Kragujevac, Šumadija, koronavirus

Na teritoriji Šumadijskog okruga 1.520 građana zaraženo je koronavirusom, a imajući u vidu broj stanovnika, to je deo Srbije sa najviše obolelih, kaže epidemiolog Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu Predrag Delić.

On je za RTS danas rekao da su u Šumadijskom okrugu u maju imali period od više od dvadeset dana bez ijednog obolelog.

„Činjenica je da je nakon popuštanja mera došlo do zaražavanja velikog broja stanovnika, počela je transmisija u visokom stepenu i ona je dovela do toga da danas imamo ovoliki broj pozitivnih“, istakao je Delić.

Naglasio je da ako se uzme u obzir da ceo Šumadijski okrug koji ima oko 300.000 stanovnika, a grad Kragujevac oko 200.000- onda je broj pozitivnih u poređenju sa brojem stanovnika najveći.

Ističe da ipak ohrabruje to što se u poslednje vreme, odnosno od kraja prošle nedelje do danas beleži manji broj pozitivnih osoba u odnosu na broj testiranih.

Ukazao je da su među zaraženima sada najčešće grdajani između 20 i 50 godina, odnosno radno sposobno stanovništvo koje ima veliki broj socijalnih kontakata, te da je važno da se poštuju sve mere.

Naveo je da među zaraženima u Kragujevcu ima i trudnica i male dece.

„Pre mesec i po dana klinička slika bila je dosta drugačija u odnosu na današnju. Sama činjenica da vrlo često beležimo pozitivne nakon 14 dana, odnosno posle 28 dana, govori da se virus zaista odomaćio, da zaista imamo borbu sa jako upornim neprijateljem i da jedini način borbe je obavezno nošenje maski, držanje distance, izbegavanje javnih skupova kad god smo to u mogućnosti“, rekao je Delić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram