Užice, Požar, studentski dom, hronika
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Uzrok požara u kome su u Užicu izgorela dva paviljona studentskog dom još uvek nije zvanično saopšten a prema nezvaničnim saznanjima u pitanju je ljudski faktor.

Da će se nešto slično desiti, moglo se i pretpostaviti jer su provaljivanja nepoznatih lica u paviljone, u kojima su se iz sumljivih razloga okupljali, postajala su sve učestalija. Danas su već preduzete hitne mere da se iz preostlih objekata, pre svega kuhinje i upravne zgrade iznese sve što je za upotrebu, na prvom mestu kompletna kuhinjska oprema.

Studentski dom u Turici, koji je bio dat na koriščenje Studentskom centru Užice, iseljen je pre oko dve godine kada su studenti preseljeni u novoizgrađani dom u Krčagovi ali se i dalje nalazi u vlasništvu Ministarstva prosvete. Da su se proceduralne svari odvijale brže, dva paviljona verovatno ne bi izgorela.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević kaže da su poslednjih par meseci intenzivno radili na tome da se objekti stave u funkciju a odluku je jedino moglo doneti nadležno ministarstvo.

„Kao grad smo imali obavezu da nešto preduzmemo, pa smo usled provalnih oštećenja, već tri puta menjali prozore i brave na paviljonima, pokušavajući da sprečimo provalnike da tu ulaze. U međuvremenu smo poslali i dopis Ministarstvu prosvete, pošto je to njihova svojina, da vidimo kako i na koji način da zaštitimo taj objekat ili izvršimo prenamenu. Rešenje je moglo biti da ga stavimo pod našu nadležnost i nađemo neki model, u smislu da ljudima koji su socijalni slučajevi tu omogućimo boravak. Razmišljali smo unapred ali desilo se to št se desilo, kao da smo znali da se neće dobro završiti“, rekla je za Nova.rs gradonačelnica Užica.

Objekat starog studentskog doma je pre nekoliko godina pre nego što su studenti iseljeni renoviran. Iako je bio star i montažni, imao je sve uslove da bude u upotrebi o čemu svedoči podatak da je izvršena prenamena prvog paviljona u kome se nalazi dečiji vrtić. Stanari okolnih kuća kažu da je prava šteta jer je tu mogao biti smešten bar neko ko nema krov nad glavom.

„To je bilo u dobrom stanju, promenjen krov, urađeni podovi, pa studenti su tu donedavno boravili. Da je sreće da se nešto preduzelo, kao što je dobro da je vrtić tu useljen. Mogla su biti četiri vrtića, ovo je gradsko naselje a pričaju kako godinama nema mesta za svu decu u vrtićima, sada je sve uzalud pričati. Očekivali smo da će loše ispasti, narkomani su se tu okupljali i ko zna ko još, eto šta bi na kraju. Al bar nek su svi živi“, rekao nam je jedan od stanara iz obližnjih kuća dok je sa komšijama posmatrao pomahnitalu vatru koja guta objekte.

Požar je posle dva sata intenzivnog gašenja u kome je učestvovalo 25 vatrogasaca iz Užica i Čajetine, sa osam vatrogasnih vozila i dve pomoćne cisterne, stavljen pod kontolu. Spašeni su preostali paviljoni, vrtić a spečeno je i da se požar proširi na kotlarnicu u kojoj se nalazi cistena sa mazutom, što bi izazvalo katastrofu.

Gradonačelnica kaže da su već danas donete odluke da se iz dva odvojena objekta, koji se nalaze u neposrednoj blizini a čine upravnu zgradu i restoran sa kuhinjom, iznese sva oprema. Sve će biti preneto u magacinski prostor a onda ponovo uputiti predlog ministarstvu da se deo kuhinje ustupi Opšoj bolnici Užice, što je već predlagano Ministarstvu prosvete.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar