Lokacija u naselju Postenje u Novom Pazaru Foto:Nova.rs

Arheološki lokalitet Latinska crkva u Postenju u Novom Pazaru uništen je u potpunosti. Pre nekoliko dana, građevinskim mašinama uništeno je groblje, a onda su ostaci crkve. Jedan od vlasnika parcele na kojoj se nalazila Latinska crkva sa grobljem, samoinicijativno je organizovao rušenje svih ostataka na lokalitetu. Prema najavama, na tom mestu je planirano da se izgradi auto plac.

Kako smo saznali, službe zaštite su na vreme obavestile gradsku inspekciju Novog Pazara o nedozvoljenim radovima na lokalitetu.

Inspekcija očigledno nije sprečila vlasnika parcele u realizaciji njegovih planova, zbog čega je još jedan arheološki lokalitet u Srbiji nepovratno uništen. Tek, posle nekoliko dana, inspektori su izašli na teren i zatvorili gradilište.

„Građevinska inspekcija u Novom Pazaru je 3.10. izvršila inspekcijski nadzor i utvrdila da je investitor izvršio uklanjanje zemljišta bez Rešenja o dozvoli izvođenja iskopa, tj. bez prijave izvođenja radova”, navodi inspekcija u rešenju.

Lokalitet Latinska crkva u Postenju u Novom Pazaru se nalazi na raskršću puteva Novi Pazar-Raška i Novi Pazar-Golija. Udaljen je oko 400 metara severno od Petrove crkve. Po predanju na lokalitetu su se nalazili crkva i groblje čiji su se nadgrobni spomenici videli do pred Drugi svetski rat.

Lokacija u naselju Postenje u Novom Pazaru Foto:Nova.rs

Ostaci crkve podignute u Novom Pazaru otkriveni su 1982. godine i nazvana Latinska crkva. Bila je spomenik kulture o kojoj je brinuo Zavod za zaštitu spomenika Srbije i nalazila se u blizini Petrove crkve.

Na osnovu karakteristika živopisa naučnici su došli do zaključka da je izgrađena u prvoj polovini 14. veka. Crkva je stradala u prvim osmanlijskim prodorima u Rašku, krajem 14. veka.

Lokacija u naselju Postenje u Novom Pazaru Foto:Nova.rs

Ovo nije jedini slučaj ugroženosti kulturno-istorijskih lokaliteta u Novom Pazaru. Arheološki lokaliteti izloženi su stalnom prekopavanju lovaca na blago, a neplanskim širenjem grada Novog Pazara narušavaju se prostorne celine oko Manastira Sopoćani, Manastira Đurđevi Stupovi i Petrove crkve, koji su na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

Bonus video: Rimski put u Bosni

Komentari

Svi komentari (1)