Foto: Ne davimo Beograd

Aktivisti pokreta Ne davimo Beograd su danas iz protesta zbog katastrofalnog stanja Pančevačkog mosta poručili transparentom: "Dosta žrtava, popravite most".

Sve češće nesreće koje se dešavaju na Pančevačkom mostu odnose i ljudske živote. Ugroženi su i vozači automobila, i pešaci i biciklisti koji koriste trotoar mosta. Nedavno je dvoje ljudi izgubilo život kada su zbog neadekvatne ograde sleteli sa mosta u reku, a nakon toga je i dvanaestogodišnji dečak ozbiljno povređen krećući se biciklom na mostu.

Ove najnovije nesreće su samo deo niza ozbiljnih incidenata koji se dešavaju kao posledica katastrofalnog stanja mosta, odnosno odbijanja vlasti da ga popravi. Šta je još potrebno da se desi kako bi se ovaj most koji dnevno koristi preko 100.000 vozila rekonstruisao i popravio?

„I biciklistička udruženja i pokret Ne davimo Beograd godinama ukazuju na probleme sa Pančevačkim mostom ali kao da nikoga nije briga što se ove nesreće dešavaju iznova i iznova. Da li smo mi koji živimo na levoj obali Dunava građani drugog reda kad nikome iz vlasti nije stalo do naše bezbednosti ili do toga da ne stojimo svaki dan zaglavljeni u gužvama na mostu?“, upitao je Zoran Bukvić, koordinator grupe za saobraćaj Ne davimo Beograd.

Pokret Ne davimo Beograd insistira na tome da se pešačke površine na Pančevačkom mostu preimenuju u pešačko-biciklističke (što je moguće po sadašnjem zakonu) i da se rekonstruišu, a da se između tih staza i kolovoza postavi elastoodbojna ograda, koja bi imala dvostruku namenu. Primarna namena ograde bi bila da spreči da se vozila koja se sudare prevrnu tako da izlete sa konstrukcije mosta, a sekundarna da razdvoji pešake i bicikliste od kolovoza, što bi takođe sprečilo nesreće.

Pokrenuta je i peticija sa istim imenom -„Dosta žrtava, popravite Pančevački most“.

BONUS VIDEO Mesto nesreće na Pančevačkom mostu gde je žrtva pala sa mosta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar