

Prema još nepotvrđenim informacijama, reč je o državnom sekretaru u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

13.15 „Maske i rukavice ne bacajte svuda“

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević pozvao je sve sugrađane da iskorišćeni materijal za zaštitu, kao što su jednokratne maske i rukavice koje se vode kao infektivni otpad, ne bacaju svuda, već, kako kaže, odlažu na poseban način, kako ne bi nikog ugrozili.

13.05 Institut za transfuziju krvi apeluje na dobrovoljne davaoce

Od uvođenja vanrednog stanja, jučerašnji dan je u Institutu za transfuziju krvi bio najslabiji dan kada je u pitanju prikupljanje krvi, izjavila je Milica Jovičić, šef odseka za imunohematološko testiranje davalaca krvi, navodeći da je prikupljeno 100 jedinica.

Za normalno funkcionisanje trenutno je potrebno između 150 i 200 jedinica svakoga dana, a u ovom trenutku dobrodošli su davaoci svih krvih grupa,

12.57 NUNS: Centralisano informisanje krši Ustav

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara (NUNS) Željko Bodrožić ocenio je danas da se Zaključkom Vlade o centralizovanom informisanju javnosti o virusu korona narušava Ustavom garantovano pravo na potpuno i blagovremeno obaveštenje o pitanjima od javnog značaja i Krizni štab postaje nekakva centralna cenzorska služba, koja ograničava i uskraćuje protok informacija ka javnosti.

12.45 Više od 100 hiljada otkazanih aranžmana

Portal Nova Ekonomija u razgovoru sa Aleksandrom Seničićem iz Nacionalne asocijacije turustičkih agencija Srbije (Yuta) navodi da je više od 100 hiljada turističkih aranžmana koje su uplatili naši građani za proleće otkazano, a da će kada prođe vanredno stanje izazvano pandemijom koronavirusa oni moći da se dogovore sa agencijom oko obeštećenja.

12.25 UNS pozvalo Vladu da povuče zaključak o informisanju

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas Vladu da povuče zaključak o informisanju u vreme pandemije kovida-19, usvojen 28. marta, kojim se zabranjuje kriznim štabovima opština i gradova da daju lokalnim medijima i javnosti informacije u vezi sa zdravljem stanovništva.

12.10 Otvoren sajt za samoprocenu na koronavirus

Ministarstvo zdravlja Srbije pokrenulo je sajt putem kojeg građani mogu da obave test samoprocene na koronavirus, a potom da dobiju i smernice o daljim postupcima.

11.40 U Ćupriji zaraženo devet zdravstvenih radnika

Direktor Opšte bolnice u Ćupriji dr Slobodan Gajić potvrdio je da je devet zdravstvenih radnika te regionalne ustanove pozitivno na koronavirus, te naveo da je preminuo jedan lekar, dok se petoro nalazi na lečenju u klinikama u Beogradu, dok su ostali na kućnom lečenju.

11.12 Na Kosovu 43 osobe na infektivnoj, zaražene tri sestre

Na Infektivnoj klinici Kliničko bolničkog centra Kosova danas se nalazi 43 pacijenata zaraženih koronavirusom od kojih su šestoro pod terapijom kiseonikom, dok je jedna osoba u intenzivnoj nezi. Što se tiče osoblja klinike, pozitivne su na COVID-19 tri medicinske sestre koje su u dobrom zdravstvenom stanju, od kojih se dve tretiraju na klinici a jedna je u samoizolaciji kod kuće.

10.45 „Zaključak Vlade pokušaj uvođenja cenzure“

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je danas od Vlade Srbije da hitno razjasni konfuziju koju je unela u javnost donošenjem Zaključka kojim se navodno reguliše borba protiv dezinformacija u vreme pandemije koronavirusa, a za koji medijska zajednica i javnost Srbije otvoreno sumnjaju da je pokušaj cenzure.

10.35 Iz studentskog doma „Lola“ u karantin, bez testiranja

Putnici iz Dubaija, smešteni u studentski dom „Lola“ u centru Beograda, kao i oni sa Malte, iz Ukrajine i Milana koji su im se tu pridružili, tokom noći su, posle dva dana katantina pušteni na kućnu samoizolaciju od 28 dana, bez testiranja na koronavirus, javlja televizija N1. U karantinu je bilo oko 300 ljudi.

10.17 „Mere Vlade nada da neće biti masovnih otpuštanja“

Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), ocenio je danas da ekonomske mere koje Vlada Srbije planira da sprovede zbog krize izazivane koronavirusom daju nadu da će se nakon krize, privreda vratiti normalnim tokovima, i da otpušanje radnika neće biti tako masovno kako se u početku činilo.

9.44 –  Zatvaranje svega kao „Slamka spasa“

Epidemiolog Predtrag Kon ocenio je da je „slamka spasa“ u borbi protiv pandemije koronavirusa da se sve u Srbiji zatvori na dve nedelje, jer je taj period dovoljan da se virus izoluje. Član državnog Kriznog štaba za borbu protiv korone rekao je da se posle šeste nedelje epidemije može očekivati pad broja zaraženih, ali da je teško prognozirati kojom će se brzinom to dešavati.

09.17 – Opremaju se novi kapaciteti u Beogradu

Vojska danas počinje da oprema Halu sportova na Novom Beogradu, sa Arenom i Pionirom još ukupno 2.500 krevera u Beogradu, izjavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Grad Beograd će za obolele od korona virusa dati na korišćenje Arenu, Halu sportova i halu “Pionir”, u kojima će biti, u saradnji sa vojskom, postavljeno ukupno 2.500 ležajeva, najavio je Vesić.

09:09 – Postoji šansa da izbegnemo lošiji scenario

Srbija mora da izbegne da se epidemija korona virusa razvija eksponencijalno, postoji šansa da ne dođe do lošijeg scenarija, izjavio je imunolog Srđa Janković. Naredna nedelja i ona posle nje pokazaće efikasnost naših mera, ali i potencijal epidemije, rekao je Janković za Pink.

08.59 – Najmlađi pacijent na Sajmu ima 10 godina

Na Beogradskom sajmu smešteno je 49 pacijenata, od toga 39 muškaraca i 10 žena. Među njima je i najmlađi pacijent, dete staro samo 10 godina, potvrdio je državni sekretar u ministarstvu zdravlja, Berislav Vekić.  „Dete nije htelo da se odvaja od majke, iako smo hteli da on bude u KBC Dragiša Mišović“,  rekao je Vekić za RTS.

Do sada je sa Sajma otpušteno 18 pacijenata jer je drugi test pokazao da su negativni na koronavirus.

U Srbiji je do sada potvrđen broj od 900 zaraženih ljudi, 23 osobe su umrle, a 43 su izlečene.

08.20 – Od danas pravo u domove zdravlja 

Od danas pacijenti sa simptomima koji mogu da ukažu na infekciju koranavirusom odlaze direktno u ambulante pri domovima zdravlja, bez prethodnih poziva i javljanja telefonom nadležnim epidemiološkim službama, rekao je državni sekretra u Ministarsvu zdravlja Berislav Vekić za RTS. On je napomenuo da će ambulante raditi od 07.00 do 22.00, a pacijenti koji budu dolazili za vreme policijskog časa moći će da se kreću uz odgovarajuću medicinsku dokumentaciju.

07:33 – O celodnevnom policijskom času znaće se unapred

U Vladi Srbije rečeno je RTS-u da će o eventualnom uvođenju 24-časovne zabrane kretanja građani biti upoznati najmanje 48 časova unapred. Ova informacija stiže nakon što su korisnici MTS mreže sinoć dobili SMS poruku uznemirujuće sadržine kojom su upozoreni da ostanu kod kuće.

07.11 – Skraćeno radno vreme prodavnica 

Radno vreme maloprodajnih objekata i objekata uslužne delatnosti od danas će biti ograničeno, radnim danima do 15.00, a vikendom do 13.00 časova, radi suzbijanja širenja koronavirusa, odlučio je Gradski štab za vanredne situacije u Beogradu. Naredba se odnosi na prodavnice, frizersko-kozmetičke salone, kladionice i slično, i u objektima uslužne delatnosti može se nalaziti samo jedan klijent, uz poštovanje svih mera zaštite.

07.09 Vladika banatski: Ne slušajte bludnike

Vladika banatski Nikanor juče je održao propoved u kojoj je otvoreno pozvao vernike da prekrše sve mere Vlade Srbije, jer je „sveta pričest najbolji lek“, a „crkva najbolja bolnica“ i da im slobodu kretanja jedino bog može zabraniti. On je vernike savetovao da zakone poštuju samo u onoj meri koliko je to „saglasno sa bogom i sa crkvenim propisima i sa Sveti pismom“ , a da je svako ko ih drugačije savetuje „bludnik i bezbožnik“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram