Foto:Nemanja Jovanović

Žiri koji odlučuje o dodeli osme po redu nagrade "Duga" za 2019/20. godinu odabrao je uži izbor od pet nominovanih, a dobitnik nagrade biće proglašen 25. juna na ceremoniji koja se tim povodom tradicionalno organizuje u Skupštini grada Beograda.

U uži izbor za nagradu “Duga” za 2019/20. godinu ušli su:
Merlinka festival koji je obeležio 10 godina postojanja i jedini je festival LGBTQ filma u regionu. Ovaj festival je prevazišao svoje inicijalne ciljeve i više nije samo platforma za LGBTQ ljude već privlači i heteroseksualnu publiku, što i jeste poenta LGBTQ aktivizma.

Kompanija H&M Srbija kao prva kompanija koja je imala Pride kolekciju u Beogradu, tj. kolekciju odeće i obuće sa detaljima u duginim bojama, koje su i simbol LGBT pokreta na globalnom nivou. Ovim je dat značajan doprinos promociji tolerancije prema LGBT populaciji s obzirom da se radi o veoma popularnom brendu u Srbiji.

Agencija McCann Beograd koja je u saradnji sa agencijom Universal Media za udruženje Da se zna kreirala i realizovala vrlo zapaženu kampanju pod sloganom „Ne odričem se“. Kroz ovu kampanju objavljena je serija malih oglasa u nacionalnim i lokalnim novinama širom Srbije, omogućivši brojnim roditeljima da javno podrže svoju LGBT+ decu.

Glumac Miloš Timotijević zbog njegovog odgovora na burne reakcije koje je u javnosti izazvala gej scena u kojoj je akter lik koji tumači u seriji „Južni vetar“. Iako je zbog te scene bio na udaru raznih protivnika LGBT populacije koji su mu upućivali mnogobrojne pretnje, njegovi stavovi povodom toga i podrška koju je kroz brojne medijske izjave i intervjue uputio LGBT populaciji od velikog su značaja za unapređenje položaja LGBT zajednice u Srbiji.

Fotograf Aleksandar Crnogorac kao autor izložbe “Trans Balkan” koja je prikazana prošle godine dva puta u Beogradu i jednom u Novom Sadu. Nakon Srbije izložba je putovala širom Balkana i Evrope. Izložba sadrži fotografije trans osoba sa Balkana i imala je veliku medijsku vidljivost, kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

U žiriju za dodelu ovogodišnje Duge bili su predstavnici prošlogodišnjih dobitnika, autorsko-producentskog tima serije „Jutro će promeniti sve“, dramska spisateljica Maja Pelević i pozorišni reditelj Nebojša Bradić, zatim načelnica Gradske uprave grada Beograda Sandra Pantelić, novinarka i bivša predsednica UNS Ljiljana Smajlović, naučna savetnica Instituta društvenih nauka prof. dr Zorica Mršević, urednica Politike na Nova portalu Jovana Šesterikov, izvršni direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi, predsednik Gej lezbejskog info centra Predrag Azdejković i predsednik Gej strejt alijanse Lazar Pavlović, kao predstavnik osnivača nagrade.

Nagradu pod nazivom “Duga” je ustanovila Gej strejt alijansa i ona se od 2013. dodeljuje svake godine povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO) a za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana. Nagrada je ustanovljena sa ciljem da podstiče i afirmiše promociju i zaštitu osnovnih ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, kako od strane državnih i lokalnih institucija i organa, tako i od strane društva u celini. Iako se ona dodeljuje sredinom maja, ove godine je ceo proces dodele nagrade odložen zbog epidemije koronavirusa.

Dosadašnji dobitnici/ce nagrade “Duga” su autorsko-producentski tim serije “Jutro će promeniti sve”, novinarka i modna urednica Irena Mišović, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, oficir za vezu sa LGBT zajednicom MUP Srbije Aleksandar Stojmenović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, bivša šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević, kao i Odeljenje za rad sa zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar