Foto: N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je građane sa Instagrama da na adresu e-pošte [email protected] šalju fotografije najlepših predela Srbije kako bismo, kako je naveo, na najbolji način promovisali jedinstvenu lepotu naše zemlje. "Ljudi godinu i više dana protestuju zato što žele da sačuvaju svoja prirodna dobra. Svedoci smo da nam se uništavaju nacionalni parkovi, reke i plodna zemlja... Čemu onda najlepša slika za Instagram? Hajde da se ne zezamo. Život nije Instagram", poručila je ekološka aktivistkinja iz udruženja "Bela čaplja" Ana Džakić u Novom danu N1 sa obale Dunava u Krnjači, zagađene pet ambalažama i plastikom.

Ana Džakić je, inače, jedna od aktivistkinja koja je krajem prošlog meseca na Bari Reva dočekala nemačkog hemičara i profesionalnog plivača Andreasa Fata koji, u okviru projekta „Clear Danube“ pliva Dunavom, od njegovog izvora do Crnog mora, kako bi ispitao nivo njegovog zagađenja.

Fat je u svom istraživanju posvećen ispitivanju zagađenja ove reke mikroplastikom, ali je u izjavi za novine „Nova“ konstatovao da je u Beogradu bio prinuđen da izađe iz vode i taj deo reke pređe na brodu da se, kako je naveo, ne bi zarazio jer se uplašio za svoje zdravlje i život.

„Bio sam u go…ma. Možda zvuči ružno kad tako kažem, ali tokom plivanja Dunavom u Beogradu, fekalije su bile svuda oko mene. Žalosno je kako vam izgledaju reke, to ogromno bogatstvo, koje je sada opasno, zbog bakterija koje šire zarazu. Ne mogu da shvatim da ne postoje sistemi za prečišćavanje i da su za Beograđane reke isto što i deponija“, rekao je Fat za list Nova.

Ana Džakić kaže da shvata Fatovu zabrinutost i kaže da bi svi trebalo da reaguju na njegove reči upozorenja.

„Profesor Fat je čovek iz Nemačke, ja sam iz Srbije… Za njih je to katastrofa, a mi bismo trebali da ga poslušamo i počnemo da radimo, jer ćemo ostati bez ribe i živog sveta u ovoj reci“, kaže ona.

Dodaje da za posetu profesora Fata državni zvaničnici u Srbiji nisu pokazali interesovanje, što nije bio slučaj u drugim državama kroz koje je prolazio, iako su im aktivisti upućivali obaveštenja i pozive.

Opširnije čitajte na N1.

Bonus video: Bojana Novaković – Ne smeju da me uhapse

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare