Kovid ambulanta u Kragujevcu Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U Šumadiji je skoro trećina, od svh pozitivnih rezultata na koronavirus od izbijanja pandemije, registrovana u januaru i prvih nekoliko dana februara, pokazuju podaci kragujevačkog instituta za javno zdravlje.

Epidemijski talas koji je od početka 2022. godine zahvatio Srbiju i iz dana u dan obarao neslavne rekorde, odrazio se i na broj inficiranih u Šumadiji.

U sedam optšina Šumadijskog okruga, od izbijanja pandemije u martu 2020. godine, registrovano je oko 95.000 pozitivnih građana, od čega je blizu 27.000 samo u ovoj godini.

Tabela vakcinacija 6.februar Izvor: IZJZ Kragujevac

Govoreći u procentima, to je oko 30 odsto od ukupnog broja zaraženih, koji su se virusom inficirali u januaru i prvih nekoliko dana februara ove godine.

Sa druge strane, vakcinacija je u Šumadiji gotovo zamrla, a broj dnevno vakcinisanih u sedam opština, može da stane na prste jedne ruke.

Tako je 6. februara, prvu dozu vakcine u svih sedam opština, primilo svega pet osoba. Obuhvat vakcinacije prvom dozom od početka godine, u proseku je oko 20 osoba dnevno, dok je nešto veći broj onih koji se revakcinišu i primaju buster dozu.

Najviše vakcinisanih je u Kragujevcu, gde procenat imunizacije iznosi 50,18 odsto građana (računajući i maloletne osobe), dok je najmanje u Rači.

Grafikon broja zarazenih Izvor: IZJZ Kragujevac

U toj opštini, koja broji oko 10.000 stanovnika, vakcinisano je tek 30 odsto građana i taj procenat „ne mrda“ još od novembra prošle godine.

Od izbijanja pandemije, u Srbiji je virus potvrđen kod 1.779.782 osobe, zaključno sa 7. februarom.

Bonus video: Zdravo misli o Omikron soju – da li ga treba potceniti Koliko je on zaista bezopasan

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar