Foto: Shutterstock

Umesto rešenja dugogodišnjeg problema koji imaju sa gradskom vodom, novoizobrani gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je svojim sugrađanima najavio novi projekat koji će se baviti ovom problematikom.

„Ja sam doneo odluku da pripremimo novi projekat za rešavanje ovog problema i do kraja godine ćemo imati konačno rešenje za ovaj problem. Ja molim građane za strpljenje, ovakva situacija ne odgovara nikome, svi smo oštećeni“, izjavio je Šalapura za lokalnu televiziju Santos.

On je istakao da mu je žao što se „sve lepo što se može ispričati o Zrenjaninu, potire pričom o vodi“, kao i da će ubuduće, napajanje grada ići direktno preko Fabrike vode.

Na višegodišnji problem sa pitkom vodom ukazuju i sami građani.

Tako je juče društvenim mrežama kružio snimak na kom se vidi kako muškarac upaljačem pali vodu iz česme u kupatilu, a za koji se navodi da je snimljen u selu Stajićevo kraj Zrenjanina.

Nakon toga, zrenjaninski „Vodovod i kanalizacija“ je saopštio da meštani sela znaju da u vodi ima metana koji je zapaljiv, a da u većim količinama može izazvati i eksploziju. Rukovodilac službe informisanja u tom preduzeću, Siniša Gajin, rekao je da u zemljištu južno od Zrenjanina ima gasova, među kojima i metana, što “svi meštani znaju od kada postoji sistem vodosnabdevanja”.

Najavljujući novi projekat, gradonačelnik Zrenjanina istakao je da je investitor, odnosno vlasnik fabrike vode, dužan i obavezan da tehnički unapredi svoje postrojenje i fabrika zadovolji sve uslove.

„Od sada režim napajanja više neće ići preko Vodovoda, već preko Fabrike vode“, rekao je gradonačelnik.

Ova vest, međutim, Zrenjanincima ništa ne znači, imajući u vidu da je u ovom gradu i dalje na snazi zabrana za piće vode iz gradske vodovodne mreže, jer im ni iz Fabrike vode ne stiže čista voda.

Foto:Ana Lalić/Nova.rs

„Trebalo bi da ta voda bude prečišćena, ali ona i dalje nije za ljudsku upotrebu, niti je mikrobiološki ispravna. Zapravo, ponavlja se priča od ranije: Fabrika vode uzorkuje po izlasku, dakle u samoj fabrici, ali ne i kod krajnjeg potrošača. Praktično, to što su nam cevi stare i pune arsena nije problem Fabrike vode, već Vodovoda, odnosno Grada“, kaže za Nova.rs Gojkan Stojinović, mašinski inžinjer i ekološki aktivista.

„Po mom mišljenu, jedino relevantno može da bude merenje kod krajnjeg potrošača. Ovo merenje, odnosno uzorkovanje treba da bude izvršeno od strane najmanje dve akreditovane nezavisne institucije čiji rezultati moraju da se poklapaju kako bi se obezbedila objektivnost“, kaže Stojinović, napominjući da uzorkovanja moraju biti vršena u dovoljnom vremenskom kontinuitetu kako bi se u eksploatacionim uslovima pokrili svi predviđeni ali i potencijalno nepredviđeni slučajevi.

U međuvremenu, zrenjaninski „Vodovod“ saopštio je „da zbog vanrednog stanja i pandemije korona virusa investitor postrojenja, odnosno izvršilac usluge, prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin, nije bio u mogućnosti da do 21. jula, odnosno do roka predviđenog sporazumom, sprovede sve tehničke prepravke na postrojenju koje bi unapredile njegov rad i omogućile ispunjavanje svih parametara definisanih ugovorom iz 2015. godine i pomenutim sporazumom iz januara ove godine“.

Zrenjaninci ovo smatraju još jednim lošim izgovorom nadležnih.

„Produžen rok za ispunjavanje svih potrebnih uslova za snabdevanje grada vodom koji je istekao 21. jula, a na osnovu zahteva investitora koji kao opravdanje za kašnjenje u ispunjavanju ugovora potpisanog 2015, dakle pre 5 godina navodi vanredne mere prouzrokovane kovidom zvuči kao da se neko pet godina ne sprema za ispit, a onda traži da mu se produži ispitni rok jer mu se „zacepila zanoktica“, kažu Zrenjaninci, smatrajući da još jedan projekat za rešavanje ovog problema zapravo znači samo produžetak agonije i prljave vode u česmama.

Ili, kako bi rekli u zrenjaninskom vodovodu: „do sada se vodosnabdevanje grada odvijalo bez ikakvih problema, a bitno je naglasiti da je i dalje na snazi zabrana za piće vode iz gradske vodovodne mreže“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram