Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Turisti koji letuju u Grčkoj često svoja iskustva dele na grupi na fejsbuku - "Grčka info". Pozitivna ili negativna iskustva, pitanja, saveti... U toj grupi moguće je pronaći sve informacije o letovanju u toj državi, a neretko ljudi pišu i neke smešne priče o svojim doživljajima na letovanju. Jedna Suzana podelila je na šaljiv način njene zamerke odlaska na more autobusom, ali i sopstvenim automobilom, napominjući šta joj kod kog prevoznog sredstva smeta.

Suzana je u fejsbuk grupi „Grčka info“ napisala kako vidi prednosti a kako mane prevoznih sredstava do Grčke, izostavljajući let avionom.

„Dan kad se kreće na letovanje, tu nema šta opisati, kod mene je to zbrka, frka, strka kao kad na TV motaš reklame, tako da i zaprežnim kolima da putujem ne bih našla zamerku“, započinje Suzana svoju priču.

Grčka vrućina Foto:EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Ko putuje autobusom, dodaje ona, opštepoznato je da je izlazak iz „sobe“ do 9 sati, a da je prevoz u kasnim popodnevim satima – što zavisi od dolaska autobusa sa sledećom smenom ujutru, jer vozači po zakonu moraju da imaju pauzu od 8 sati između dve vožnje.

„Taj dan mi je smor, još kad kažu odeš na plažu poneseš samo ručni prtljag i iskoristiš i taj dan, šta bre da iskoristim kad sam pod stresom, a da ne pričam taj ručni prtljag nije baš tašnica na rame“, kaže Suzana i dodaje dalje svoje iskustvo.

„U autobusu svi nervozni, sve im smeta od klime, glasnog pričanja, dužine pauza, jer su obavezna čuvena upozorenja da se ne kasni od predviđenog vremena za pauzu, jer moramo da požurimo da na granici budemo među prvima“.

Kako kaže, par godina unazad ide sopstvenim prevozom, međutim, i tu opciju upoređuje s „mukama Tantalovim“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Shutterstock

Suzana u fejsbuk grupi napominje da je njihov smeštaj u glavnoj ulici koja je jednosmerna i prometna, te zbog toga, kako kaže, „treba biti Hudini da u najkraćem roku istovariš iz gepeka pored kofera koji su najmanji problem, one kese i kesice, torbe za ovo-ono, jastučiće za vrat, za pod glavu, za pod nogu…“

„Jaknice i duksevi za manje hladno, više hladno, za ne daj Bože ako padne sneg, a da ćebence da ne zaboravim, ako se nekome spava, da se ne pre’ladi, ručni frižider sa sendvičima za usput, a usput je Predejane koje se obavezno poseti zbog radi lepinje sa kajmakom, a kad dođeš na odredište ‘poljem se širi miris girosa’… i onda čuvena konstatacija: Ovi sendviči nisu više za jelo“, nastavlja svoju priču Suzana.

Kako dalje navodi, kada se „brzinom svetlosti“ se istovariš – ide „sledeći nivo igrice“ potraga za parkingom.

PROČITAJTE JOŠ

„Kružeći ulicama sa punom pažnjom i koncentracijom, kao snajperista na položaju, toliko da ti se zavrti u glavi i kad ugledaš slobodno mesto kao kobac na plen se ustremiš i tu ga zabetoniraš do sledeće sezone. I onda svi oni planovi o obilascima okoline se rasprše rečenicom: gde sad da pomeram kola, super je mesto u hladovini, zauzeće ga neko. Nije baš da ne idemo u obilaske, u toku dana bar jednom obiđemo našeg ‘ljubimca’ da proverimo da li je još tu, da se neko nije dosetio da ga ‘prošeta'“, priča Suzana.

Svoju priču zaključila je time da za povratak kući njena porodica bira jutro, kako ona priča – „kad zakukuriče prvi petao… ups galeb, ne znam kako se zove njegovo oglašavanje“.

„To kretanje u cik zore to je moj ‘izum’ i veoma sam ponosna zbog toga. I sve se ovo posle par dana zaboravi, ostaju samo lepe uspomene“, napisala je Suzana.

BONUS VIDEO Grčka, Crna Gora ili Hrvatska: Gde letovati?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare