Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

Upis u srednje škole svake godine nam daje nam i uvid u interesovanja mladih, kao i svest o potrebama tržišta rada. Sudeći po broju bodova potrebnom da se upiše željena srednja škola, gimnazije i dalje prednjače, dok je najlakše upisati neke zanatske škole, poput trgovačke ili frizerske.

Od gimnazijalaca se očekuje da budu intelektualci i akademski građani, zato se svake godine sa pažnjom promatra koliki je broj bodova bio potreban upravo za upis u te škole. Zaključak je da nije bilo lako doći do knjižica pojedinih beogradskih gimnazija i da je za to trebalo potruditi se i dobro uraditi testove na polaganju male mature i „poneti“ sa sobom pristojan broj bodova iz osnovne škole da bi se stiglo do neke od beogradskih gimnazija.

Za upis u Prvu beogradsku gimnaziju na društveno-jezičkom smeru bilo je potrebno 87.38 bodova, a za prirodni smer 90.38. Petu Beogradsku gimnaziju mogli su da upišu oni koji su osvojili  87.57 za društveno-jezički smer ili 88.87 za prirodni.

 

Foto: Nemanja Jovanović

Nije lako stići ni do đačke knjižice Devete gimnazija „Mihailo Petrović Alas“, gde je za društveno – jezički smer trebalo 89.35 bodova, a prirodno – matematički 90.54

Trinaesta beogradska gimnazija važi za jednu od popularnijih, a tamo je ove godine za upis na društveno jezički smer trebalo 86.82 bodova, a za prirodno matematički smer 86.93

Nešto manja navala je bila na Gimnazija u Obrenovcu gde je za društveno jezički smer trebalo 78.61 bodova, a za opšti tip 77.47.

Gimnazije nisu popularne samo u Beogradu, već i unurašnjosti, pa je za Gimnaziju Bora Stanković u Nišu za upis na prirodno-matematički smer trebalo 94,40 bodova.

Srednje stručne škole 

Valjalo je pomučiti se i za upis u beogradsku Grafičku školu, gde je za upis na smer tehničar za digitalnu obradu bilo potrebno 84.44 poena.

Ni Medicinska škola u Beogradu nije „mačji kašalj“, pa je za upis na smer medicinska sestra pedijatar trebalo 85.74 bodova, a za fizioterapeuta 82.89.

Popularni su i smerovi dulanog obrazovanja. U Vazduhoplovnu akademija, smer avio-tehničar za elektronsku opremu vazduhoplova, primani su đaci sa najmanje 84.26 poena.

Ni Prva ekonomska škola u Beogradu se ne kotira loše, tamo je za upis na smer finansijski tehničar trebalo 83.46.

Drastično manje bodova trebalo je za neke zanatske smerove i škole u Beogradu, pa je za upsi u Trgovačku školu trebalo 39,02 boda, a u frizersku 36,9 bodova.

Juče je objavljen raspored srednjoškolaca, a danas je počeo upis. Na ovom linku dostupan je spisak slobodnih mesta u srednjim školama po okruzima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare