Usvojen Predlog zakona o socijalnim kartama

Društvo 21. jan. 202114:41
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o socijalnoj karti, objavilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i pozvalo narodne poslanike da u skupštinskoj raspravi podrže predloženi zakon, budući da je, kako je navedeno, njegov cilj unapređenje kontrole socijalnih davanja, što treba da rezultira boljom i poštenijom raspodelom tog novca.

Donošenje ovog zakona, na koji se čeka godinama, jedan je od prioriteta Vlade Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, navedeno je u saopštenju.

Cilj uspostavljanja registra Socijalne karte je postojanje jedinstvene i centraliziovane evidencije u elektronskom obliku, koja sadrži tačne i ažurne podatke o socijalno-ekonomskom statusu pojedinaca i sa njim povezanih lica i koja omogućava korisnicima podataka da obavljaju poslove obrade podataka radi utvrdjivanja činjenica neohpodnih za ostvarivanje prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite.

Ukazano je da će uvođenjem ovog sistema biti omogućeno da građani koji su u najtežem ekonomskom položaju budu vidljiviji u sistemu, kako bi blagovremeno i efektivno ostvarili prava na potrebnu podršku.

Očekivanja Vlade Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja su da će se za istu količinu novca obezbediti mnogo bolje „targetirana“ socijalna pomoć, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar