Mediji zakon ilustracija Foto:Shutterstock

Profesor novinarstva na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu dr Dinko Gruhonjić smatra da usvajanje novih medijskih zakona znači da će "kompanija Telekom postati legalni centar buduće državne propagande", dok je novinar i urednik VIP News Miroslav Mikuljanac ocenio da će "posledice će biti jezive".

Podsetimo, novim Zakonom o elektronskim medijima koji je na aktuelnoj sednici Skupštine Srbije predviđeno je da Telekom koji je u državnom većinskom vlasništvu može posredno preko ćerki firmi da osniva medije, što je bio slučaj i pre predloga novih zakona.

Gruhonjić koji je intezivno učestvovao u donošenju prve medijske strategije 2011. godine, podseća da se 2014. godine „teškom mukom izborilo za izlazak države iz medija“.

PROČITAJTE JOŠ

„Sada imamo situaciju da se taj osnovni princip krši, jer država novim medijskim zakonima želi da se vrati u vlasništvo nad medijima. Zapravo ona želi da legalizuje ono za šta svi znamo da postoji u praksi, a to je da država preko kompanije Telekom i te kako prisutna upumpavanjem velikih količina novca u medije, koji su dakle režimski“, objasnio je profesor za portal N1.

Prema njegovom mišljenju, to je „užasan pritisak koji će biti ozakonjen“.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Gavrilović: Televizije sa nacionalnim frekvencijama propagandna glasila vlasti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar