Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Porastao je broj dece u Srbiji koja su dojena i pohađaju predškolske ustanove, dok zabrinutost i dalje izaziva broj dečijih brakova i raširenost nasilnog disciplinovanja dece, pokazalo je danas objavljeno MICS 6 istraživanje, koje je pokrenuo UNICEF, a sproveo Republički zavod za statistiku (RZS).

Istraživanje MICS u Srbiji sprovodi se u odnosu na 25 indikatora, koji ukazuju na položaj domaćinstava, žena i dece, a aktuelno je sprovedeno tokom 2019. godine.

U odnosu na prethodno istraživanje iz 2014. godine, primećeno je poboljšanje kada je reč o dojenju dece, pa je tako danas 24 odsto beba do pet meseci starosti isključivo dojeno, dok je ranije ta stopa bila 13 odsto.

Kada je reč o predškolskom obrazovanju, pet godina ranije je polovina dece iz „opšte populacije“ pohađala obdaništa, da bi najnovije istraživanje pokazalo da je je ta stopa sada na 61 odsto.

Sa druge strane, MICS 6 istraživanje ukazalo je, prema rečima direktorke UNICEF za Srbiju Dejane Kostadinove, i na oblasti koje izazivaju zabrinutost, a posebno kada je reč o dečijim brakovima i nasilnom disciplinovanju dece do 14 godina.

„Srbija je prešla značajan put i većina dece u vašoj zemlji ostvaruje svoja prava, ali je najveći izazov dopreti do ugrožene dece i one iz isključenih društvenih grupa. Zato je MICS istraživanje važno,jer sada Vlada, poslovna zajednica i organizacije civilnog društva imaju jasnu sliku gde treba da usmere napore i investicije, kako bi ublažile nejednakosti u društvu“, rekla je Kostadinova na predstavljanju istraživanja.

Romi u mnogo lošijoj situaciji

Kada je reč o Romima, istraživanje je pokazalo da su brojni pokazatelji i dalje nepovoljniji za pripadnike romske populacije u odnosu na opštu populaciju.

Tako je, recimo, rezultat dela istraživanja sprovedenog u romskim naseljima da je tek osam odsto beba do pet meseci dojeno, za razliku od 24 odsto u opštoj populaciji, da devojčice i mlade žene u romskim naseljima stupaju u brak pre navršenih 18 godina u 56 odsto slučajeva, a 16 odsto pre navršene 15 godine, kao i da je 67 odsto dece do 14 godina u romskim naseljima izloženo nasilnom disciplinovanju, u odnosu na 45 odsto u opštoj populaciji.

„Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, oko 250.000 ljudi se izjasnilo da su Romi, ali neka druga istraživanja ukazuju na to da u Srbiji ima oko 600.000 Roma“, rekao je šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i naglasio da će EU nastaviti da podržava projekte vezane za poboljšanje uslova života Roma.

On je podsetio da dosadašnja bespovratna pomoć u tu svrhu iznosi 30 miliona evra i da je u toj oblasti EU najznačajniji donator Srbije.

Miladin Kovačević: Čekaju nas još tri velika popisa

Direktor RZS Miladin Kovačević kaže da je zadovoljan time što je institucija kojoj je na čelu pokazala da ima kapaciteta ne samo da prikupi već i da kvalitetno obradi podatke za MICS 6 istraživanje, i podsetio da se spremaju još tri velika popisa.

„Danas predstavljeno istraživanje radili smo u dva dela tokom 2019. godine, na uzorku od oko 8.000 domaćinstava u opštoj populaciji, i oko 2.000 domaćinstava u romskim naseljima. Verujem da smo pokazali kakve kapacitete posedujemo, i da se možemo ubrojiti u vodeće evropske ustanove. Nas, inače, čekaju još tri popisa – privrede, stanovništva i poljoprivrede, a potom i, nadamo se, novi krug MICS istraživanja“, rekao je Kovačević.

Istraživanje MICS 6 je sproveo RZS uz tehničku i finansijsku pomoć UNICEF, Populacionog fonda UN, EU i Vlade Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar