Krizni štab Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida (UPK) zatražilo je od lekara koji su članovi Kriznog štaba za suzbijanje zaraze koronavirusom da bez odlaganja podnesu ostavku i oduzmu legitimitet nečinjenju za vreme pandemije.

U saopštenju Udruženje je ukazalo da je u prvih sedam dana oktobra po zvaničnim podacima od kovida 19 preminulo 348 građana i da je posle poslednje sednice Kriznog štaba premijerka Ana Brnabić i javno potvrdila opredeljenje ka ignorisanju protivepidemijskih mera.

„To direktno rezultira umiranjem stanovništva i kontinuitetom bezobzirnog nepoštovanja i ponižavanja zdravstvenih radnika“, istakao je UPK .

Udruženje je pozvalo lekare da javno zahtevaju primenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i aktiviranje Republičke stručne komisije kao tela koje bi bilo lišeno političkih uticaja i u kome bi lekari mogli da donose odluke koje su neophodne da se epidemija stavi pod kontrolu, u cilju očuvanja života i zdravlja građana.

„Nadamo se da će u vama preovladati principi lekarskog poziva, i da nećete izabrati da budete saučesnici u nesprovođenju protivepidemijiskih mera koje direktno vodi u dalje stradanje građana i iscrpljivanje zdravstvenih radnika, u zemlji koja je trenutno među prvim zemljama u svetu po obolevanju od kovida 19“, naveo je UPK.

BONUS VIDEO: Dr Ida Jovanović i dr Ana Jovićević: Jesu li non kovid pacijenti najveće žrtve pandemije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare