Foto: Shutterstock

Srpski naučnici u saradnji sa kolegama na Harvardu rade na predviđanju toka infekcije virusom korona uz pomoć kompjuterske simulacije.

Rukovodilac Centra za bioinženjering i rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović kaže da je cilj da se predvidi individualna terapija i da se pomogne lekarima u procesu lečenja pacijenata.

„Imamo jednu direktnu vezu između medicine i inženjerstva u smislu da koristimo najnovije tehnologije algoritama i kompjuterskih simulacija da bismo mogli da predvidimo razvoj bolesti i ukoliko to uspemo, u mogućnosti smo da predupredimo neželjene posledice“, napominje Filipović za TV Prvu.

Kako kaže, kada se dobije čitav niz podataka koji govori o kliničkoj slici pacijenata, onda se ti podaci smeštaju u kompjuter sa odgovarajućim algoritmima, kako bi se simulirao dalji razvoj bolesti.

„Konkretno, ako primetimo kod pacijenata da odgovarajući deo organa počinje da ne funkcioniše, onda možemo da reagujemo sa odgovarajućom terapijom“, ističe Filipović.

Naglašava da je takav postupak samo alat lekarima da mogu unapred, nekoliko dana ili sati da predvide dalji tok bolesti, jer dodaje, svako zna da softver sam po sebi ne može da leči.

„Mi se skoncentrišemo na pluća, jer prema trenutnim podacima tu počinje proces koji može dovesti do smrtnog ishoda, a onda pokušavamo odmah tu da uhvatimo koje se pojave dešavaju i kako imuni sistem odgovara za tog pacijenta, jer se ovde ne radi o generalnoj metodi“, objašnjava Filipović.

Filipović precizira da je svrha da se dođe do centralne baze koja će za veliki broj pacijenata moći da proceni razvoj infekcije Kovidom-19, ističući da je u čitav proces uključen znatan broj istraživača iz Kragujevca i sa Harvarda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar