Dobro došli na blog Nove.rs uživo o koronavirusu u Srbiji.

Ukratko:

      • Od poslednjeg preseka stanja juče u 15 sati u našoj zemlji je zbog koronavirusa preminulo još troje ljudi, a zaraženo još 44.
      • Ukupno je zaraženo 785 osoba, a preminulih je 16.
      • Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 622 osobe od kojih je 44 pozitivno i 578 negativno na novi koronavirus.
      • Prema jutrošnjim podacima od devet časova, hospitalizovano je ukupno 540 pacijenata, a na respiratoru je 62.

 

00.16 – Molba za zaštitu osoba sa autizmom za vreme vanrednog stanja

Roditelji, članovi porodica i prijatelji osoba sa autizmom obratili su se nadležnim institucijama sa molbom da se preduzmu hitne mere kako bi im se pružila pomoć i zaštita za vreme vanrednog stanja.

23.42 – Dezinfekcija stambenih blokova sutra počinje od Zemuna i Novog Beograda

JKP „Gradska čistoća“ sutra počinje akciju dezinfekcije međublokovskih površina na teritoriji deset beogradskih opština koje su u nadležnosti ovog preduzeća.

23.20 – Ispovest sa Sajma: I ako nemamo koronu, dobićemo upalu pluća

Prvi pacijenti zaraženi koronavirusom primljeni su juče u improvizovanu bolnicu na Beogradskom sajmu. Dok se po medijima provlače informacije kako tamo postoji biblioteka, televizijska sala, pa čak i stolovi za stoni fudbal, na adresu naše redakcije stigla je priča sa lica mesta.

22.41 – Građani lagali lekare u Valjevu, 56 medicinara u izolaciji

U Valjevu je izolovano oko 500 građana, a od tog broja 56 su zdravstveni radnici. Direktorka lokalnog Doma zdravlja apelovala je na građane da ne lažu doktore o tome da li su imali kontakte sa zaraženim osobama, jer su zbog toga medicinari morali u izolaciju.

22.17 – Na Novosadski sajam sutra stižu prvi pacijenti

Pripadnici vojske i volonteri u toku dana su skoro u potunosti opremile hale Novosadskog sajma koje su pretvorene u privremenu bolnicu za oko 1.000 pacijenata koji imaju lakše simptome zaraze virusom korona. Master hala i Hala 1 su opremljene krevetima, stolovima, stolicama, kasetama za odlagnje prvatnih stvari, a ceo prostor je izdeljen paravanima. U novosadski karanti su stigli i televizori i stolovi za stoni tenis, a prema najavama gradonačelnika Novog Sada uskoro stiže još opreme.

22.04 – Na Kosovu 106 zaraženih koronavirusom

Na Kosovu je danas registrovano još 12 slučajeva korona virusa, a od početka epidemije obolelo je 106 osoba, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.

21.44 – Korona u domu za stare u Zemunu 

U privatnom domu „Doživeti stotu” u Zemunu je 19 korisnika o kojima je do juče brinuo samo jedan volonter jer je kompletno osoblje u samoizolaciji, a šest korisnika i direktorka zbog koronavirusa prebačeni u bolnicu.

21.34 – Zbog korone  na sahranama do pet osoba, posebne mere zaštite

Sahrane u Srbiji, u skladu sa trenutnom situacijom, obavljaju se uz minimalan broj prisutnih, odnosno do pet osoba. Sahrane se, zbog policijskog časa koji počinje u 17h, zakazuju od 10:30h do 15h.

21.29 – Stanovnici Starog grada i Novog Beograda  bez pomoći grada

Tek petnaestog dana po uvođenju vanrednog stanja u Srbiji zbog koronavirusa, predsednici beogradskih opština Stari grad i Novi Beograd, Marko Bastać i Aleksandar Šapić, obavešteni su da će im Grad Beograd dostaviti maske i rukavice, rekli su za Nova.rs predsednici opština u kojima na vlasti nije Srpska napredna stranka.

21.00 – Smederevska Palanka: Tri osobe zaražene virusom korona

Do danas u Smederevskoj Palanci potvrđeno je tri slučaja zaraženih virusom korona, sva tri pacijenta su na bolničkom lečenju, i to dva u Beogradu, a treći je u Smederevksoj Palanci, dok se oko 300 osoba nalazi u izolaciji.

20.52 – MUP  vrši pojačanu kontrolu zabrane kretanja

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova na više punktova širom Srbije obavljaju pojačanu kontrolu poštovanja mere o zabrani kretanja posle 17 časova. Protiv svih koji, bez adekvatnog odobrenja, budu zatečeni u kršenju ove naredbe biće preduzete zakonom predviđene mere, saopšteno je iz MUP-a.

20.40 – Na Sajmu pacijenti iz svih krajeva, najmlađi ima 19 godina

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berisav Vekić izjavio je da se o 33 pacijenta, koji su smešteni u privremenoj bolnici na Sajmu, brine 10 lekara i 25 medicinskih sestara. Vekić je za RTS rekao da je za bolnicu na Beogradskom sajmu angažovano osoblje iz Beograda, sa Studentske poliklinike, Zavoda za sport, DZ Palilula.“Smene su po osam sati, ali se rotiraju na dva sata”, rekao je on.

18. 40 – Sindikat naplaćuje maske zdravstvenim radnicima u Nišu 

Po ceni od 100 dinara zaposleni lekari, medicinske sestre i drugi mogu da kupe zaštitne maske od Sindikata zaposlenih u zdravstvu, čiji su neki od njih, inače, članovi. Prodaju su oglasili u Hitnoj pomoći, a dok neki poručuju i plaćaju, drugi se žale jer ne žele da daju dodatni novac sindikatu za opremu koja im je neophodna.

18.35 Brnabić i kineski stručnjaci: Sve odluke donosićemo zajedno

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se danas sa ekspertima iz Kine, a dogovoreno je da će se, kao i od trenutka njihovog dolaska, o svim budućim odlukama, stručnjaci iz Srbije konsultovati sa kineskim, kako bi Srbija što pre dobila borbu sa virusom Covid-19,

17.55 Još jedna osoba obolela u Gornjem Milanovcu
Muškarac zaposlen u jednoj gornjomilanovačkoj kompaniji oboleo je od koronavirusa, ima otežanu kliničku sliku i na respiratorima je, a smešten je u Klinički centar u Kragujevcu, saopštio je danas opštinski Štab za vanredne situacije.
Sa njim je u neposrednom kontaktu u prethodnom periodu bilo 29 lica, kojima je određen kućni karantin.

To je drugi slučaj obolelog od koronavirusa u Gornjem Milanovcu, a u izolaciji se nalazi 250 lica.

17.31 „Naknada za bolovanje izazvano koronavirusom mora biti 100 odsto“

Savez samostalnih sindikata Srbije zatražio je od Vlade Srbije da zdravstveni radnici koji se nalaze na bolovanju zbog koronavirusa, primaju naknadu u punom iznosu.

17.06 Porođaj u bolnici „Dragiša Mišović“

U bolnici „Dragiša Mišović“, koja je namenjena isključivo za hospitalizaciju obolelih od kovida 19, danas se porodila pacijentkinja iz Sremske Mitrovice i rodila zdravu devojčicu, saznaje Tanjug u toj bolnici.

Majka i otac su inače bili u izolaciji zbog velike sumnje da su zaraženi korona virusom, a u odeljenju Kovid Dragiše Mišović primljena je u fazi porođaja.

16.44 Doktorka u Kraljevu zaražena koronom

Kod doktorke Zavoda za javno zdravlje Kraljevo utvrđeno je prisustvo virusa korona zbog čega je pored nje još 17 lekara iz Zavoda stavljeno u izolaciju, izjavio je danas direktor tog Zavoda doktor Aleksandar Macan.

16.36 Srbija šalje pomoć Republici Srpskoj

Srbija sutra šalje prvi veliki kontingent pomoći Republici Srpskoj, saznaje Tanjug. U paketu pomoći naći će se pet kliničkih, pet transportnih respiratora, 30 000 epidemioloških maski N95, 200 naočara i 50 000 rukavica, a biće poslati i lekovi.

16. 28 Sutra predstavljanje mera za pomoć privredi

Kompletan program mera za pomoć privredi Srbije pogođenoj posledicama epidemije koronavirusa predstraviće sutra javnosti ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, saznaje Tanjug u Vladi Srbije

Prema ranije zvanično nepotvrđenim informacijama, očekivalo se da će program predstaviti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

16.14 Junajted grupa Srbiji donira milion dolara

Junajted (United) grupa saopštila je danas da će za sedam zemalja u regionu u kojima posluje za borbu protiv koronavirusa donirati medicinsku opremu i novac u vrednosti tri miliona dolara, od čega je Srbiji namenjeno milion dolara.

Pored novčane donacije od 220.000 dolara, naručeno je 8.800 najkvalitetnijih kompleta testova za virus, 11 medicinskih ventilatora (hirurških respiratora), 250.000 maski, 440 toplomera i 7.000 zaštitnih naočara vrednosti od 800.000 dolara.

16.10 U Pirotskom okrugu 52 obolele osobe

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Pirotu Radmila Zec izjavila je danas da su na području Pirotskog okruga obolele 52 osobe, a brojka od sedam potvrđenih slučajeva koronavirusa je ostala ista jer se laboratorijska potvrda od petka popodne ne radi na Torlaku.

„Broj zvanično potvrđenih slučajeva samo je vrh ledenog brega, pa se obolelima smatraju osobe koje su bile u potvrđenom kontaktu sa obolelima, a već se javljaju i porodične epidemije“, rekla je doktorka Zec.

16.01 Oni sa blagim simptomima da se jave svom lekaru
Svi koji imaju veoma blage simptome, kao što su niska temperatura i grebanje grla, a to traje danima, treba prvo da se jave svom izabranom lekaru, pa će nakon pregleda biti utvrđeno da li treba da se rade analize, a zatim i da li je potrebna hospitalizacija, izjavila je danas Ivana Milošević, infektolog sa Infektivne klinike u KCS.

15.55 Poslodavci da obezbede uslove rada
Svaki poslodavac mora da obezbedi sigurne uslove rada, da se naprave prioriteti ko može da radi od kuće, ali firme moraju da poštuju opšta načela, poruka je epidemiologa sa današnje konferencije za štampu.

15. 30 Kon: Imamo razloga za umereni optimizam

Broj pozitivnih slučajeva na korona virus u Srbiji je u poslednja dva dana opao, što je razlog za umereni optimizam, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

„Svakako da je dobro, ali se ne usuđujem se da kažem da je to pouzdan znak, jer je tek dva dana prošlo, samo tako da se nastavi“, rekao je Kon na konferenciji za medije.

15.15 Na respiratorima 62 ljudi

Prema jutrošnjim podacima u devet časova, hospitalizovano je ukupno 540 pacijenata, a na respiratoru je 62.

15.05 Još tri smrtna slučaja zbog korone

U Srbiji je od koronavirusa u protekla 24 sata umrlo još troje ljudi, do sada ukupno 16. Registrovano je još 44 zaraženih, a ukupno je zaraženo 785 osoba.

14.33 Gradonačelnik Zrenjanina u izolaciji

Kabinet gradonačelnika Zrenjanina saopštio je danas da je gradonačelnik Čedomir Janjić u kućnoj izolaciji pošto je članu Gradskog veća zaduženom za mesne zajednice potvrdjeno prisustvo korona virusa.

13.41 U bolnici u Čačku još tri pacijenta

U Čačku je potvrđeno prisustvo virusa korona kod 16 osoba, a u toku prethodnog dana u bolnicu su primljena tri nova pacijenta, pa je ukupno 22 pacijenta koji se leče u toj zdravstvenoj ustanovi.

12:58Nema posete zatvorenicima

U naredne dve sedmice biće zabranjene sve posete osuđenicima u kazneno popravnim zavodima i okružnim zatvorima, a biće im omogućeno da u što većoj meri koriste telefonske govornice, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

12:55 – „Sloboda“ prekida rad

Preduzeće namenske industrije „Sloboda“ iz Čačka obustavilo je danas rad zbog epidemije korona virusa u Srbiji.
Kako je agenciji Beta rečeno u Samostalnom sindikatu kompanije, proizvodnja bi trebalo da počne 21. aprila.

12:33 – Policija obilazila hramove

Policija je u nedelju obilazila pojedine beogradske pravoslavne hramove radi kontrole sprovođenja nedavne preporuke Vlade Srbije crkvama i verskim zajednicama da zbog smanjenja rizika od virusa korona obrede obavljaju na bezbedniji način i bez prisustva vernika, piše Danas.

12:22 – Nova žrtva korone

U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) jutros je preminuo četvrti pacijent zaražen korona virusom na teritoriji AP Vojvodine. Reč je o ženi iz Temerina, rođenoj 1939. godine“, izjavio je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. Prema zvaničnim podacima, reč je o 13 žrtvi u Srbiji.

On je naveo da je na teritoriji AP Vojvodine u ovom trenutku 147 osoba zaraženo virusom korona, a da se na Infektivnoj klinici KCV leče njih 42, navodi se u saopštenju pokrajinske vlade.

11:52 – Devet slučajeva u Zlatiborskom okrugu

U Zlatiborskom okrugu potvrđeno je devet slučajeva zaraze korona virusom, a u izolaciji je oko 880 ljudi, kaže direktorka Zavoda za javno zdravlje Užice Vlatka Stevanović.

Tri potvrđena slučaja zaraze korona virusom su u Užicu, po dva u Požegi i Čajetini, a po jedan u Prijepolju i Sjenici.

11:44 – Kraljevo: Zaražen epidemiolog

Doktorka, specijalista epidemiologije iz Vrnjačke Banje, koja radi u Zavodu za javno zdravlje u Kraljevu, zaražena je koronavirusom, potvrdio je direktor kraljevačkog Zavoda Aleksandar Macan. On je za rekao da je zato cela epidemiloška služba zavoda i deo drugih službi u samoizolaciji.

11:33 – Sindikat: Vojsci nedostaju zaštitna sredstva

Vojni sindikat Srbije saopštio je danas da mu se javlja sve veći broj pripadnika Vojske Srbije (VS), žaleći se da nedostaju zaštitna sredstva od korona virusa i da se ne sprovode naredjene mere zaštite.

„Zabrinuti su zbog nedostatka zaštitnih sredstava, pre svega maski i rukavica, kao i dezinfekcionih sredstava, pri čemu ukazuju na to da se pretpostavljene starešine ne obaziru na njihove zahteve da im se ova sredstva obezbede. Često se dešava da jednu masku i jedan par rukavica koriste više dana“, preneo je Sindikat.

11:05 – Košutnjak: Građani se pobunili, intervenisala žandarmerija

Građani koji su u karantinu u Košutnjaku pobunili su se jer još uvek nisu dobili rezultate testova na koronavirus, prenosi N1. Oni su izašli iz smeštaja, nakon čega je intervenisala žandarmerija i počela da ih vraća u karantin.

10:46 – Niš: 13 pacijenata u teškom stanju

U Kliničkom centru Niš hospitalizovana su 33 pacijenta sa potvrđenim prisustvom koronavirusa, a njih 13 je u jako teškom opštem stanju i priključeni su na respiratore, saopštila je danas ta zdravstvena ustanova.

Navodi se da su pacijenti pod 24-časovnim nadzorom i detaljnim monitoringom životnih funkcija.

10:33 – Gradonačelnik: Plašim se da Sajam neće biti dovoljan

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže da se situacija u vezi sa širenjem korona virusa mora sagledavati unapred i da se može očekivati da se i drugi sportski objekti pripreme kao privremene bolnice, po ugledu na sajam.

„Jasno je da očekujemo veliki broj pacijenata i moramo da predvidjamo unapred. Misim i plašim se, a ne želim, da će Sajam biti nedovoljan i da ćemo morati sportske objekte da pripremamo i prilagodjavamo da mogu da prime veliki broj pacijenata“, rekao je Radojičić.

10:28 – Radojičić: Dostavljeno 50.000 paketa

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je jutros da je opštinama u Beogradu dostavljeno 50.000 paketa namenjenih penzionerima koji imaju primanja manja od 30.000 dinara.

„Do kraja nedelje, petak ili subota, biće spakovano svih 173.000 paketa za njih“, rekao je Radojičić za TV Hepi.

10:19 – Vlada prihvatila većinu antikriznih mera

Vlada Srbije prihvatila je većinu antikriznih mera koje je predložila privreda i važno je da one što pre budu sprovedene, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

“Paket antikriznih mera u vreme vanrednog stanja usled epidemije korona virusa, koji će sutra biti predstavljen, osiguraće da mala i srednja preduzeća u Srbiji ostanu stub privrede”, rekao je Čadež.

10:07 – Zatvorene sve beogradske pijace

Sve beogradske pijace, koje su do sada radile tri dana nedeljno, biće zatvorene. To je jedna od novih mera koje će grad Beograd uvesti u skladu sa odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije, najavio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević. Nikodijević je za TV Prva precizirao da ima dovoljno svežeg voća i povrća u marketima i naglasio da građani neće biti oštećeni, saopštila je Gradska uprava.

09:46 – Virus je nepredvidiv

Direktorka Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije Violeta Vučinić upozorila je jutros da svi građani, bez izuzetka, treba da obrate pažnju na eventualne simptome korona virusa i dodala da je posredi nepredvidiva bolest jer se ne zna kada stanje može da se pogorša. Ona je dodala da je protekli vikend bio veoma težak na Klinici za pulmologiju KCS.

09.34 – Studenti prave vizire 

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu (MF) napravili su i donirali 80 zaštitnih vizira medicinskim ustanovama u Beogradu – domovima zdravlja Palilula i Stari Grad i Kliničko-bolničkom centru (KBC) Bežanijska kosa, saopštio je MF.

09:31 – Preminuo vladika Milutin

Episkop valjevski vladika Milutin (71) preminuo je noćas u KBC „Dragiša Mišović“ u Beogradu gde se nalazio na lečenju od korona virusa.

Episkop valjevski Milutin Knežević, rođen je 10. januara 1949. godine u Mijačima. Osnovnu školu učio je u Poćuti. U manastiru Kaona bio je do 1963. godine. Monašku školu u manastiru Ostrog završio je 1969, a u Bogradu Bogosloviju Svetog Save gde je započeo i bogoslovske studije – diplomirao u Libertvilu SAD.

09:17 – Nema korone među migrantima 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je jutros da nema registrovanih slučajeva korona virusa u migrantskoj populaciji i da se oni nalaze u 17 kampova koje obezbeđuje Vojska Srbije.

„Njima nije dozvoljeno kretanje sem uz posebne dozvole, da odu u nabavku ili zbog medicinskog tretmana“, rekao je Vulin, navodeći da i u tim slučajevima migranti imaju pratnju.

9:13 – Oko 1.500 elektronskih prijava na biro

Upis u evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje u poslednjih pet dana, od kada radi elektronsko prijavljivanje, zatražilo je 1.455 ljudi, od kojih se 1.152 prijavilo za korišćenje novčane naknade, kaže ministar za za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

Pozvao je ponovo poslodavce da ne otpuštaju radnike i naveo da je uveren da će nakon najave predsednika Aleksandra Vučića da će država pomoći poslodavcima, većinu otpuštenih radnika vratiti na posao.

8:48 – Ivanović: Broj zaraženih na KiM će rasti

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, sa oko 120.000 stanovnika, zabeležena su tri slučaja zaraze korona virusa, a direktor Kliničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović kaže da je izvesno da će se taj broj povećati.

Ivanović je za RTS rekao da je oko stotinu osoba bilo u kontaktu sa ljudima kod kojih je potvrđena zaraza i dodaje da su oni u samoizolaciji.

8:35 – Vulin: Zaraženo devet vojnika, 642 u samoizolaciji

Devet vojnika je inficirano COVID-19, svi su dobro i uspešno se oporavljaju, kaže ministar odbrane Aleksandar Vilin i dodaje da su još 642 vojnika u samoizolaciji. On je rekao da su zaraženi vojnici radili sa građanima na severu naše zemlje, prilikom kontrole granice.

„Svi su dobro, uspešno se oporavljaju. Imamo 642 vojnika u samoižolaciji, koji su bili u kontaktu sa nekim ko je oboleo. Njihovo stanje se prati“, rekao je Vulin za TV Pink.

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bs

8:05 – “Srbija i Kosovo treba da sarađuju oko koronavirusa”

Radna grupa za Poglavlje 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) pozvala je danas nadležne organe Srbije i Kosova da uspostave direktnu i efikasnu saradnju na suzbijanju širenja pandemije koronavirusa.

Radna grupa za Poglavlje 35 apelovala je u saopštenju, da se uspostave komunikacioni kanali kriznih štabova za suzbijanje koronavirusa u Srbiji i na Kosovu koji bi omogućili razmenu informacija o razmerama pandemije na dnevnom nivou.

8:03 – Vučić sutra o paketu mera podrške za privredu i građane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstaviće sutra detaljan paket mera podrške za privredu i građane kako bi lakše prebrodili krizu izazvanu svetskom pandemijom koronavirusa.

Ovaj svojevrsni pojas za spasavanje ekonomske egzistencije ljudi, velikih i malih preduzeća i poljoprivredne proizvodnje, kako je predsednik Vučić otkrio gostujući sinoć na tv Prva, vredan je pet milijardi evra.

7:55 – Biće novih privremenih bolnica u Areni, Pioniru, Pinkiju..

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su gotovo sve bolnice u Beogradu pune i da će, posle Sajma, nove privremene bolnice biti napravljene i u Areni, Pioniru, Pinkiju I drugim halama.

„Neće biti dovoljno mesta“, naglasio je on sinoć u intervjuu za Prvu TV. Upitan zašto neće biti dovoljno, kazao je da se ide na pojačano testiranje.

7:54 – Žarišta tamo gde se vratilo 400.000 naših građana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se u Srbiju vratilo 400.000 naših građana i da je to dozvolio da bi pomogao našim građanima, ali da su sva žarišta korone koja danas imamo tamo gde su se naši ljudi vratili.

7:50 – „Ako treba, uvešćemo policijski čas od 24 sata“

Presednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je sinoć gostujući na televiziji Prva da ukoliko bude potrebno, on će predložiti Vladi Srbije da se uvede policijski čas u trajanju od 24 časa.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

“Ja ću biti spreman da predložim Vladi Srbije da se uvede 24 časa policijski čas. Ako ga uvedemo, on će biti najstrožiji. To znači da nema života na ulici i ne ide se u prodavnicu. Kako penzioneri ne idu sad, tako neće ni svi ostali”, rekao je on, dodajući da ljudi moraju da razumeju da izlaskom iz kuće ne ugrožavaju samo sebe, već i druge osobe.