Foto: Video/Nova.rs

Igra zvana “Pronađite zaštitnu masku i dezinfekciona sredstva u beogradskim apotekama” postaje prava lutrija, sa malim šansama da ćete “izvući” i dobiti sve ono što se preporučuje kao neophodna zaštita u vreme pandemije koronavirusa. Najčešći odgovor koji smo čuli u beogradskim apotekarima bio je: “nemamo”. 

Pre tačno nedelju dana, građani su bili obavešteni da država od Kine kupuje 10 miliona zaštitnih maski, te da će prva „tura“ biti u apotekama u četvrtak.

Nekoliko dana kasnije, maski po apotekama uglavnom – nema. A uglavnom nema ni zaštitnih rukavica, niti sredstava za dezinfekciju.

U jednom od prodajnih mesta „Apoteka Beograd“ na Terazijama nemaju dezinfekciona sredstava i rukavice, ali imaju maske koje su stigle iz Kine. Pakovanje od 10 komada košta 864 dinara.

„Ne znam da vam objasnim kakve su. Upakovane su, papirne neke, verovatno. Ne vidim, piše nešto na kineskom“, objašnjava nam apotekarka.

Pozvali smo i apoteku „Benu“ u Žarkovu i dobili kratak odgovor – nemamo apsolutno ništa.

„To kad stigne, to se jako brzo rasproda. Poslednji put smo imali prošle nedelje, u petak“, kaže apotekarka.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U apoteci „Prima“ na Banovom brdu nemaju maske, ali imaju dezinfekciona sredstva. Doduše, u trenutku kada vi ovo čitate, možda ih više i nemaju.

„Maske i rukavice nemamo. Maske smo davno imali, trebalo bi da stugnu, ali ne znam kada će ni po kojoj ceni. Gel za dezinfekciju ruku imamo, on je 300 dinara. Asepsol je 165 dinara pola litre, mada, imam samo jednu bocu na stanju“, kaže apotekarka.

Apoteka „Laurus“ na Vračaru nema dezinfekcionih sredstava, ali ima maske po ceni od 150 dinara.

Kada smo apotekarku upitali da li zna da maske ne bi trebalo da budu skuplje od 120 dinara, dobili smo odgovor da su to „perive“ maske.

Kragujevac: Nema zaštitnih sredstava, nema ni redova

Ispred kragujevačkih apoteka danas nije bilo redova, jer u prodaji nema ni maski ni rukavica, ponegde samo sredstvo za suvo pranje ruku, a u jednom lancu apoteka, pronašli smo alkohol, po ceni od 350 dinara za litar.

U desetak apoteka u centru grada, dobijamo uglavnom isti odgovor: „Sve smo prodali, očekujemo danas, ili sutra da nam stignu nove količine“.

Foto: Aleksandra Petrović

Malobrojne su one u kojima je nešto od zaštitnih sredstava dostupno građanima. U jednoj smo pronašli rukavice, ali nam vlasnik apoteke kaže, da se građani retko odlučuju za kupovinu.

„Vidite, to su ove hirurške rukavice hermetički zapakovane, unutra je samo jedan par, a koštaju 97 dinara. One moraju da se bace odmah posle upotrebe, nije to baš isplativo u ovoj situaciji“, kaže ovaj farmaceut koji nije želeo da mu spominjemo ime.

U drugoj apoteci, ljubazna apotekarka pokazuje pamučne maske po ceni od 220 dinara za komad. Još uvek ih imaju, ali kako kaže, građani kupuju po jednu ili dve, bez obzira što je dozvoljena kupovina po pet komada. Zamolila je da ne fotografišemo „jer šefica to ne dozvoljava“, ali kaže da rukavice koje stignu odmah planu.

Foto: Aleksandra Petrović

„Pročuje se to valjda preko društvenih mreža da imamo rukavice, pre neki dan smo samo u jednoj smeni prodali 600 pari rukavica“, kaže ova apotekarka.

Cene maski za jednokratnu upotrebu u centru Šumadije kreću se od 100 do 120 dinara, a kupovina je ograničena uglavnom na pet komada. I sa rukavicama je slična situacija, može da se kupi maksimalno 10 pari.

Sredstva za dezinfekciju pojavila su se i u maloprodajnim objektima, ali su znatno skuplja u odnosu na period pre pandemije koronavirusa.

U jednom lokalnom trgovinskom lancu dostupan je etil alkohol po ceni od 320 dinara za litar i asepsol u balonima od pet litara po ceni od 900 dinara. U trgovini kažu da građani malo negoduju zbog cene, ali ipak kupuju.

Foto: Aleksandra Petrović

U cilju sprečavanja širenja virusa, grad Kragujevac je za sve građane obezbedio besplatno preuzimanje natrijum hipohlorita za dezinfekciju objekata.

Kanisteri sa ovim sredstvom postavljeni su na 10 lokacija u gradu, a kako građani ne bi došli u zabunu, šta sa ovim sredstvom mogu da čiste, na svakom je postavljeno jasno uputstvo za upotrebu.

(Iz Kragujevca dopisnica Nova.rs Aleksandra Petrović)