Dr Delić: Vučić i Brnabić da raščiste da li će struka imati podršku ili ne

Društvo 03. okt. 202123:34 > 23:54
Podeli:
Olja Bećković, Milanko Šekler, Sofija Mandić i Dragan Delić, emisija Utisak nedelje
Olja Bećković, Milanko Šekler, Sofija Mandić i Dragan Delić Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler i infektolog prof. dr Dragan Delić složili su se večeras da bi mere u borbi protiv koronavirusa trebalo da budu restriktivnije, smatrajući da se time ne krše ljudska prava, dok je pravnica i kolumnista Peščanika Sofija Mandić ukazala da građanima treba jasno objasniti da neka prava nisu apsolutna, da neka nisu ograničena, ali da ima linija koja se ne prelazi.

„Sećam se da je predsednik Srbije rekao da će poštovati predloge struke. Danas čujemo da premijerka neće da poštuje odluke struke i tu postoji problem. Njih dvoje moraju da to raščiste – da li će struka imati podršku ili neće. Po meni, Krizni štab je pogrešno rešenje od samog početka, spojiti struku sa političarima je nešto što nije bilo celishodno u startu. I pokazalo se, jer su rekli da su u nekom trenutku doneli kompromisne mere“, rekao je dr Delić u „Utisku nedelje“.

Dragan Delić, emisija Utisak nedelje
Dragan Delić Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

U medicini ne postoje kompromisne mere, već postoje odluke, rekao je on, dodajući da smo došli u situaciju gde nema kompromisa već da politički deo odlučuje u ime struke.

„Verujem da će kolege uspeti da se izbore za stručne stavove, da se drže struke i da to objave. Voleo bih da čujem stav medicinskog dela Kriznog štaba šta misle o svemu ovome“, istakao je dr Delić.

Napomenuvši da mu sve ovo liči na tragediju epskih razmera, on je istakao da smo u ovom trenutku zbog korone izgubili ceo grad u Srbiji, da se post kovid simptomi ne mogu sagledati, ali i da su nekovid bolesnici ugroženi, jer ne može na vreme da im se postavi dijagnostika i da se leče.

„Mnogi političari i lekari ne znaju mnogo o kovidu, njihovo neznanje je prihvatljivo ali ne mogu da razumem agresivne neznalice koje nameću svoje odluke“, istakao je dr Delić

Prema njegovom mišljenju, dok se specifične mere ne završe, a to je potpuna vakcinacija što je daleko, mora da se sporovedu nespecifične mere zaštite.

Komentarišući izjavu premijerke Ane Brnabić da ne veruje merama i da je vakcina jedini lek, dr Šekler je ponovio stavove nekih članova Kriznog štaba da je jedino rešenje zatvaranje na 10 dana, ali da je sada prekasno i za kovid propusnice.

„Još pre mesec dana sam rekao da je za to kasno, a sada je i prekasno. Po meni mere treba da budu restriktivnije. Žao mi je što smo propustili da uvedemo kovid propusnice, a sada već  pričamo o zatvaranju“, rekao je Šekler u „Utisku nedelje“.

Milanko Šekler, emisija Utisak nedelje
Milanko Šekler Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

On je napomenuo da nijedna mera nije ukinuta, ali da su manifestacije pa i svadbe svakodnevne, kao da se ništa ne dešava i da nemamo toliki broj zaraženih.

Priča se o nekom ugrožavanju ljudskih prava, kao da smo mi bastion ljudskih prava i da su ona nedodirljiva, da smo mi primer za celu Evropu, jer svuda u Evropi vidite da mogu da se uvedu restriktivnije mere i da se tamo niko se ne poziva na ljudska prava. Ne razumem zašto ne može kod nas da se primene, upitao je dr Šekler.

Sa druge strane, Sofija Mandić smatra da stvari od početka nisu postavljene kako treba..

„Ko je zapravo odgovoran da upravlja ovom epidemijom. U jednom trenutku imamo potrebu i da zaštitimo ljudske živote i da ograničimo ljudska prava, ali da to ne uradimo prekomerno. Krizni štab nema apsolutno nikakva, ni ustavna ni zakonska ovlašćenja da odlučuje o merama protiv kovida“, istakla je ona u „Utisku nedelje“.

Po zakonu, dodala je ona, epidemijom upravlja ministar zdravlja, Institut za javno zdravlje „Batut“ i Republička komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti i nas apsolutno ne treba da zanima šta o tome misli Ana Brnabić.

„Znači moramo da pitamo Lončara, Batut i Komisiju za koju do dana današnjeg nije utvrđeno da li uopšte postoji“, navela je Mandićeva.

Ona je ukazala da u Ustavu stoji da radi zaštite stanovništva određena prava mogu biti ograničena, neka u redovnom, neka u vanrednom stanju, i da građanima treba jasno objasniti da neka prava nisu apsolutna, da neka nisu ograničena, ali da ima linija koja se ne prelazi.

Sofija Mandić , emisija Utisak nedelje
Sofija Mandić Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

„Na početku epidemije se činilo da što više zabravimo vrata epidemija će nestati, a sada ako se svi vakcinišemo isto. Vakcinacija nije magičan lek za prestanak ove epidemije. Imamo Ustavom predviđenu paletu mera koje treba primeniti. Ne možemo se sa zatvaranja prebaciti na obaveznu vakcinaciju“, rekla je ona.

Moj stav, stav pravne struke, Ustava i zakona je da bi se ljudska prava ograničila potrebno je da se dese tri stvari, a to je da to bude urađeno na osnovu zakona, da postoji legitiman cilj a to je u ovom slučaju zaštita javnog zdravlja i treće da to ograničenje bude propiorcionalno, ukazala je Mandić.

„Mi smo se ovih godinu i po dana ponašali tako da smo mnogo više sekli sekirom a da je trebalo da sečemo laserom. Mnogo više ljudi smo oštetili nego što smo to morali jer odgovornost nije sedela na pravom mestu, sedela je u Kriznom štabu i kod Ane Brnabić“, ukazala je ona.

BONUS VIDEO: Konjarnik, pucnjava, muškarac pucao na policiju

Komentari

Vaš komentar