Administratorke Fejsbuk grupe "Užičanke" Foto: Slavica Radosavljević/Privatna arhiva

Fejsbuk grupa "Užičanke" je za manje od mesec dana okupila više od šest hiljada sugrađanki, koje su se svom snagom posvetile pomaganju medicinskim radnicima u tom gradu. "Žene zmajevi" uspele su ceo grad da podignu na noge, pa uz pomoć Crvenog krsta Užice prikupljaju novčane, ali i poklone u robi poput posteljine, jastučnica, peškira, ali i hrane i voća - svega, ukratko, što bi moglo da zatreba obolelima od kovida i onima koji o njima nesebično brinu.

„Okupljamo Užičanke po rođenju i opredeljenju“, kaže nam Slavica Radosavljević, jedna od tri administratorke Fejsbuk grupe koja je za samo deset dana uspela da poveže čak 6300 žena odlučnih da izađu na kraj sa mukama na koje je koronavirus stavio njihov grad.

Među njima su i one koje žive u gradu na Đetinji, ali i one koje su danas deo srpske dijaspore, ali se itekako interesuju šta se dešava u njihovom Užicu.

„Danas svako od nas ima nekoga bližnjeg ili makar poznanika koji je oboleo od kovida, a vidimo i kako lekari, medicinske sestre, tehničari i svi zdravstveni radnici spadaju sa nogu od posla“, priča Slavica o razlozima zbog kojih je Fejsbuk grupa, osnovana radi druženja, prerasla u pravi pokret protiv korone.

Foto: Slavica Radosavljević/Privatna arhiva

Do sada, ova Fejsbuk grupa je uz pomoć užičkog Crvenog krsta prikupila 1,455 miliona dinara i 2146 evra u novcu, a spisak poklonjene robe još je impresivniji: pomenimo samo 35 stalaka za infuziju, 60 posteljina, 88 jastučnica, 20 zaštitnih kombinezona i isto toliko vizira…

„Uveliko možemo da računamo na podršku ugostitelja iz našeg grada, pa oni obezbeđuju doručak i večeru za sve medicinske radnike. Dobijali smo na poklon sveže ubrane borovnice, maline, med, kartone jaja, sokove…sve u skladu sa našim pozivom da da ko koliko može, i ono šta može“, ponosna je Slavica na svoje Užice.

Dobar, BAŠ DOBAR, dan!!! Evo mene dragi moji Užičani i pre svega drage Užišanke sa izvodima i izveštajima nakon SAMO 10…

Posted by Ужичанке Užičanke on Недеља, 26. јул 2020.

Tokom razgovora za Nova.rs ističe da se najviše plaši da nekoga ne izostavi sa spiska dobročinitelja i organizatora, pa zato naglašava da je grupu „Užičanke“ pokrenula Jelena Karaklajić, a da je Ana Gordić Radojčić zaslužna za saradnju sa užičkim Crvenim krstom, zahvaljujući kojima su dobili pravu logističku podršku u vidu računa na koje može da se uplaćuje novac, ali i skladišta za prikupljenu robu.

Jelena, Ana i Slavica su administratorke Fejsbuk grupe „Užičanke“, a pogodilo se da im je još nešto zajedničko – sve tri su učiteljice, pa strogo vode računa da sve bude „školski“ precizno.

„Ono na čemu insistiramo je transparentnost iznad svega. Crveni krst Užice redovno objavljuje koliko je novca prikupljeno, a mi slikamo i objavljujemo račune za svaku stvar koju kupimo“, naglašava Slavica.

Foto: Slavica Radosavljević/Privatna arhiva

 

Na naše pitanje da li će „Užičanke“ nastaviti da se bave humanitarnim radom jednom kada – a u to nijedna od njih ne sumnja – pobede koronu, Slavica odgovara da ne samo da žele, nego će izgleda i morati, jer je sada jasno koliko je užičkih heroina, žena koje su spremne da svoje vreme i sposobnosti upotrebe da pomognu svom gradu i sugrađanima u nevolji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare