Malim maturantima ostalo je svega tri dana do prijemnog ispita. Kao što se u narodu kaže - što ste naučili, naučili ste. Ipak, dok se za neke osmake poslednji dani svode na preslišavanje i listanje literatura ili zbirke zadataka iz prethodnih godina, drugi su se tek "bacili na stolicu i učenje". Baš takvim đacima pojedini nastavnici nude "last minute pripremne časove" koji idu i do 50 evra. Takav oglas na društvenim mrežama nije mogao proći neopaženo, zbog čega su neki roditelji pobesneli i poručili da je ova ponuda sramna.

Dragi osmaci, a posebno oni koji su kasnije počeli s učenjem za prijemni ispit, ukoliko mislite da se niste dovoljno pripremili, ne brinite, imam rešenje za vas. Nudim dvočas iz matematike, oblast i lekcije vi birate, u terminu i na mestu koje vama odgovara, a materijal za rad je obezbeđen. Cena 50e. Može plaćanje u dve rate. Pozdrav, nastavnik Krle“, ovako glasi ponuda jednog nastavnika iz Beograda koji je, kako se čini prema dostupnim informacijama na internetu, profesor matematike i računarstva.

On je u internet grupama u kojima se nude privatni časovi za pripremu prijemnog ispita dobro poznat, a reklo bi se i da su mnogi učenici zadovoljni njegovim radom.

Ali, sada je njegova objava naišla na ogromnu kritiku jednog dela roditelja, zbog cene koju traži za dodatne pripremne časove iliti „last minute časove“, kako ih on naziva.

PROČITAJTE JOŠ:

„Kako vas nije sramota? Podižete cenu pred sam prijemni ispit jer znate da su i deca i roditelji uzbuđeni i da će neki od nas sigurno reći: ‘Ma hajde da uplatimo, nek prođe što bolje’. A trebalo bi da napišete: ‘Dajem besplatne časove provere pred prijemni’, s obzirom da je ostalo još tri dana do završnog testa. Sramite se i Vi, Vaša diploma i dugogodišnje iskustvo“, jedan je od komentara koji je prilično komentarisan i kom je pružena velika podrška.

Osnovna škola Ratko Mitrović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ali, u moru negativnih komentatora kojima se ideja nastavnika Krleta nikako nije dopala, bilo je i onih koji su ga branili i podržavali njegov stav.

„Zbog čega odmah skačete na čoveka? Nastavnik daje mogućnost učeniku da bira gde mu odgovara da uči, što znači da dolazi na kućnu adresu bez obzira u bilo kom dleu grada da živi, u vreme koje detetu odgovora… Pritom navodi da je obezbeđen materijal za rad. Pa šta hoćete, onda? Vežbajte bi sa decom, nemojte plaćati privatne časove. Konkretno, ja nisam za to, dete ako hoće da nauči – naučiće, a ako neće, ne mora. Ja mu ne bih plaćao. Svako ima pravo da da cenu koju želi“, napisao je jedan tata.

Redakcija našeg portala pisala je direktno nastavniku Krletu kako bi nam opisao kako izgleda jedan njegov čas koji drži van škole, ali nam do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio.

Individualni privatni časovi do 3.000 

Privatni časovi su ove godine skuplji za nekih 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Cena privatnih časova uglavnom je ista kod svih predavača jer se po nekom nepisanom pravilu svi prilagođavaju jedni drugima, pa su razlike uglavnom minimalne.

Tako, roditelji one dece koja su još u januaru počela sa uzimanjem privatnih časova kao vida pomoći pri pripreme za prijemni ispit, plaćaju čas u trajanju od 45 minuta oko 1.500 dinara u proseku. Naravno, ima i onih nastavnika koji naplaćuju nešto manje, oko 1.200 dinar po času.

Foto: Shutterstock

Ukoliko dete želi dvočas, roditelj mora da izdvoji do 3.000 dinara samo tog dana.

Ono što se razlikuje jeste cena za društvene i prirodne predmete. Roditelji su najviše tokom pandemije koronavirusa uzimali za decu privatne časove iz biologije, istorije, geografije, kako bi bili „u korak“ sa nastavom, koja je tada bila onlajn.

Tako su se cene za društvene predmete kretale od 1.000 do 1.200, dok je za prirodne poput matematike, fizike, hemije, čas bio oko 1.500 dinara. To su bile cene za individualnu nastavu, gde nastavnika radi samo s jednim učenikom, dok je u grupi od dva i više učenika ova cena malo niža.

PROČITAJTE JOŠ:

Postoje i grupne radionice koje su, čini se, isplativije roditeljima nego individualni privatni časovi. Svakako, sve zavisi koliko časova je potrebno detetu i šta dete želi jer većini njih više odgovara vid nastave „jedan na jedan“, nego kada ih je više.

Grupne radionice koštaju od 10.000 do 18.000 dinara za program od mesec dana. Program se pohađa uglavnom vikendom u manjim grupama, a uz tu cenu budući srednjoškolci dobijaju zbirke i testove za vežbanje koje prave sami nastavnici odnosno predavači.

Foto: Shutterstock

Mali maturanti su, inače, mogli i potpuno besplatno da se pripremaju za predstojeći završni test u školama koje su pohađali, a osim toga brojne organizacije, ali i lokalne samouprave organizovali su prethodnih nedelja neposrednu ili onlajn pripremnu nastavu.

Druga opcija za besplatne pripreme ali onlajn putem je projekat „Mala-matura.com“ koji je nastao pod pokroviteljstvom Srednje škole za informacione tehnologije ITHS. Platforma je i dalje otvorena za sve osmake koji žele da preostalih tri dana do prijemnog ispita provežbaju znanje.

BONUS VIDEO: Geografija i biologija omiljeni predmeti među osmacima?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare