Foto: N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) danas će zajedno sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) deveti put postaviti ploču sa imenima novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića u blizini Velike Hoče, na mestu na kom su oteti 1998. godine.Kako se navodi u saopštenju UNS-a, to udruženje je ploču prvi put postavio 2012. godine, od kada su je "vandali osam puta čupali i rušili, odnosili, bacali na smetlište, a UNS je uporno nanovo postavljao".

UNS navodi da je za rušenje obeležja otetim novinarima kosovska policija 2019. godine uslovno kaznila Šabana Berišu na tri meseca zatvora i 200 evra novčane kazne.

„Uprkos podatku da je Beriša u istrazi priznao da je ploču iščupao koristeći građevinsku mašinu i da je bio motivisan etničkim razlozima, u presudi je ta okolnost izostavljena. UNS, kao oštećena strana, nije nikada pozvan od strane suda u Đakovici, niti mu je omogućen uvid u spis predmeta“, piše u saopštenju.

Osim u tom slučaju, kako su naveli iz UNS-a, za ostalih sedam rušenja ploče otetim novinarima Radio Prištine niko nije odgovarao.

Novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu da urade prilog o povratku otetih monaha.

Prema podacima dobijenim od njihovih porodica, poslednji put viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima. Greškom su krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Sudbina otetih novinara ni danas nije poznata.

BONUS VIDEO Ljubica Gojgić: Znanje i hrabrost nekada su bile ključne odrednice svakog novinara

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar