Foto: suriya silsaksom / Alamy / Alamy / Profimedia

"Udruženja KomNet i PROUNS, čiji su predstavnici najbrojniji u raspodeli novca poreskih obveznika medijima, u saopštenjima osuđuju napade na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, između ostalog i 'nedopustivo guranje telefona u lice' predsedniku od strane novinara N1 Miodraga Sovilja i 'poziv na ubistvo' na naslovnici NIN-a. Osudila su i napade na društvenim mrežama na novinarku Studija B Barbaru Životić posle izveštavanja sa protesta 1 od 5 miliona", piše u saopštenju Udruženja novinara Srbije (UNS).

UNS je preneo da je od 117 raspisanih lokalnih konkursa za sufinansiranje medijskih projekata u 2020. godini, na sajtovima tih lokalnih samouprava objavljeno 67 rešenja o izboru komisija za ocenu projekata, pri čemu je najveći broj članova, njih 38, imenovano na predlog Udruženja elektronskih medija KomNet (ComNet).

Navodi se i da sufinansiranje projekata u tim lokalnim samoupravama, za koje je predviđeno oko 1,3 milijarde dinara, ocenjuje i 29 predstavnika Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS) dok su na trećem mestu po zastupljenosti u konkursnim komisijama predstavnici Nove mreže Srbije (NMS).

UNS je preneo i da su predstavnici organizacija koje čine Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja, a u kojoj su osim UNS-a i Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Lokal pres, ove godine izabrani „u samo devet“ lokalnih samouprava dok su prošle godine bili zastupljeni u 86 konkursnih komisija.