Zoran Ivošević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Primena mera radi zaštite zdravlja ne diskriminiše antivaksere, jer su oni svojevoljno doveli sebe u situaciju da ugrožavaju vlastito i tuđe zdravlje, izjavio je sudija u penziji Zoran Ivošević.

Zoran Ivošević je naglasio da član 21 stav 4 Ustava predviđa da Srbija može uvesti potrebne mere, a da se to ne smatra diskriminacijom.

Kao bivši sudija Vrhovnog suda, on je za Danas analizirao odredbe Ustava Srbije i objasnio da se jednakost građana ne odnosi samo na prava, nego i na obaveze i odgovornosti.

Organi vlasti, primenjujući propise, moraju postupati jednako samo u jednakim situacijama, da bi u nejednakim situacijama postupali nejednako, ali srazmerno nejednakostima, ukazao je Ivošević.

„Tako se princip jednakosti građana oplemenjuje pravednošću“, istakao je on i poručio da država mora da brine o svim građanima.

Po članu 24 stav 1 Ustava, ljudski život je nepovrediv, podsetio je Ivošević i upozorio da oni koji ne prihvataju vakcinaciju postaju rezervoari i prenosioci zaraze i tako ugrožavaju živote drugih ljudi.

Kako je predočio, oni zato zaslužuju da budu podvrgnuti opštim, posebnim i vanrednim merama predviđenim Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u koje spada i obavezna vakcinacija.

Ustav je već spreman da bude primenjen, a zakonom predviđene mere čekaju da budu upotrebljene, zaključio je Ivošević.

Bonus video – Vakcinacija životinja u ZOO vrtu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)