Najveće porodilište u regionu, Ginekološko-akušerska klinika (GAK) „Narodni front“, u kojoj se godišnje rodi i više od 8.000 beba, čije su mame ne samo iz Beograda i Srbije, već iz celog regiona, biće, posle dugogodišnjih apela lekara za bolje uslove i veće kapacitete i upornog „zavlačenja“ nadležnih koje traje gotovo 10 godina, konačno preseljeno na Bežanijsku kosu. Prema procenama Ministarstva za javna ulaganja, izgradnja nove bolnice na 40.000 kvadrata, mogla bi da počne krajem 2024. godine.

GAK Narodni front od 1955. godine nalazi se u centru Beograda, u Ulici Kraljice Natalije, u zgradi iz 1926., koja je od tada do danas više puta rekonstruisana.

GAK Narodni front Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Inicijativa za većom zgradom, kapacitetima, boljim uslovima i selidbom u novi prostor, postoji već devet godina, a ideju o preseljenju Fronta sam implementirala još 2014. i 2015. kada je kancelarija pri Vladi opredelila čak i sredstva za tu namenu. Međutim, od tada se ništa nije pomerilo sa mrtve tačke. Tu se obavljaju rizične i komplikovane operacije, rade se skrininzi, procedure vantelesne oplodnje i porođaji, sve u zgradi staroj 97 godina, koja je rekonstruisana tri puta do sada. Naša ideja bila je samo da se porodilište što pre iseli iz te ulice jer su za mame i bebe neophodni daleko bolji uslovi, posebno što je u Frontu smeštena i intenzivna neonatalna nega. Nekad je u toj zgradi bio sanatorijum, kasnije je bila smeštena ‚Ozna‘, a potom porodilište. Zgrada se sastoji od pet objekata koji su dograđivani u međuvremenu, pa možete da zamislite kako to sve izgleda i koliko je neadekvatno i nekomforno za posao koji lekari obavljaju, ali i za pacijente“, priča za Nova.rs prof. dr Snežana Rakić, specijalista ginekologije i akušerstva i nekadašnja direktorka ove ustanove.

GAK Narodni front Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Standard u bolnicama širom Evrope, ističe ona, je 1.500 do 3.000 porođaja godišnje, dok Front ima preko 7.000, pa i 8.000 beba svake godine.

Pročitajte još:

„Porodilišta u Srbiji, posebno u Beogradu, moraju da se obnove ili da se napravi veći broj manjih porodilišta, koja će imati najviše do 3.000 porođaja godišnje, što je evropski standard. Klinike, poput Fronta i Višegradske, su tercijarne ustanove, što znači da nisu mesta koja se mogu baviti samo fiziološkim porođajima, već lekari tamo imaju različite pacijente, od onkoloških, preko onih koji leče sterilitet, do trudnica sa komplikovanim i rizičnim trudnoćama. Fiziološki porođaji treba da se usmere na sekundarne ustanove kao što su KBC ‚Zvezdara‘, ‚Dragiša Mišović‘, ‚Zemun‘. Ipak, najveći broj trudnica iz celog regiona, ne samo iz naše zemlje, dolazi u Front i Višegradsku“, naglašava prof. dr Rakić.

Foto: Shutterstock/bibiphoto

Aktuelni direktor GAK Narodni front prof. dr Željko Miković, za Nova.rs kaže da su odavno ovoj ustanovi neophodni veći kapaciteti i bolji uslovi za sve vrsta medicinskih usluga koje obavljaju zdravstveni radnici, a da je nova zgrada i preseljenje, jedini način da se sve to omogući.

„Ako Front presele u novu i veću zgradu, omogući će nam da budemo konkurentni sa najvećim porodilištima u svetu. Na Bežanijskoj kosi bićemo u mirnijem ambijentu, koji nije u centru grada, nećemo više danonoćno biti okruženi galamom, gužvom, izduvnim gasovima sa ulice. Konačno ćemo dobiti daleko bolje uslove za trudnice, porodilje, a pre svega za bebe. Važno je napomenuti da naše pacijentkinje nisu samo iz Beograda i Srbije, već iz celog regiona, a dešavalo se da broj porođaja na godišnjem nivou pređe i 8.000. Naši lekari međutim rade mnogo različitih zahvata i procedura koje nemaju veze sa porođajima. Obavljamo onkološke operacije, skrinige, bavimo se procedurama za vantelesnu oplodnju i lečenje steriliteta. Godinama unazad govorimo da su nam uslovi loši, da je ova prastara zgrada neadekvatna za porodilište“, kaže prof. dr Miković, direktor ove ustanove, u kojoj se od aprila 2022. bebama, odmah po rođenju, radi i test na retku bolest spinalnu mišićnu atrofiju (SMA).

Porodilište Narodni front Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Građanima međutim najviše smeta činjenica da u okolini ove bolnice nema mesta za parking, što je veliki problem pre svega za porodilje koje sa bebama napuštaju ovu ustanovu, a ne mogu da hodaju kilometrima do prvog parking mesta gde ih čeka prevoz do kuće.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Inicijativa za selidbu Fronta, prema rečima doktorke Rakić, kao i opredeljena sredstva za izgradnju nove bolnice, postoje još od 2014. Međutim, od tada je prošla skoro čitava decenija, a zgradu, ni pomenuta sredstva, niko nije video. Potom je tadašnji direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević 2019., ponovo izašao u javnost sa pričom da će izgradnja novog Fronta početi na Bežaniji 2020., ali onda je čitav svet ušao u pandemiju kovida-19 i najave su ostale samo na rečima.

GAK Narodni front Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Nikakva sredstva nisu odvojena, jer još ne znamo koliko je novca potrebno za izgradnju i opremanje bolnice, koja će se prostirati na 40.000 kvadratnih metara. Bio je potreban plan detaljne regulacije, što je trajalo godinu dana, a onda i studija o izvodljivosti koja se tek sada privodi kraju. Čekamo projektovanje i to neće brzo biti gotovo. Ovako važan i veliki projekat ne može biti realizovan preko noći. Ne bih da kalkulišem sa rokovima, možda bi okvirno vreme za početak izgradnje moglo da bude krajem 2024. godine, ali to ne mogu da garantujem“, kaže za Nova.rs Marko Blagojević, koji je od 2022. ministar za javna ulaganja.

Podsetimo, ministarka zdravlja Danica Grujičić najavila je pre nekoliko dana izgradnju nove Ginekološko-akušerske klinike (GAK) u Beogradu na Bežanijskoj kosi, jer je sadašnje porodilište „Narodni front“ – neadekvatno.

BONUS VIDEO: Ginekologija Narodni front – razgovor sa glavnom medicinskom sestrom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare