Foto:Marko Dragoslavić/FoNet

Grupa studenata okupila se jutros ispred sedišta Studentskog centra "Beograd", u okviru protesta zbog iseljenja diplomaca iz studentskih domova.

Stanar Studentskog grada Dimitrije Popović izjavio je FoNetu da je u Studentskom gradu generalni problem odnos nadležnih prema studentima.

„Ove godine su zvanično, pre početka master i doktorskih studija, rešili da izbace sve one studente koji su diplomirali ili treba da diplomiraju“, rekao je Popović.

Kako je ranije saopštila organizacija Studentski front, Studentski centar „Beograd“ je tokom septembra počeo proces izbacivanja diplomaca iz studentskih domova, bez obzira na činjenicu da mnogi od njih planiraju da upišu master.

Oni su naveli da to znači da će veliki broj studenata koji nastavlja školovanje u drugom stepenu studija ostati bez krova nad glavom sve do početka decembra, kada se obavlja raspodela mesta u domovima za narednu školsku godinu.

Grupa okupljenih studenata ušla je na sastanak u Studentski centar „Beograd“, gde im je rečeno da će dobiti sve odgovore, ali pod uslovom da mediji ne budu prisutni na tom sastanku.

Studenti traže da oni koji upisuju master i doktorske studije ostanu u domovima do decembra, da se iseljenii vrate u domove, kao i da studenti koji nisu diplomirali u produženoj godini, kao i oni koji ulaze u produženu godinu master studija, ostvare pravo korišćenja mesta u domu do ekonomske raspodele.

Zahteva se i da cena smeštaja u domovima za one koji upisuju naredni stepen studija u periodu oktobar-decembar bude budžetska, a ne recepcijska i da se od školske 2024/2025 godine konkurs za smeštaj i raspodela u domovima za studente master studija održava u istom periodu kad i upis na master, a najkasnije do kraja oktobra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare