Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Samo za odlazak i povratak sa posla za roditelje i vođenje dece u školu ili vrtić potrebno je izdvojiti bar 800 dinara dnevno za maske i rukavice, a ukoliko poslodavac ne nabavlja opremu, troškovi zaštite za članove porodice koji rade rastu na najmanje 1.200 dinara dnevno. Ako uzmemo da prosečan mesec ima 22 radna dana, lako ćemo izračunati da je ova nova stavka za kućni budžet teška bar - 17.600 dinara, odnosno, oko 150 evra. Ova računica, pri tome, ne obuhvata troškove "zaštitnog paketa" koji treba nabaviti i za sedenje u kafiću, kao i za odlazak kod frizera ili u teretanu.

Zaštitne maske i rukavice postaće deo naše svakodnevnice najmanje do početka juna. To znači i da će „korona paket opreme“ ostati trošak ionako napregnutnog kućnog budžeta prosečne porodice u Srbiji.

U želji da izračunamo koliko moramo dnevno da potrošimo na nabavku maski i rukavica, držaćemo se maksimalnih cena koje je Vlada Srbije propisala Uredbom, što znači da uzimamo da maska košta 120 dinara a par rukavica 80 dinara (40 dinara po komadu).

Pročitajte još:

Takođe, prema poslednjem popisu stanovništva,  prosečna srpska porodica ima 2,88 članova, ali ćemo ipak koristiti drugi podatak – da daleko najviše porodica u našoj zemlji čine otac, majka i jedno dete.

Koliko, dakle, treba potrošiti novca za zaštitu cele porodice svakoga dana, kako bi svi članovi mogli da žive kao i pre epidemije?

Polazak na posao i u produženi boravak

Ujutru, roditelji kreću na posao, a dete do 12 godina može da koristi uslugu boravka u svom obdaništu ili osnovnoj školi od 11.maja.

Ukoliko na posao idu svojim kolima, i usput odbace dete do boravka, ne moraju još da stavljaju maske i rukavice, ali ukoliko idu beogradskim gradskim prevozom, naših troje moraju da imaju maske i rukavice.

Dakle, tri maske i tri para rukavica (3×200 dinara) moraju biti upotrebljeni, što znači da im treba 600 dinara za zaštitnu opremu samo da bi ušli u gradski autobus.

Ako se dete „toleriše“ bez maske i rukavica – ali onda nije jasno čemu sve zaštitne mere – onda je to za 200 dinara manje, odnosno 400 dinara „u jednom smeru“, ukupno 800 dnevno.

Platnene maske: Lepe i štedljive, ali manje efikasne

Od domaćih modnih dizajnera do proizvođača odeće, mnogi pojedinci i kompanije besplatno su šili platnene maske za zdravstvene radnike. Takve maske za višekratnu upotrebu mogu da se nabave i u slobodnoj prodaji za oko 250 dinara, i mogu se koristiti za zaštitu iako stručnjaci upozoravaju da nisu toliko efikasne kao jednokratne, „hirurške“ maske. Platnena maska takođe mora da se iskuva i pegla „na paru“ posle svake upotrebe, tako da je njihovo održavanje skuplje i zahteva više vremena.

Zaštita na poslu

Kako se u pogonima širom Srbije uveliko organizuje proizvodnja posle „pauze“ na koju je mnoge kompanije primorala epidemija, a Krizni štab je na svoj spisak uputstava za privredu stavio i obavezno korišćenje maski i rukavica tokom rada.

Pitanje je, međutim, ko treba da nabavi ličnu zaštitnu opremu – radnik ili poslodavac?

Foto:Nemanja Jovanović/ Nova.rs

U „Gorenju“ su za Nova.rs rekli da sami nabavljaju opremu za svoje radnike za fabriku u Valjevu.

„Obavezno je nošenje zaštitnih maski koje za sve zaposlene obezbeđuje poslodavac. Rukavice su takođe deo zaštitne opreme na mestima gde to proces poslovanja zahteva kao što su logistika, portirnica gde se dolazi u kontakt sa osobama van fabrike, baš kao i na određenim proizvodnim pozicijama“, kažu u „Gorenju“.

Na zaštitnu opremu na poslu (trebalo bi da) mogu da računaju i zaposleni u državnim službama i institucijama, što je upravo razlog i da predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković javno upita Ministarstvo prosvete kako će se nabavljati zaštitna oprema za zaposlene i decu u boravku.

A sada da se vratimo našoj prosečnoj porodici, odnosno zaposlenim roditeljima. Ukoliko, dakle, oboje rade kod poslodavaca koji obezbeđuju svojim zaposlenima ličnu zaštitnu opremu, tim bolje po njihov kućni budžet.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ukoliko je, međutim, jedno od njih recimo preduzetnik, moraće iz svog džepa da izdvoji i za nabavku barem jedne maske i para rukavica dnevno „za na poslu“, što na listu porodičnih troškova dodaje barem još 200 dinara dnevno.

Sa zaštitnom opremom i u kafić

Od ponedeljka, 27. aprila, posle posla odnosno boravka u vrtiću, naša prosečna porodica može da prošeta parkovima ili šetalištima, a posle prvomajskih praznika moći će da sedne i u neki od kafića i restorana koji počinju sa radom.

U pripremi su, inače, detaljna uputstva za vlasnike ugostiteljskih objekata i za goste, a epidemiolozi su za sada preporučili da se i na takvim mestima drži propisana distanca između posetilaca i da se koriste „zaštitna sredstva“.

Pročitajte još:

Zato ćemo jednom od naših roditelja zaračunati da je potrošio jedan „zaštitni paket“ vredan 200 dinara za odlazak do kafića koga se uželeo.

Pretpostavimo da je drugi iskoristio vreme da skokne do frizera ili teretane. Neki saloni i fitnes centri obezbedili su zaštitnu opremu za svoje klijente, ali ipak apeluju da se na trening ili ulepšavanje dođe sa propisanom zaštitom – rukavicama i maskom. Zato računamo još 200 dinara u te svrhe.

Isto važi i ako je neko od njih skoknuo do prodavnice, ali ćemo pretpostaviti da su, kao i mnogi od nas, u istoj zaštitnoj opremi prošetali pa onda svratili da kupe ono što je neophodno.

No, najverovatnije se desilo da je naša porodica, posle posla i boravka u vrtiću ili školi, prošetala parkom i krenula kući. Ako su ušli u autobus, moraće da potroše još 600 dinara (ili 400, ako se deca „tolerišu“ u prevozu“) da bi se vratili u svoj dom gde mogu da odahnu – nošenje zaštitne opreme nije obavezno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare