Foto:Vesna Lalić

Inicijativa Ne davimo Beograd obaveštena je od strane EBRD-a da je banka usvojila našu žalbu, i pokrenula unutrašnju istragu u okviru projektnog žalbenog mehanizma (PCM) koji daje mogućnost provere odgovornosti EBRD-a za finansiranje projekata štetnih po lokalno stanovništvo i životnu okolinu, saopštio je taj pokret.

Pročitajte još:

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ pokrenula je pred Evropskom bankom za obnovu i razvoj postupak za procenu odgovornosti ove banke za finansiranje štetnog projekta izgradnje spalionice u Vinči.

„Radi se o internom mehanizmu koji omogućava da se zahteva odgovornost banke za učešće u finansiranju projekata koji mogu imati negativan uticaj na lokalno stanovništvo i životnu sredinu. Podećamo da su nakon žalbi i intervencija inicijative Ne davimo Beograd, Evropska komisija i Evropska investiciona banka, već odbile da podrže ovaj projekat“, saopštila je ta Inicijativa povodom obaveštenja koje su dobili od EBRD da je pokrenuta unutrašnja istraga na osnovu njihove žalbe.

Kako stoji u saopštenju, Inicijativa „Ne davimo Beograd“ je, zajedno sa organizacijom CEE Bankwatch Network, podnela još dve žalbe Energetskoj zajednici protiv Republike Srbije, zbog nepoštovanja evropskih ekoloških standarda pri izgradnji spalionice u Vinči.

Foto:Vesna Lalić

Sa druge strane Evropska komisija i Evropska investiciona banka (EIB) odbile su da podrže ovaj projekat. Spalionica u Vinči, kao što navode EK i EIB, sprečava Srbiju u postizanju ciljeva zaštite životne sredine, recikliranju i kružnoj ekonomiji kao dela procesa pridruživanja EU.

„Incijativa još jednom podseća da ovaj projekat u suprotnosti sa brojnim evropskim direktivama o upravljanju otpadom, kao i da neće ispuniti predviđene standardne Evropske unije u pogledu zaštite životne sredine, te će doprineti daljem zagađenju vazduha sa izuzetno kancerogenim materijalima.

Spalionica u Vinči će građane i građanke Beograda u narednih 30 godina koštati preko milijardu i 150 miliona evra za spaljivanje otpada, bez mogućnosti da se on ponovno upotrebi“, saopštila je Inicijativa „Ne davimo Beograd“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)