Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ujedinjeni naučnici protiv kovida uputili su pismo Vladi Srbije i Kriznom štabu i poručili da njihov primarni cilj mora biti smanjenje broja novozaraženih i stope smrtnosti, te očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja stanovništva.

U ovom talasu korona sve više ugrožava mlade ljude i decu. Za 10 meseci ove godine imamo 24.960 umrlih više od proseka. Ukupno sa 2020. godinom to je oko 40.000 ljudskih života.

Ljudski životi se moraju sačuvati, ukazano je u pismu.

Sugerisano je da Srbija mora uvesti ozbiljne mere radi očuvanja života i zdravlja stanovništva, sprečiti delovanje malobrojnih ekstremnih antivakcinalnih grupa i ohrabriti neodlučne građane da ozbiljno i odgovorno shvate epidemiju i da prihvate sve mere, uključujući obaveznu vakcinaciju, kovid propusnice i privremeno potpuno zatvaranje.

Trenutno smanjenje broja novozaraženih ne sme dovesti do opuštanja stanovništva, posebno u periodu slava i praznika, jer to može uticati na ozbiljno pogoršanje epidemiološke situacije u narednom periodu.

„Stoga od vas očekujemo da nam odgovorite i da, kada je reč o protivepidemiološkim merama, postupite po Ustavu i zakonima Srbije, te u skladu sa postupanjem onih zemalja Evrope i sveta koje se odgovorno suočavaju sa pandemijom“, navodi se u saopštenju.

Izgovori za nepostupanje po zakonu ne smeju biti ni politički, ni ekonomski, niti to može biti briga za mentalno zdravlje stanovništva, a ponajmanje smeju biti populistički, navodi se u pismu akademske zajednice povodom kovida-19.

Mentalno zdravlje je važna komponenta javnog zdravlja, ali se ono ne može čuvati žrtvovanjem velikog broja ljudskih života, niti će ono biti pogoršano uvođenjem ozbiljnih mera i odgovornom politikom države u pandemijskim okolnostima.

Prema podacima Zavoda za statistiku Srbije, tokom oktobra je u Srbiji preminulo ukupno 14.666 građana, što je 80 odsto više nego 2020. godine, prijavljeno je 1.656 smrti od korone, što je 25 odsto viška umrlih. Tokom oktobra umiralo je u proseku 220 ljudi dnevno, što neposredno od posledica korone, što posredno, upozorava se u saopštenju Ujedinjenih naučnika protiv kovida.

Bonus video – Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar