Ana Lalić Hegediš Foto: NDNV

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas od nadležnih organa da pronađu odgovorne za pretnje koje je dobila novinarka i predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić.

UNS u saopštenju navodi da je Lalić za Dnevnik na televiziji Nova S komentarisala izgradnju crkve blizu Štranda u Novom Sadu i upitala da li je jednom sakralnom objektu mesto na ulazu u kupalište, „gde se ljudi šetaju u kupaćem kostimu i japankama“.

Nakon toga su Lalić na privatni i poslovni telefon stigle brojne preteće poruke, među kojima je i pretnja da će „biti zaklana u centru Novog Sada“.

NDNV je te pretnje prijavio tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

„Novinari imaju pravo da svoj stav iznesu i u tekstovima koji pripadaju analitičkim novinarskim žanrovima, i davanjem izjava svojim kolegama, a svi koji nisu saglasni sa tim stavom mogu odgovoriti u komentaru, argumentovano, bez pretnji i uvreda“, stoji u saopštenju UNS-a.

Dodaje se da Krivični zakonik u članu 138 predviđa strože kazne za ugrožavanje sigurnosti novinara pretnjom „da će napasti na život i telo“, kao i da je za to delo predviđena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar