Foto: Shutterstock

Da zdravstvo u Srbiji ume da "zakaže" pokazuje i novi "oglas" Instituta za onkologiju Vojvodine, gde su pomislili da je prikladan način da ozvaniče otvaranje novog odeljenja da požele ljudima dobrodošlicu - na lečenje raka. O tome je Nova.rs u subotu izvestila javnost, a u ponedeljak je stigao odgovor ove institucije.

Naime, Institut za onkologiju Vojvodine na zvaničnoj Fejsbuk stranici objavio je fotografije novoizgrađenbog objekta.

U odgovoru za Nova.rs, iz ove institucije kažu da je reč dobrodošlica bila upućena svim pacijentima koji se leče u Institutu i koji su do sada primali hemioterapije u vrlo lošim (nekomfornim i skučenim prostorijama).

„Sigurni smo da oni sada terapije primaju u najlepšoj i najkomfornijoj dnevnoj bolnici za davanje hemioterapije u Srbiji. Pored toga, u tom novom objektu su i novi PET skener, SPECT gama kamera i X nož, pa pacijenti iz Vojvodine više ne moraju da idu za Beograd na zračenje X nožem. Dakle, reč dobrodošlice je iskreno upućena svim našim onkološkim pacijentima kojima sada možemo u daleko boljim uslovima pružiti usluge“, navodi se u odgovoru Instituta za onkologiju.

„Ujedno ova reč se koristi u čitavom svetu i kao prilog šaljem vam 2 print screena sa sajtova velikih kancer centara, a vi možete naći još stotine drugih ako vam je potrebno. Šteta je da kao novinar niste našli za shodno da javnost informišete o svim novim dijagnostičkim i terapijskim mogućnostima koje se sada pružaju u IOV, napišete neki tekst o prevenciji i ranom otkrivanju maligniteta i time date svoj novinarski doprinos edukaciji stanovništva, nego vam je jedina vest bila reč „dobrodošlica““, dodaje se dalje.

„U 2020. godini, Srbija je prva po smrtnosti od malignih bolesti, uzroci za to su višestruki a zaposleni u Institutu i ja lično ćemo nastaviti da posvećeno lečimo naše pacijente. A da biste shvatili o kakvom obimu posla se radi, izneću vam samo nekoliko najznačajnih podataka: godišnje, u Institu za onkologiju Vojvodine se uradi: 2.500 operacija, 2.200 pacijenata ozrači, 1.000 pet skenera, 10.000 snimanja na magnetnoj rezonanci. Na kraju mogu samo da zaključim da vaš tekst ne služi ničemu sem vašom neobjašnjivom željom da blatite jednu od najboljih zdravstvenih ustanova u Srbiji,“ zaključuje se u odgovoru.

Nova.rs već nekoliko puta pokušala je da dobije odgovore od ove institucije, ali nismo dobili odgovore. Zapravo, dobili smo vređanje i oštre reči, ali to kao portal koji objektivno i pravovremeno obaveštava javnost o ključnim problemima u zdravstvo svakako nismo zaslužili.

Bonus video: Dr Mima Fazlagić – HPV vakcina iskorenila rak grlića materice u Australiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram