Milorad Ivanović i Dragan Delić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa mora da bude nezavistan i ne može za svoje odluke da pita, a posebno te odluke najmanje treba da zavise od predsednika države ma ko on bio, rekao je večeras infektiolog Dragan Delić u emisiji "Utisak nedelje" dodajući da predsednik treba da bude" otac nacije", koji treba da nam pomogne, ohrabri a ne da odlučuje u ime Kriznog štaba.

Gosti Olje Bećković, pored dr Dragana Delića bili su i urednik BIRN-a Milorad Ivanović i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta dr Rade Panić.

Prema Delićevim rečima, struka se prepustila nestručnim ljudima da donose odluke.

“Sada računi dolaze za naplatu, posle strogih mera ušli smo u period nonšalatnog odnosa prema virusu, sve se svelo na ličnu odgovornost i to nije problem, ali bilo je previše slobode i pogrešnih poruka od strane struke I vlasti – političkih skupova, skakanja u narod, proslave izbora, fudbalskih utakmica i proslava pobeda…, Ako se tako nešto radi među odgovornim ljudima šta dugima preostaje. To je bila poruka koja je imala odjeka u narodu”.

Predsednik sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić smatra da se podacima o broju obolelih i preminulih od COVID-19 “očigledno manipuliše”, ali da ta organizacija trenutno ne može da te navode potvrdi. On je ukazao da je taj Sindikat odavno trn u oku Ministarstva zdravlja i ove vlasti jer insistiraju da se svi pravni akti koji se tiču zdravstva i primenjuje.

Milorad Ivanović  je podsetio da je prema podacima iz Informacioni sistem COVID-19, koju država vodi o stanju epidemije, od 13. marta do 1. juna umrlo 1.080 ljudi, a da su novinari u izveštaju koji su krajem prošlog meseca objavili naveli “minimalan siguran broj” od 632 preminulih.

On je pojasnio da su do broja od 632 preminulih, koji je višestruko veći od zvanično objavljivanih podataka, došli zato što je za njih bilo sigurno da su umrli od posledica korone, a da su za ostale imali nekompletne informacije.

Celu emisiju možete pogledati u linku ispod teksta: