Foto: Screenshto N1

Kompanije SBB i United Media podnele su krivičnu prijavu protiv Telekoma Srbija i kompanije Telenor, budući da po službenoj dužnosti nije pokrenut postupak, navodi se u saopštenju United grupe. Advokat Zdenko Tomanović navodi da u pratećim dokumentima uz ugovor o saradnji Telekoma i Telenora, do koga je došao N1, stoji obilje dokaza da jeste reč o ugovoru koji ima za cilj podelu tržišta i da je reč o udruživanju zbog uništenja konkurencije.

Prema rečima Tomanovića, krivično zakonodavstvo Srbije i međunarodni pravni standardi zabranjuju zaključivanje odnosno sporazumevanje ili dogovaranje koje je po svom cilju ili po svojim posledicama restriktivno. Dodaje da „čak i bazna dokumenta EU zabranjuju bilo kakvu odluku, bilo koju vrstu ili formu dogovora ili sporazuma kojom vi izigravate, ograničavate ili sprečavate konkurenciju“.

„Ako iz dokumenata koja su dospela u javnost, odnosno, u internim dokumenatima Telekoma stoji da poslovna saradnja omogućava da se SBB potisne sa tržišta, da se omogućava potpuna dominacija i da se stavlja tačka na poslovanje United Medie i SBB-a u Srbiji i ako u pratećem dokumentu koji je izdat od strane tadašnjeg koordinatora, a sadašnjeg generalnog direktora Telekoma stoji da partnerstvo sa Telenorom znači urušavanje SBB-a, zatim konačno slamanje SBB-a i ide ka tome da Telekom Srbija bude jedini isporučilac sadržine, onda se nameće zaključak da postoje osnovi sumnje da je zapravo izvršeno krivično delo zaključivanje restriktivnog sporazuma i to upravo radi podele tržišta“, rekao je Tomanović.

Prema mišljenju Tomanovića, stavovi da se radi o liberalizaciji tržišta i iznajmljivanju infrastrukture između dva tržišna učesnika predstavljaju „retoričko prepakivanje“.

„A u stvari je više nego jasno da se radi o usaglašenom nastupu da se jedan učesnik na tržištu, i to SBB i United Media, izbace odnosno potisnu sa tržišta u Srbiji. Ovo je obaveza bila svakoga ko prepozna da u ovome postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo, a od nadležnog tužilaštva se zapravo traži da izvrši potrebne provere, da pribave sve eventualne sporazume, dogovore, utvrdi ko se zapravo dogovorao sa kim, na čiji nagovor i sa kojom idejom“, zaključio je Tomanović.

Podsetimo, Telekom Srbija je ocenio da tužbe United Media i SBB-a predstavljaju pritisak na nezavisne institucije i prejudiciranje odluke Komisije za zaštitu konkurencije o dozvoljenosti poslovne saradnje sa Telenorom, dok je Telenor istakao da je krivična prijava neosnovana i usmerena na prejudiciranje odluke Komisije za zaštitu konkurencije.

U okviru United Media posluje TV N1, Tv Nova S i portal Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar