Uzbekistanac Shodruh Kodirov pričao je za Nova.rs o svom iskustvu u Beogradu, gde od juna radi kao dostavljač za firmu Glovo. On je za naš portal podelio svoja iskustva iz srpske prestonice, utiske o tome šta ga najviše muči i kako najćešće provodi slobodno vreme, kao i o tome po čemu upoznaje Srbiju. Mnogi utisci koje je izneo će vas iznenaditi i šokirati.

„Dolazim iz države za koju mislim da je poznata vašem narodu, a to je Uzbekistan. Odrastao sam u gradu Ferganu. Pre nekoliko meseci ukazala mi se prilika da dođem u neku evropsku zemlju, što mi je bila dugogodišnja želja, a izbor je pao na Srbiju. Onog trenutka kada mi se ukazala mogućnost, hteo sam da iskoristim svoju šansu i odlučio da dođem u Srbiju. Oglas za posao sam video na internetu, a mesecima sam tražio priliku da radim u nekoj evropskoj državi. Tako sam sam se našao u Srbiji. Zajedno sa mnom došlo je još oko 20 ljudi, mi smo kao porodica ovde“, priča Shodruh za Nova.rs.

Na naše pitanje kako mu se dopada život u Beogradu, istakao je da mu najviše prijaju ljudi, ali i čist vazduh, što je izazvalo naše iznenađenje.

„Došao sam odavde iz Dubaija i ako mogu da uporedim, ovde je lepša priroda i drugačiji su ljudi. Takođe, velika prednost Beograda je što ovde ima puno drveća, vazduh je čistiji. Pored toga, u Srbiji ima mnogo nacionalnih parkova što mi se prilično dopada. Nažalost, nisam boravio u drugim evropskim zemljama pa ne mogu tačno da uporedim, ali očigledno ste bolji od Dubaija“, kroz osmeh je rekao Kodirov.

Uzbekistanac kaže da u početku nije mogao da se snađe oko pojedinih adresa u gradu, ali da su mu građani izlazili u susret i pomagali.

„Često pitam građane da mi pomognu i moram da priznam da mi uvek izlaze u susret i pomažu”, podvukao je on.

Kaže da živi u Jajincima, te da mu se dopadaju stari delovi grada, ali da mu se s vremena na vreme deševaju neprijatne situacije sa kupcima.

Shodruh Kodirov Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Ja trenutno živim u Jajincima, ali najviše mi se u Beogradu dopadaju stari delovi grada. Dopada mi se arhitektura, građevine, ulice, sve je uvek puno ljudi i muzike. Takve stvari me privlače u Beogradu. Nažalost, zbog prirode posla najveće probleme imamo sa građanima koji vide da ne govorimo vaš jezik. Često nas mešaju sa migrantima, ne dopada im se što smo stranci. Naravno, postoje i građani koji reaguju veoma dobro, koji se nasmeju kada čuju odakle sam došao i drago mi je da znaju za Uzbekistan”, priča on za Nova.rs.

Shodruh kaže da ima jedan slobodan dan sedmično, te da kada ne radi, vreme provodi tako što šeta Beogradom, ali i često čita knjige.

„Većinu slobodnog vremena volim da provedem tako što šetam gradom, fotografišem pejzaže, ali i čitam knjige. Najviše čitam Stiva Hobsa”, rekao je on i naglasio da još uvek nije imao prilike da čita srpske pisce:

„Nažalost, za sada ih nisam čitao. Kada je reč o poznatim Srbima, čuo sam za Nikolu Teslu, ali i najboljeg tenisera Novaka Đokovića. Svi znaju Novaka. Takođe, znam da pojedini vaši fudbaleri igraju u našoj prvoj ligi, ali ne znam sa sigurnošću koji su tačno u pitanju”, zaključio je veseli dostavljač iz bivše sovjetske republike.

Uzbekistanci nova radna snaga u Srbiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare