Foto: Promo

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je danas Vladu da povuče zaključak o informisanju u vreme pandemije kovida-19, usvojen 28. marta, kojim se zabranjuje kriznim štabovima opština i gradova da daju lokalnim medijima i javnosti informacije u vezi sa zdravljem stanovništva.

U zaključku Vlade navodi se da se ovlašćuje krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, na čijem je čelu predsednica Vlade, da isključivo obaveštava javnost o stanju, posledicama i o preduzetim zdravstvenim merama u vezi sa virusom, podseća UNS u saopštenju.

Ističući da razume brigu Vlade zbog netačnih informacija u vezi sa pandemijom, UNS naglašava da i lokalne vlasti, kao i stručnjaci iz opština i gradova, treba da odgovaraju na sva pitanja i iscrpno obaveštavaju javnost o zarazi.

Lokalne samouprava su dužne da sve važne informacije usmeravaju i ka centralnom kriznom štabu, ali UNS podseća da te informacije moraju da budu dostupne lokalnim medijima i građanima upravo zbog sprečavanja glasina i netačnih informacija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram