Upis na fakultete: Na Psihologiji najveća navala

Društvo 07. jul. 202014:09 > 14:12
Podeli:
Foto: N1

Prijemni ispiti na fakultetima su završeni, sada se polako sumiraju rezultati i interesovanja budućih brucoša. Velika navala ove godine bila je na Psihologiji, Fakultetu organizacionih nauka, stomatologiji i Fakultetu za bezbednost. Možda baš to oslikava i realne potrebe našeg društva.

Upis u prvom roku i dalje traje, a nakon preliminarnih rezultata i procedura za žalbe, indeksi će u ruke studenata stizati između 13. i 17 jula, kada se obavlja zvaničan upis kandidata. Nakon završenog upisa, a najkasnije 18. jula fakulteti dostavljaju Univerzitetu izveštaj o slobodnim mestima za drugi upisni rok u septembru.

Psihologija, Fakultet organizacionih nauka, Stomatologija, Medicina, Farmacija fakulteti su koji su ovoga puta privukli veliki broj studenata.

„Na psihologiji je najveće navala, ako govorimo o pojedinačnim programima i smerovima, tu je konkurisalo preko šest kandidata na jedno mesto“, kaže za naš portal Petar Bulat prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu.

Za 88 mesta na smeru za psihologiju, pri Filozofskom fakultetu u Beogradu, konkurisalo je 565 kandidata.

Prema rečima Bulata, kada se sumiraju celokupni fakulteti, a ne pojedinačni smerovi, po velikom interesovanju prepliću se Fakultet organizacionih nauka i stomatologija. Na FON-u je za 820 mesta konkurisalo 2.157 kandidata. Stomatologija prima 248 kandidata, a prijavilo ih se 844.

Farmacija je ove godine bila najveće iznaneđenje, fakultet koji je proteklih godina jedva punio kvotu sada je poželelo da upiše 544 buduća brucoša, a mesta ima za njih 327. Dosta budućih akademaca hoće i u lekare, pošto se za 638 mesta na Medicinskom fakultetu javilo 1.229 kandidata.

Popularan među budućim brucošima je i Fakultet za bezbednost. Indeks ovog fakulteta poželelo je 618 kandidata, a mesta ima za njih 390.

Slabo interesovanje za Tehnološki, Pravoslavno-bogoslovski, Šumarski, Poljoprivredni, Pravni…

Precizan broj slobodnih mesta znaće se tek po završetku cele upisne procedure, ali sudeći prema slabom odzivu kandidata neka slobodna mesta u drugom upisnom roku u septembru su već izvesna.

Foto:Shuttersstock/Nenad Nedomacki

„Mesta će ostati na Tehničkom fakultetu u Boru, na Poljoprivrednom i Šumarskom, Paravoslavno bogoslovskom. Biće nešto malo mesta i na Pravnom fakultetu.

Na nekada izuzetno popularnom Pravnom fakultetu sada se za 1.400 mesta prijavilo 1.380 kandidata.

Na Bogoslovskom fakultetu mesta ima za 230 studenata, a prijavilo se 110 kandidata. Za Tehnički fakultet u Boru odobreno je 240 mesta, a zainteresovano je svega 76 kandidata. Na Šumarskom fakultetu indeks može da dobije 395 brucoša, a prijavilo ih se 187. Na Poljoprivrednom fakultetu ima 895 mesta, a prijemni je polagalo 517 brucoša.

Ovaj upis na fakultete bio je poseban i drugačiji po tome što se odvijao u vreme pandemije. Polagalo se pod maskama, a ima i onih koji su zaraženi kovidom, pa zbog toga nisu smeli da se pojave na prijemnom.

Korona menja stvar

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da zbog korone, 31 maturant nije mogao da polaže prijemni ispit za upis na fakultete, koji će za njih biti organizovan u avgustu, a rezultati će se prihvatiti kao da su polagali u prvom roku.

Foto: Zoran Lončarević

“Ukoliko bude potrebno proširićemo kvote. U Srbiji imamo 100 fakulteta, to bi značilo da na svakom trećem proširimo za po jedno mesto”, pojasnio je Šarčević.

Za one koji ne budu imali sreće u prvom krugu, a zaintesovani su za fakultete na kojima je ostalo mesta, tu je septembarski upisni rok.

Prijavljivanje kandidata planirano je  2. i 3. septembra, a prijemni će se polagati 4. i 5. septembra.

Upis kanditata u drugom roku treba da bude završen do 15. septembra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar