Zoran Stojiljković Foto: Medija centar Beograd

Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" ne podržavaju saopštenje Socijalno-ekonomskog saveta Srbije (SES) u kome se pruža podrška svim merama Vlade Srbije i izražava zahvalnost predsedniku Vučiću.

„Trenutno se nalazim na čelu sindikalne organizacije koja iza sebe ima tri decenije dugu tradicije zauzimanja autonomne i kritičke pozicije. Nezavisnost dolazi od atributa nezavisni. Lojalni smo i u obavezi da slušamo samo interese i glas sopstvenog članstva, zaposlenih i građanki i građana Srbije. Tu obavezu, pogotovo bez prethodne kritičke i ravnopravne rasprave, nemamo prema bilo kojoj vlasti. Tako će i ostati“, poručio je Zoran Stojiljković, predsednik sindikata UGS „Nezavisnost“.

On je reagovao povodom saopštenja SES, posle sednice održane 22. aprila, kojoj nije prisustvovao.

„Sednici kolegijuma koji čine predsednici reprezentativnih organizacija sindikata i poslodavaca i resorni ministar rada nisam prisustvovao. Obavešten sam da je svrha održavanja sastanka dogovor oko zakazivanja sednice SESa i njenog dnevnog reda. Saglasio sam se i oko izrade saopštenja u kome će se, uz načelnu podršku merama Vlade u borbi protiv pandemije, istaći i kritičke sugestije socijalnih partnera i potreba revitalizovanja socijalnog dijaloga“, izjavio je Zoran Stojiljković.

Danas je, kako navodi, dobio saopštenje u kome se konstatuje podrška SES Srbije svim merama Vlade i izražava zahvalnost odlučnosti i naporima predsednika Vučića.

„O tome, koliko sam informisan, nije bilo ni reči na sastanku. Kolegijum i nema pravo da zauzima takve ocene“, istakao je Stojiljković.

Ovakvo saopštenje, kako je naveo, protivno je i praksi rada SES-a kao ključnog organa tripartitnog socijalnog dijaloga u Srbiji.

„Ono ga faktički, pre svake meritorne rasprave, svodi na funkciju produžene ruke vlasti“, kaže Stojiljković.

Saopštenje SES se kosi i sa stavovima Izvršnog odbora UGS Nezavisnost, usvojenim u dokumentu vezanom za dogovor o izlasku iz krize i održivom razvoju.

Dokumentu koji, kako navodi, sadrži brojne kritičke rezerve i sugestije.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar