Olja Bećković, Stanko Crnobrnja, Višnja Aranđelović i Zoran Gavrilović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Da li REM shodno zakonu donosi odluke, može li da štrajkuje ili ne, da li se to regulatorno telo bavi jeftinom propagandom i ima li ikakve šanse da televizije N1 i Nova S dobiju nacionalne frekvencije bila su pitanja večerašnje emisije “Utisak nedelje” na koja su odgovore pokušali da daju članica Saveta REM-a Višnja Aranđelović, Zoran Gavrilović iz BIRODI-a i prof. dr Stanko Crnobrnja.

Televizije N1 i Nova S prošle nedelje su na 24 sata zamračili ekrane i obustavili emitovanje programa, a taj potez objasnili time da žele da pokažu gledaocima kako bi izgledala Srbija kada ne bi postojali slobodni mediji i kao vid protesta zbog nedodeljivanja pete nacionalne frekvencije. Usledio je štrajk REM-a  uz obrazloženje da, između ostalog, ne mogu više da trpe pritiske „dela opozicionih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora“ i da im je time ugoržena nezavisnost.

Upitana da li je, kako je rekla, “bio uzaludan i glup pritisak” televizije N1 i Nova S koje su prošle nedelje na 24 sata prekinule emitovanje programa, da bi se jednoj od njih dodelila peta frekvencija, Aranđelović je rekla da ona nije osetila takvu vrstu pritiska.

Višnja Aranđelović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Govoreći o štrajku REM-a koji je usledio nakon tog prekida programa, uz obrazloženje da više ne mogu da trpe pritiske „dela opozicionih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora“  ona je rekla da je glasala protiv te odluke.

“Mi smo telo koje je osnovala Republika Srbija, postoje pritisci u svakom javnom poslu i mi moramo da budemo pripremljeni na pritiske, naš posao je da tim pritiscima odolevamo”, rekla je Aranđelović.

Zoran Gavrilović je ukazao da je REM državno telo i da je tu da obavlja posao.

“Očekujemo da radite po zakonu ili dajte ostavke, vi ne možete štrajkovati, javni fukncioneri ne mogu da štrajkuju”, rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, REM je bio suočen sa činjenicom da je prekršio zakon jer nije u zakonskom roku dodelio petu nacionalnu frekvenciju.

„To telo treba shodno zakonu da donosi odluke, da ih argumentuje bilo kakve da su, da stane iza njih, a on se umesto toga bavi jeftinom propagandom i štrajkuje, Meni je to van pameti”, istakao je Gavrilović.

Zoran Gavrilović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Stanko Crtnobrnja je ukazao da je “stihija”, kako je on nazvao, počela 2014. godine donošenjem medijskih zakona koji su harmonizovani sa EU.

“Od momenta kada je stvoren REM, on neprestano krši zakon i u stvari je jedna neprofesionalna, poluamaterska organizacija na nivou odgovornosti koju imaju”, ocenio je on.

On je podsetio da u Zakonu o medijima piše da je zaduženje REM-a da sastavi i osmisli Strategiju razvoja medija u Srbiji i upitao da li ste ikada čuli da se REM pitao za tu Strategiju, gde je ona bila – pa u Ministarstvu kulture i informisanja.

Stanko Crnobrnja Foto: Ivan Dinić/Nova S

“2014. imate potpuno otvoren ulaz netransparentnog stranog kapitala i tada je stvorena mogućnost da strani vlasnik bude 100 odsto vlasnik medija, tada počinje stihija. Pri tome dozvoljavate vertikalnu integraciju, da onaj ko je operater može da bude emiter, a toga se klone i najozbiljnije države”, objasnio je Crnobrnja.

Italijani, dodaje, nemaju nijednog operatera kablovske televizije, a mi smo u nastupu te stihije skoro kompletno kablovirali Srbiju.

„Kabliranjem Srbije došlo je do neprirodnog stanja u kome su se stvorili ti mastodonti koji se bore za novac i uticaj“, naveo je on.

“I tu REM ne može ništa jer je mali miš za te mastodonte jer se od početka povlačio od svoje uloge i ne može ništa da preseče”, rekao je Crnobrnja, dodajući da REM ovde svađa ljude i radi sve samo ne svoj posao.

Prema Gavrilovićevim rečima ovo što se sada dešava je manjak integriteta REM-a jer još uvek radi po Statutu RRA.

“Bili ste dužni da to promenite, nisam pravnik ali mogu da se ospore sve vaše odluke jer nisu usaglašene sa zakonom”, ukazao je on.

Upitani da li veruju da REM stvarno sam odlučuje ko će dobiti petu frekvenciju ili postoji jedan čovek koji o tome odlučuje, Crnobrnja smatra da REM svakako ne može sam da odluči.

Gavrilović smatra da je trebalo da dobijemo medije koji su u funkciji informisanja a ne da budu neodrživi alati za propagandu i održavanje vlasti.

Na pitanje da li misli da N1 ili Nova S mogu da dobiju nacionalnu frekvenciju, Aranđelović je rekla da na to ne može da odgovori jer je konkurs u toku, ali da veruje da na donošenje odluke nema uticaja ono što bilo ko iz vladajuće partije, ministara ili funkcionera iznosi o nekoj televiziji, da to govori za sebe a ne u ime REM-a.

Ona je dodala da će o petoj nacionalnoj frekvenciji biti reči na sednici Saveta REM-a koja će biti javna otvorena za javnost.

*****

BONUS VIDEO: Umesto dodele pete frekvencije – REM obustavio rad!?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar