Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Užice je jedan od od gradova u Srbiji koji se našao na listi onih sa najlošijim kvalitetom vazuha, pa je tako pre dve večeri u ovom mestu, indeks kvaliteta vazduha bio 256, dok je danas ta vrednost veća od 301, stoji na sajtu Zavoda za javno zdravlje u Užicu.

Zbog ovakve situacije, Grad Užice izdao je saopštenje za građane u kojem navodi da, u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha i u skladu sa Planom kvaliteta vazduha i kratkoročnim akcionim planom grada Užica građani se obaveštavaju o sledećem:

– u urbanoj zoni grada Užica u predhodnih nekoliko dana zbog temperaturne inverzije u grejnoj sezoni, a usled povećane potrošnje energenata kod svih ložišta i nesmanjenog intenziteta saobraćaja došlo je do drastičnog pogoršanja kvaliteta vazduha.

Pošto se u narednim danima ne očekuje promena klimatskih uslova obaveštavaju se građani o sledećem merama koje je neophodno preduzeti:

Smanjiti potrošnju energenata na minimalno potrebnu meru

Koristiti isključivo suva drva kod domaćinstava koja se greju upotrebom čvrstih goriva, ne ubacivati pepeo u kontejnere sa komunalnim otpadom pepeo pre odlaganja ohladiti, gasiti „zapaljene” kontejnere

Kada primete da kontejner gori otvorenim plamenom ili otpad nepotpuno sagoreva, građani i inspekcija mogu da pozovu nadležne službe. Ako se zapaljen kontejner nalazi pored stambenog ili poslovnog objekta, trafo stanice, parkiranog vozila i sličnih objekata, pozivaju broj profesionalne Vatrogasne jedinice 193. Ukoliko se zapaljen kontejner nalazi na mestu gde nije ugrožena imovina, već toksični gasovi stvaraju zdravstvene probleme, građani pozivaju telefon 592-492, Komunalna policija grada Užica

Smanjiti korišćenje vozila u privatne svrhe

Koristiti javni prevoz i organizovani taksi prevoz, a u slučajevima kada je to moguće, ići peške

Gasiti motore vozila dok se čeka promena svetla na semaforima

Da svi operateri preduzmu sve mere za smanjenje zagađenja vazduha u cilju zaštite zdravlja ljudi

Foto: zavodue.org.rs

Upozorenja u toku pojačanog zagađenja vazduha

Prostorije držati zatvorene, a provetravanje stanova se ne preporučuje u jutarnjim i večernjim satima.

Izbegavati aktivnosti na otvorenom

Ne provoditi vreme na mestima planiranim za odmor i rekreaciju na otvorenom (parkovi, igrališta, sportski tereni, klizalište i drugo)

Za osetljive kategorije društva: Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i deca treba da izbegavaju bilo kakvu aktivnost napolju. Ostali bi trebali da izbegavaju produžene i teške napore.

Foto: zavodue.org.rs

Slične preporuke dao je i Zavod za javno zdravlje Užice

Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i deca treba da skrate boravak napolju i ako je moguće da ostanu u kući i smanje aktivnosti. Hronični bolesnici moraju uzimati redovnu terapiju, a u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja obavezno se obratiti lekaru. Ostali treba da izbegavaju aktivnosti napolju, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Užice.

Ne preporučuje se provetravanje stanova u jutarnjim i večernjim satima.

Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i deca treba da izbegavaju boravak napolju i produženu fizičku aktivnost.
Poželjno je smanjenje produžene i naporne fizičke aktivnosti zdravog dela populacije.

***

BONUS VIDEO: Novi Pazar se ponovo guši u gustoj magli i zagađenju: Teško dišu i zdravi i bolesni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar