Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Novo brdo djubreta širi se pored deponije smeća u Staroj Pazovi, koja se često dimi i neretko gori, što ometa i saobraćaj na autoput Novi sad-Beograd.

Biolog Živan Ulemek, iz udruženja „Za zdravu opštinu Stara Pazova“, podsetio je da je prethodni plan upravljanja otpadom u toj opštini važio od 2009. do 2019, a njime je bilo predvidjeno zatvaranje postojeće nesanitarne deponije u roku od pet godina, odnosno do 2014, piše portal VOICE.

Preusmeravanje otpada na još uvek nepostojeću regionalnu deponiju u Indjiji bilo je predvidjeno, a nakon toga i nalaženje alternativnog rešenja, zatim izgradnja kompostera za obradu biorazgradivog otpada koji čini najveći deo komunalnog otpada, kao i izgradnja reciklažnog dvorišta u kome bi se odvajali materijali koji mogu da se recikliraju, naveo je Ulemek.

Igor Jezdimirović iz organizacije Inženjeri zaštite životne sredine rekao je da, ukoliko se ne utvrdi ko je odgovoran zato što plan 2009-2019 nije realizovan, može da se desi da 2031. „budemo tu gde smo i sad, a da za to niko ne odgovara“.

BONUS VIDEO: Čišćenje divlje deponije na Kopaoniku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)