Foto: Shutterstock

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je danas da je uklonilo oko šest tona opasnog otpada nepropisno odloženog u ataru sela Lugavčina kod Smedereva.

Ministarstvo zaštite životne sredine je, u saradnji sa nadležnim organima i institucijama, prema zahtevu Osnovnog javnog tužilaštva Smederevo, 20. i 21. avgusta godine uklonilo i zbrinulo opasan otpad.

„Uklanjanje opasnog otpada u selu Lugavčina kod Smedereva bilo je prioritet za uklanjanje i trajno zbrinjavanje opasnog otpada sa teritorije Republike Srbije u 2020. godini, u skladu sa važećim propisima i procedurama“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je podsetilo da je, nakon otkrivanja nezakonito odloženog opasnog otpada koji je u metalnim buradima pronađen u ataru sela Lugavčina, republički inspektor za zaštitu životne sredine, na osnovu vanrednog inspekcijskog nadzora, izdao rešenje o zakonskoj obavezi da osumnjičeno fizičko lice ukloni opasni otpad, i protiv njega podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Takođe, republički inspektor za zaštitu životne sredine je protiv navedenog fizičkog lica podneo i prijavu za pokretanje prekršajnog postupka, zbog neizvršenja rešenja.