Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Danas je završeno polaganje testa iz srpskog jezika u okviru male mature. Osmaci su pred sobom imali dva sata da reše 20 zadataka. Ekipa Nova.rs obišla je beogradsku Osnovnu školu "Vuk Karadžić", neposredno posle polaganja. Đaci, čini se, nisu imali tremu, kažu da su uglavnom zadovoljni time kako su uradili test i da je bilo čak i lakše nego na polaganju probnih testova.

„Super su mi utisci, veoma sam zadovoljna, pitanja su mi bila lakša nego na probnom testu. Očekujem veliki broj bodova i plan mi je da upišem neku gimnaziju“, priča nam zadovljna Andrea.

Ipak, kaže da joj je bilo čudno to što je morala da polaže pod maskama. Korona je donela neka nova pravila.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Bilo mi je teško. Da mi je neko pre par meseci rekao da ću polagati sa maskom ne bih mu verovala, baš je čudno“, kaže Andrea.

I njen drug iz razreda Marko, misli da je dobro uradio i potvrđuje da je bilo lakše nego na probnom testu.

„Možda na neka dva pitanja nisam odgovorio, bilo je stvarno lakše nego na probnom. Ipak, maska i rukavice su bile otežavajuća okolnost.  Morao sam da skinem rukavice, priznajem, stvarno nisam mogao. Oznojile su mi se ruke, nisam mogao da se koncentrišem“, žali nam se Marko.

Njegov drugar i imenjak, takođe Marko, opisuje polaganje testa iz srpskog jezika u jednoj rečenici: „Nisu bila teška pitanja, samo znaš ili ne znaš – zaokružiš i to je to. Nije bilo mnogo teško“, iskren je Marko. Kaže da mu je matematika slabija strana od srpskog, pa se nada da na sutrašnjem polaganju neće „izgrešiti“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Danas ga je, ipak, pomalo nasekiralo to što nije znao ko je pisac „Mrtvog mora“, a drugarica koja je zajedno sa njim polagala malu maturu odgovara kao iz  topa: Radoje Domanović.

Na pitanje koji zadatak je bio najteži, većina malih maturanata sa kojima smo razgovarali složila se da je to bio poslednji zadatak u kojem je trebalo napisati nekoliko rečenica o pesmi Vaska Pope „Očiju tvojih da nije“.

Ja sam to 40 minuta pisala, bilo je pitanje otvorenog tipa u vezi sa pesmom „Očiju tvojih da nije“. Trebalo je napisati zašto pesnik korisni simbole i onda sam i ja morala da koristim stilske figure“, priča nam Teodora koja se nada da će postati učenica Pete beogradske gimnazije.

Kažu da roditelji imaju veću tremu od dece, ali barem u ovoj školi nismo zatekli nijednog roditelja koji je svoje dete dočekao nakon polaganja testova. „Veliki smo“, uglas i uz smeh odgovaraju mali maturanti na pitanje gde su im roditelji.

Zatekli smo učiteljicu Snežanu Milićević koja je bila jedan od kontrolora na testiranju, ona kaže da je prezadovoljna kako je sve prošlo. Čini se da pomalo i začudila odgovornost i zrelost đaka.

„Ova deca su ozbiljno shvatila polaganje male mature. Nisu ni pokušavali da prepisuju, niti da nešto muljaju“, ponosna je ova učiteljica.

Korona i mala matura 

Ime škole „Vuk Karadžić“ proteklih dana se u javnosti pominjalo zbog učenika za kojeg se ispostavilo da je pozitivan na koronu. Ipak, direktor Uroš Momčilović, kaže da je sve prošlo u najboljem redu. Od ukupno 98 osmaka na polaganju se danas pojavilo njih 97, a đaku koji je zaražen to će biti naknadno omogućeno, u avgustu.

Direktor OŠ „Vuk Karadžić“ / Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Testirani su svi učenici koji su sa pozitivnim đakom bili u kontaktu. Svi njihovi rezultati su negativni, ali su, ipak, oni danas polagali u posebnoj učionici.

„Nije bilo nikakvih zahteva roditelja da se polaganje odloži, pokazali su zaista potpuno razumevanje. Sve je zaista proteklo u najboljem redu“, kaže direktor za naš portal.

Momčilović ističe da ga ove godine posebno raduje to što su svi koraci definisani u okviru polaganje male mature i da sada svako preuzima svoj deo odgovornosti.

Svake godine je najveća odgovornost na direktorima škola, ali ove godine mislim da je sve  preciznije definisano i datačno se zna ko je za šta odgovoran i ko šta radi“, zadovoljan je Momčilović i procedurama koje treba da omoguće zaštitu testova i to da ne budu „provaljeni“ kao nekih prethodnih godina.

Ima umirujuću poruku i za đake i za roditelje, poruku koja važi i za naredna dva dana polaganja, kada se polažu matematika i kombinovani test.

„Roditeljima poručujem da budu smireni i da se ne sekiraju, deca su uvek mirnija i imaju manje treme nego roditelji. Đacima poručujem da se koncentrišu i da iskoriste sve vreme koje imaju za test, a to je 120 minuta, da ne žure, da pažljivo to urade. Siguran sam da su se spremali“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare