Osnovna skola Laza Kostic matura probna matura
Probni test iz matematike Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Dve školske godine prošle su u znaku korone i nastave u drastično promenjenim oklnostima. Onlajn časovi, prazne učionice, kombinovana nastava - sve to zbunjivalo je i otežavalo život i nastavnicima i roditeljima i đacima. Svi se slažu da će biti teško izdržati još jednu školsku godinu bez časova uživo. Zato je Svetska zdravstvena organizacija preporučila da bi u školama trebalo raditi PCR ili antigenske testove kako bi se izbeglo vraćanje na onlajn nastavu. Istražili smo kakav nas scenario očekuje od septembra u srpskim školama i koliko je realno da se đaci testiraju pre ulaska u učionice.

Krenuli smo od Ministarstva prosvete, sudeći po njihovom odgovoru konkretnih odluka o tome kako će izgledati nova školska godina još uvek nema.

„Odluka o načinu organizovanja nastave u novoj školskoj godini biće doneta u konsultaciji sa Kriznim štabom. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će, kao i do sada, u saradnji sa nadležnim institucijama pratiti epidemiološku situaciju“, naveli su iz Ministarstva prosvete.

Nastavnici se nadaju redovnim časovima, ali nisu optimisti da je preporuku SZO za testiranje đaka moguće sprovesti u delo.

„Svi se nadamo da će časovi trajati 45 minuta, ali videćemo kako će to na kraju izgledati. Što se tiče preporuke, iz ove perpektive nam to ne deluje realno iz više razloga. Sama logistika je problem – veliki je broj učenika, toliki da ne mogu da zamislim da neko obezbedi toliki broj testova i da ih sve tstira. Kad god to bilo“, kaže Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija.

On postavlja pitanje, zbgog čega se, ukoliko su izvodljiva, za takvim rešenjima nije poseglo prošle školske godine.

Aleksandar Markov
Aleksandar Markov Foto:UNS press centar

„Ključna stvar je i šta ako se neko testira prvog septembra, to ne znači da oni već tog dana uveče ne mogu negde da se inficiraju i da već od sutra šire zarazu. ne deluje mi realno, niti čekujem da će od toga nešto biti“, kaže Markov.

On smatra da je početak školske godine neizvestan.

Dozvoljeno je sve od utakmica do koncerata, festivala i slično. Neizvesno je ako će izgledati školska godina. Očigledno je da je nama sve drugo prioritet, osim obrazovanja. Ako još jedna školska godina bude kao prethodna, ja ne znam kako će i učenici i nastavnici to uspeti da izguraju i nadoknade. Sve ovo traje mnogo duže nego što je bilo ko mogao očekivati“, primećuje Markov.

Majka jednog budućeg srednjoškolca Mariota Vlaisavljević. kaže da joj ni PCR testiranje ne bi smetalo, samo da njen sin može da ide normalno u školu.

„Zaista nema smisla da sve ovo traje na dalje i da korona rukovodi nasim zivoyima. Deca su se i ovako dovoljno namučila, kao i nastavnici. Mislim da bi bilo sjajno da sve bude kao pre, pa makar i po cenu PCR testiranja. Neka deca dobiju neke povlastice, da nešto platimo možda manje kao roditelji i mislim da bi onda imali koncenzus oko ovog pitanja“, kaže majka budućeg đaka Devete beogradske gimnazije.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare