Boris Tadić, Aleksandar Jovanović Ćuta, Vladimir Gajić, emisija Utisak nedelje
Foto: Nova S

Referendum o Rio Tintu je kukavičje jaje koje se sprema kako bi se toj kompaniji otvorio put, rekao je advokat Vladimir Gajić, napominjujući da ne može referendum o tako jednom velikom pitanju da se održi na tako malom lokalitetu kao što je teritorija Loznice.

Gosti Olje Bećković u „Utisku nedelje“, osim Gajića bili su i bivši predsednik Srbije Boris Tadić i aktivista pokreta Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta.

Gajić je rekao da se sada u Srbiji na devet ili deset lokacija istražuje litijum na osnovu rešenja kojim se daje istraživačko pravo, a koje je prvi put dato Rio Tintu 2004. u vreme vlade Vojislava Koštunice.

„Ključna stvar se dogodila 2017. godine kada su Ana Brnabić i ministar Aleksandar Antić potpisali memorandum sa Rio Tintom i tada je prvi put uspostavljena saradnja. To nije stvorilo pravo eksploatacije, ali to je bilo podizanje saradnje na viši nivo. Sledeći korak je predlog prostornog plana lokacije za rudnik litijuma, tako da nema zbora da je bilo koja bivša vlasti imala ulogu u tome. Sledeći korak je da će Vučić raspisati referendum. To je poruka da će da puste Rio Tinto, a ne da će biti sprečen“, objasnio je on.

Vladimir Gajić, emisija Utisak nedelje
Foto: Nova S

Upitan u čemu je problem između ekoloških pokreta i političkih stranaka, Gajić je rekao da u Jovanoviću lično ne vidi nikakav problem.

„Ja u njemu lično ne vidim nikakav problem. Mislim da takav problem nema ni u Narodnoj stranci, na nivou aktivizma kojim se Ćuta bavi poslednjih nekoliko godina. Mislim da je to jedna odlična stvar, mi to podržavamo. Mi samo mislimo da je pitanje zaštite životne sredine jedino pitanje koje prevazilazi politiku i pokrete“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, to je jedna stvar koja bi trebalo da interesuje svakog građanina u zemlji.

„Mislimo da niko nema prava na ekskluzivitet, to je jedno pitanje koje je sad nametnula ova velika priča oko Rio Tinta koja mora da interesuje svakog normalnog građanina u zemlji. U tom smislu ja lično ne vidim nikakav problem sa Ćutom“, kaže Gajić.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da niko još uvek ne može do kraja da sazna i shvati šta Rio Tinto namerava i kakva je studija izvodljivosti. Nisam čuo sve stručnjake u ovoj oblasti koji bi rekli svoj stav“, rekao je Tadić.

„Verovatno ćemo i ja i stranka koju predstvljam biti protiv tog projekta, ali moram da čujem više o tom projektu. Svaki investitor je dobrodošao pod uslovom da ne truje decu i odrasle i zato naše institucije treba da naprave svoje analize“, kaže on.

On je pohvalio Ćutu da je s pravom zazvonio za uzbunu u ovim okolnostima.

Boris Tadić, emisija Utisak nedelje
Foto: Nova S

Govoreći o navodnom sukobu ekoloških aktivista i stranaka, Tadić je rekao da  se mehanizam sukoba u opoziciji pretače u korist Vučića, te da je bivša vlast stalno kriva za sve.

Rekao je da pošto ima dovoljno iskustva u politici nikada nije ulazio „u klinč sa pokretom koji se bavi zaštitom životne sredine“.

On je dodao da ima problem sa Ćutinim izjavama da je za sve kriva bivša vlast, a nigde nije pomenuto na koju bivšu vlast se misli.

„Moja sugestija je da se ne vrši olako napad na bivšu vlast, jer na taj način režim vrši jednu matricu kojom se stalno bori protiv bivše vlasti, sadašnje opozicije. Od 2012. godine stalno smenjujemo bivšu vlast, ona je kriva za sve. Vidite da se ovaj čitav mehanizam sukoba u opoziciji pretače u korist Vučića, jedino on od toga ima koristi, a u stvari imamo slamanje medijskog sistema“, istakao je Tadić.

Aleksandar Vučić se prvi put nalazi na terenu koji je klizav, a to je ekologija i ja sam siguran da neće raspisati referendum o Rio Tintu“, rekao je Ćuta i upozori predsednika Srbije i lidera SNS da će ostati bez biračkog tela na ovoj temi.

Ćuta je demantovao Olju Bećković da je rekao da su Dragan Đilas i Vuk Jeremić doveli Rio Tinto u Srbiju.

Aleksandar Jovanović Ćuta, emisija Utisak nedelje
Foto: Nova S

„Potpuno je netačno da sam ja ikada rekao da je bivša vlast za sve kriva. Sve što se dešava sada traje već 30 godina. Nasleđeni projekti od malih hidroelektrana. Nikada nisam rekao da su Vuk Jeremić i Dragan Đilas doveli Rio Tinto u Srbiju, već da su to nasleđeni projekti i to je činjenica“, rekao je Jovanović.

On je dodao da ekološki aktivisti nemaju vremena da se bave stranačkim problemima jer brane „svoju vodu“.

Ćuta je rekao i da su, kada je počela odbrana reka, u parlamentu bile dve Zelene stranke.

„Naivno sam im slao dokumentaciju i njima i opoziciji, uglavnsm su svi čutali, a kada su videli da se narod okuplja onda su se zainteresovali“, rekao je Ćuta.

Mi smo na terenu, pozivam sve ljude da skinu stranačka obeležja i da branimo Makiš i Pelez, poručio je on .

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare