Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Očekivali su i radovali se putu u Grčku, sunčanju na peščanim plažama. Spakovanih kofera neki su u Beograd došli iz različitih krajeva Srbije - Lozinice, Pančeva, Novog Sada. U poslednjem trenutku, kada je njihov autobus već trebalo da krene, saopšteno im je da od toga nema ništa i da na zvuk morskih talasa moraju da sačekaju barem do jula. To je epilog iznenadne odluke grčkih vlasti da srpski državljani u njihovu zemlju ne mogu ni preko Bugarske, iako je 15. jun kao datum otvaranjanja granica najavljivan već duže vreme unazad.

Ljudi su razočarani i zbunjeni – još ne znaju šta će, niti da li će da traže novac nazad. Na beogradskom „Lastinom“ parkingu, blizu autoputa, zatekli smo nekolicinu putnika, koji se umesto uplaćenog putovanja u Grčku vraćaju svojim kućama. Uglavnom deluju zatečeno, a većina njih se, kako kažu, „smeje od muke“.

Neki od njih dobacuju da bez obzira na to što će, slilom prilika biti u svojoj zemlji, ipak, neće izaći na glasanje u nedelju, 21. juna.

Nekima nije bilo do priče, a neki su bili voljni da nam se požale i sa nama podele svoje razočaranje.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„U 14 sati je trebalo da pođe autobus. Počelo je da se šuška među putnicima da nema ništa od putovanja. Oko 14.15 nam je rečeno, sačekajte još sat vremena, nakon tih sat vremena dobili smo informaciju da se ne ide. Bilo je prvo da je Makedonija zatvorena, idemo preko Bugarske. Sada više nije važno ko je zatvoren, moramo nazad u Loznicu“, kaže naša sagovornica Nadica Filipović, koja je u letovanju trebalo da uživa sa svojim suprugom.

Dodaje da je ona htela da odloži ovaj put zbog neizvesnosti, ali i da je za neke druge termine tražena doplata od 300 evra.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Svi aranžmani u nekom narednom periodu su jako poskupeli, a mi nismo voljni, niti možemo, niti hoćemo da doplatimo i zaista ne znam šta ćemo“, kaže nam Nadica Filipović i dodaje da je među onima koji su se pokunjeni vratili svojim kućama bilo i mladih bračnih parova sa decom koji su ceo odmor uskladili sa ovim putovanjem i datumom.

Potpuno opremljene za plažu sreli smo i Beograđanke Anu i Vanju koje je trebalo da putuju za Neipori. One su rešile da se ne sekiraju.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Trebalo je juče da krenemo, ali su put odložili za dan. Kada smo došli na ovo odredište, rečeno nam je da treba da sačekamo sat vremena da dobijemo neku zvaničnu informaciju, jer agencije ne žele da rizikuju da stignu do granice, pa da se vratimo tek tako. Sada smo dobili zvaničnu informaciju da od letovanja za sada nema ništa“, staloženo priča naša sagovornica koja je, ipak, uverena da će za nekih mesec-dva otputovati na more.

„Pokušaću da ponovo nešto organizujem. Nije mi problem da putujem, ne sekiram se. Biće…“, pomirljiva je Ana.

Stariji bračni par iz Pančeva, takođe je trebalo da otputuje u Neipori. I oni se smeju, ali sa prizvukom muke. Umesto puta u Grčku, sada čekaju sina koji sa koferima treba da ih vrati kuči u Pančevo.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Sve je izgledalo kao da ćemo krenuti do poslednjeg trenutka, stavili su nam i nalepnice za kofere. Ovo. ipak, nema veze sa agencijama, ovo je problem na višem nivou, ovo je bezobrazluk od strane grčke vlade“, objašanjava nam gospođa koja dodaje da su ona i njen suprug već imali uplaćeno i uskršnje putovanje, a imaju uplaćeno i putovnje na Krit 6. jula, pa se nada da to neće biti novo u nizu otkazanih putovanje.

Gospođa nije bila voljna da nam kaže svoje ime, ali je u razgovor upao njen suprug Dragoslav Marković, spreman da uteši svoju suprugu.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Možda je i dobro što ne idemo, ako je sitiacija tako ozbiljna. Putovanje je lepo i ako se samo spremiš za nega. I ovo je događaj“, priča nam Dragoslav dok supruga tužnim glasom dodaje da joj je žao bicikala koje su spakovali u autobus i kojima je trebalo da se vozaju po Neiporiu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare