Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da u noći između petka i subote i subote i nedelje ponovo možemo očekivati jake grmljavinske nepogode. Ističe da kada RHMZ objavi upozorenje na takvo nevreme, to treba ozbiljno shvatiti i biti svestan potencijalne opasnosti.

Nedeljko Todorović navodi da je danas daleko manja verovatnoća da bude nepogoda koje su juče zahvatile Srbiju.

„Međutim, u noći između petka i subote i subote i nedelje opet raste verovatnoća za jake grmljavinske nepogode, prvenstveno na području Vojvodine, Podrinja, Mačve, dela Šumadije i Beograda. Mada, to će biti jaki pljuskovi, grmljavine i pojava grada, ali nemoguće je toliko unapred, dva do tri dana, precizno odrediti lokaciju i intenzitet takve nepogode“, ističe Todorović za RTS.

Naglašava da je mala verovatnoća da se ponovi nevreme kakvo nas je juče zadesilo.

Todorović napominje da u takvim letnjim nepogodama ne mogu svi parametri da se precizno izmere zato što su to, kako kaže, tačkasta merenja.

„Na primer, u centru grada na Vračaru maksimala brzina je dostigla 65 kilometara, na aerodromu 102 kilometra, ali između tih mernih mesta bilo je podataka da su to bile daleko veće brzine“, dodaje Todorović.

„Pri takvim oblacima i nepogodama javlja se dodatni deo ispod baze oblaka koji ide do zemlje u vidu slonove surle, koji se u Evropi i svetu zove pijavica ili tornado, gde maksimalna brzina može da dostigne i 200 kilometara na čas“, objašnjava.

Ukazuje da je moguća i takva nepogoda na našem području.

U srednjoj i zapadnoj Evropi nepogode češće i žešće nego kod nas

Na pitanje da li su ovakve oluje uobičajene, kaže da letnja vrućina na našem području podrazumeva i ovakve nepogode.

„Kada gledamo malo širi region ili Evropu, u svim regionima Evrope se javljaju ovakve letnje nepogode, nekih godina ih ima više, češće su i jače, u nekim godinama su slabije izražene. Idući ka zapadu Evrope, srednjoj i zapadnoj Evropi, tamo su mnogo češće i žešće nego kod nas. U svakom slučaju, svuda stvaraju nevolje“, ističe Todorović.

Možemo li da se pripremimo za nepogode

Govoreći o tome možemo li takve nepogode da sprečimo i da se bolje na njih pripremimo, Todorović navodi da neku vrstu preventive treba sprovesti.

„Kada se objavi zvanično upozorenje RHMZ-a, to treba ozbiljno shvatiti da ćete imati potencijalnu opasnost. Nezgodno je samo što ne može unapred da se precizira tačna lokacija, to su relativno uske zone od nekoliko kilometara ili desetak kilometara. Tako da, kada god se najavi nepogoda, grmljavina, pljuskovi i grad, treba imati u vidu mogući jak olujni vetar“, naglašava Todorović.

„On će biti izražen na onim terenima, tj. onim delovima grada, čije je usmerenje vetra normalno na neku prepreku. Gde god je veliki ugao, normalno da je snaga vetra daleko veća i oboriće i zid i krov i bilo koju postavljenu tablu ili prepreku na svom putu“, dodaje.

Ističe da te nepogode imaju različitu jačinu, pa u nekim delovima grada bude žestok pljusak, a u drugim slabiji.

„U tom smislu to je velika razlika prostorna i vremenska“, zaključuje Todorović.

BONUS VIDEO:  Posledice jakog nevremena u Novom Sadu: Razorna oluja odnela deo krova Novosadskog sajma i čupala stabla iz korena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar